x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Disidentul” Chirică, un baron local cu multe „bube”

„Disidentul” Chirică, un baron local cu multe „bube”

de Marius Gîrlașiu    |    09 Feb 2017   •   09:34
„Disidentul” Chirică, un baron local cu multe „bube”
Sursa foto: Adrian CUBA / AGERPRES FOTO

Devenit în ultima vreme principala voce de disidenţă din interiorul PSD, primarul Iaşiului, Mihai Chirică, este urmă­rit şi el de anumite suspiciuni. Deşi pozează public în „refor­matorul” de care partidul are nevoie, vicele PSD pare, mai degrabă, o copie la scară mai mică a şefului său suprem pe linie de partid. Un fel de baron moldovean, cu metehne şi legături dubioase în plan local.

 

Protestele antiguvernamentale din ultima săptămână au scos în faţă o nouă figură în interiorul PSD: primarul Iaşiului, Mihai Chirică, vicepreşedinte la nivel naţional şi un apropiat al baronului Gheorghe Nichita. Edilul moldovean şi-a creat imaginea unui lider “reformator” şi proeuropean, una dintre puţinele voci dizidente din interiorul partidului care s-a ridicat împotriva “dictaturii” de la centru. În ciuda imaginii pe care şi-a creat-o prin recentele ieşiri publice, Chirică nu este nici pe departe un politician de modă nouă. Primarul Iaşilor domneşte pe plan local după aceeaşi reţetă brevetată de liderul suprem al partidului în Teleorman. Despre primarul Chirică, presa locală a scris de-a lungul timpului că a monopolizat transportul public din Iaşi cu ajutorul câtorva personaje influente din anturajul său. De pildă, singurul operator privat din transportul public cu autobuze, firma Unistil, este patronat de Vasile Puşcaşu (numele lui Puşcaşu a apărut și în dosarul DIICOT sex cu minore), unul dintre cumetrii lui Mihai Chirică, iar două dintre cele mai mari firme de taximetrie din Iaşi sunt conduse de alţi cumetri de-ai lui Chirică, Radu Norocea şi Ionuţ Toderaşcu. Chirică a fost naşul de botez al copiilor celor trei oameni de afaceri, iar anul trecut a creştinat şi copilul Ioanei Chirica, fosta şefă a Oamenilor de Afaceri Liberali din cadrul PNL.

 

Neamurile şi partenerii, datornici la buget

Luna trecută, Direcţia Economică de Finanţe Publice Locale Iaşi a publicat o listă a celor mai mari datornici la bugetul local, iar printre aceştia se regăsesc inclusiv neamuri şi parteneri de afaceri ai primarului Chirică. Printre societăţile debitoare la bugetul local se regăsesc firmele controlate de Manuel Onofrei, un apropiat al edilului şi Manole Coman, un alt cumătru al lui Chirică. Pe lista datornicilor, la categoria persoane fizice, se alfă şi Radu Norocea, cel căruia edilul i-a botezat fetiţa în 2009. Cumătrul edilului s-a făcut remarcat printr-un scandal de corupție în care apărea și numele lui Chirică. Pe scurt, procurorii au avut mai multe înregistrări ambientale în care Norocea și administratorul unei alte firme discutau cu o a treia persoană despre suma necesară eliberării unei autorizații de taxi. Afacerea ar fi trebuit să se rezolve prin intervenția directorului tehnic de la acea vreme, nimeni altul decât primarul de astăzi, Mihai Chirică.

 

Are o avere de invidiat

Chirică a trecut şi el printr-un divorţ. Primarul locuieşte acum alături de ultima sa iubită într-o vilă de lux aflată într-un cartier rezidenţial al cărui proprietar este o firmă de construcţii care a prins multe contracte de anvergură cu Primăria Iaşiului. Fost manager la câteva proiecte europene ale municipalităţii, aceasta a ajuns director la respectiva societate, cea la care a lucrat, în urmă cu mai bine de un deceniu, şi Mihai Chirică. Deşi susţine că nu a fost şi nu va fi niciodată în atenţia procurorilor anticorupţie, oamenii legii au ridicat în 2015 din biroul său mai multe documente şi calculatoare într-o anchetă care vizează două proiecte cu finanţare europeană.

 

O anchetă a jurnaliştilor de la Antena 3 arăta anul trecut că edilul Mihai Chirică deţine, în realitate, şi o vilă de peste 200.000 de euro în centrul oraşului Târgu Neamţ. Chirică ar fi şi proprietarul unui yacht, care, oficial, ar figura pe numele fratelui său, Ioan Chirică, un modest angajat al Antibiotice Iaşi.

 

Mihai Chirică, primarul Iaşiului: Există conflicte în PSD și aș spune că sunt grave. Unele dintre ele pleacă din principiu, iar cele care pleacă din principiu sunt, de obicei, serioase. Conflictul nu va mai dura mult. Unii se vor schimba în bine așa cum am făcut mulți dintre cei care ne-am exprimat în spațiul public, iar alții vor fi îndepărtați

 

Liviu Dragnea susţine că decizia în privinţa excluderii lui Mihai Chirică din PSD va fi luată de organizaţia judeţeană. “Poate îşi doreşte asta, dar nu vreau să discut subiectul acum”, a spus liderul PSD, ieri, la Parlament.

 

Mihai Chirică, primarul Iaşiului (sursa: VivaFM Iaşi): Nu ştiu dacă PSD are nevoie de un alt lider, dar cu siguranţă are nevoie de un alt leadership. O altă abordare este absolut necesară în interiorul PSD. Dacă vrea să rămână o persoană de rezonanţă în istoria acestui partid va trebui să-şi adapteze acest leadership şi toată echipa care îl însoţeşte zi de zi va trebui să se schimbe în aceeaşi direcţie.

×
Subiecte în articol: Mihai Chirica