x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dispute golanesti pe datorii la benzina

Dispute golanesti pe datorii la benzina

de Monica Iordache Apostol    |    25 Noi 2005   •   00:00
Dispute golanesti pe datorii la benzina

Benzinarii au pierdut ieri o facilitate la plata datoriilor catre buget pentru ca Dan Iosif ar fi vrut sa fie chilotar si sa beneficieze de acelasi regim. Intre discutiile despre benzinari, parlamentarii au ascultat reprosurile presedintelui Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van Den Linden.

Ministerul Finantelor a eliminat ieri un articol din proiectul de buget pe 2006, prin care ar fi facilitat acoperirea in natura a datoriilor distribuitorilor de benzina. Articolul care a starnit dispute in Parlament prevedea ca datoriile catre bugetul de stat, mai putin impozitul pe salarii, ale agentilor economici distribuitori de carburanti si lubrifianti, scadente pana la 30 noiembrie 2006, se sting prin compensare cu valoarea carburantului livrat catre Ministerul de Interne, SRI, SIE, STS si SPP. Agentii economici care ar fi beneficiat de o asemenea facilitate ar fi trebuit desemnati prin ordinul ministrului de Interne sau al directorilor serviciilor speciale. Deputatul PSD Dan Iosif a fost primul care a contestat, miercuri seara, articolul, declarand ca astfel li se acorda ajutor marilor datornici la bugetul de stat si se creeaza si o inechitate fata de alti furnizori catre ministere si servicii speciale. "Daca eu am o fabrica de chiloti, pot sa livrez chiloti armatei romane?", a adus Iosif discutia la un nivel mai coborat de intelegere. "Nu, pentru ca n-ai elastic", i s-a raspuns din sala in acelasi registru. El a conchis ca beneficiarii acestui articol vor fi Petrom si Petromidia. Din partea PRM a venit acuzatia ca un asemenea articol favorizeaza "un mare act de coruptie" si ca firmele care se ocupa de afacerile cu petrol au fost "sponsori ai Aliantei D.A.", iar senatorul Gheorghe Funar a amenintat ca, daca prevederea ramane, va sesiza Curtea Constitutionala. Sebastian Vladescu a argumentat insa ca o asemenea practica exista de cativa ani. Discutiile au continuat ieri-dimineata, finalizandu-se cu acceptul ministrului de a retrage acest articol din proiect, dar pentru motive "strict tehnice", nu pentru ca ar favoriza coruptia.

CORUPTIE. Inainte de vot, parlamentarii l-au ascultat pe presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van Den Linden, care a avertizat ca a crescut neincrederea europenilor fata de extinderea UE si ca performantele tarilor candidate vor fi urmarite foarte strict. Oficialul le-a recomandat autoritatilor de la Bucuresti sa nu faca nici un compromis in privinta coruptiei care "continua sa submineze buna guvernare" si "ameninta investitiile straine". Presedintele APCE a vorbit de necesitatea crearii unui sistem judiciar independent si ca parlamentarii sa dea declaratii precise despre sursele de venit si conflictele de interese. Van Den Linden a remarcat, de asemenea, inca doua probleme ale Romaniei: traficul de fiinte umane si situatia minoritatilor nationale. "S-au acordat drepturi ample pentru minoritatea maghiara, dar nu si pentru rromi. Trebuie sa existe o toleranta zero pentru rasism si xenofobie. Este socant sa aflam ca astfel de pozitii sunt exprimate de persoane cu functii in Romania", a mai spus oficialul european.

×
Subiecte în articol: politic