x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DNA nu se poate atinge de Rovana Plumb în cazul Belina

DNA nu se poate atinge de Rovana Plumb în cazul Belina

de Sînziana Duţă    |    18 Oct 2017   •   10:10
DNA nu se poate atinge de Rovana Plumb în cazul Belina
Sursa foto: DIANA OROS

Procurorii DNA nu vor putea începe urmărirea penală a Rovanei Plumb, pe care o suspectează de complicitate la abuz în serviciu în dosarul trecerii lacului Belina la CJ Teleorman și ulterior la firma Tel Drum. Fostul ministru al Mediului a scăpat de anchetă după ce majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Camera Deputaţilor a respins, ieri, cererea de ridicare a imunităţii în cazul său.

 

Solicitarea DNA privind încuviinţarea urmăririi penale a Rovanei Plumb în dosarul Belina a fost respinsă cu 184 de voturi „împotrivă“ în plenul Camerei Deputaţilor. Pentru începerea anchetei au votat 99 de deputaţi, iar un vot a fost anulat. Aşa cum a promis, Liviu Dragnea a votat împotriva cererii DNA. Salvată de braţul lung al legii, Rovana Plumb (fost ministru al Mediului şi actual deputat PSD) le-a mulțumit colegilor „pentru faptul că au apărat, prin vot, principiile fundamentale ale statului de drept, adică separaţia puterilor în stat”. Ministrul demisionar al Fondurilor Europene a mai spus că „oportunitatea unei Hotărâri de Guvern cu toate avizele legale nu poate face obiectul unei anchete penale”. Plumb și-a susținut nevinovăția şi de la tribuna Parlamentului, afirmând că demersul procurorilor reprezintă un abuz, al cărui scop este ca PSD să fie scos de la guvernare. „Fac precizarea expresă că nu sunt vinovată. Ambele hotărâri de Guvern au fost adoptate respectând legea. Se creează un instrument nociv şi instrumente paralele străine statului de drept. Ne aflăm în faţa unui joc periculos al percepţiei. Se încearcă permanent inducerea în eroare, se încearcă demonizarea PSD, răsturnarea votului popular”, a spus Rovana Plumb înainte de votul deputaţilor.

 

Nicolicea, profesorul de geografie

Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a avut o pledoarie de aproape 40 de minute despre nevinovăția miniștrilor demisionari Rovana Plumb și Sevil Shhaideh – intrate în colimatorul DNA în dosarul Belina. „Atunci când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în Cameră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament. Repet pentru toată lumea că ne-am săturat să arunce cu noroi asupra Parlamentului - parlamentarii n-au imunitate decât pentru voturi şi declaraţii, ceea ce nu este cazul”, a susţinut Nicolicea în plenul Camerei Deputaților. Interpretarea juristului PSD este însă una scoasă din context. Fost ministru al Mediului în Guvernul Ponta, Rovana Plumb este în prezent deputat PSD, iar în cazul său procurorii nu pot începe nici măcar urmărirea penală fără acordul Camerei Deputaţilor. În urmă cu două zile, deputaţii jurişti au dat raport negativ în privinţa urmăririi penale, iar Nicolicea a explicat că Insula Belina şi Braţul Pavel au dispărut de pe harta României, motiv pentru care acuzaţiile la adresa miniştrilor Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh nu s-ar mai susţine. „Deci albia minoră înseamnă între mal şi mal, cu insula (Belina, n.r.) din interior. În momentul în care un curs de apă a dispărut – Braţul Pavel – atuncea malul s-a mutat pe partea ailaltă a insulei, firesc, deci nu mai există în albia minoră. (...) În decursul anilor, să ştiţi şi dumneavoastră, că datorită eroziunii se schimbă şi cursurile de apă. Corect? Deci Braţul Pavel s-a colmatat, a creat patru lacuri care nu mai au legătură cu Dunărea, nu mai există nicio albie a râului. Nu mai este apă curgătoare, a explicat Nicolicea. Insuficientă numeric, Opoziția a asistat neputincioasă la protejarea Rovanei Plumb. „Parlamentul României nu este tribunal. Nu Parlamentul decide cine este vinovat din punct de vedere juridic în ţara asta”, a acuzat deputatul USR Cristian Ghinea. La rândul său, Raluca Turcan (PNL) a acuzat majoritatea PSD-ALDE că se substituie instanţelor de judecată, în condiţiile în care „urmărirea penală nu înseamnă nici condamnare, nici arestare, nici percheziţie - înseamnă doar continuarea anchetei juridice”. „O majoritate parlamentară nocivă, condusă de lideri certaţi cu legea, ia decizii împotriva interesului general al României. Deputaţii PSD, ALDE, UDMR nu mai acceptă ca vreun coleg de-al lor să fie nici măcar cercetat penal”, a reacţionat Ludovic Orban.

„Sunt mândru de mama mea. Sunt mândru că am o mamă atât de demnă şi corectă”, a scris fiul Rovanei Plumb pe pagina personală de Facebook.

Rovana Plumb este cel de-al treilea parlamentar salvat de anchetele DNA în acest an. Primul “norocos” a fost social-democratul Eugen Bejinariu, acuzat de abuz în serviciu cu un prejudiciu de 67 de milioane de dolari în dosarul Microsoft II. Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, senatorul ALDE Viorel Ilie, a scăpat şi el de urmărirea penală. Omul lui C.P. Tăriceanu era acuzat de trucarea unui concurs pentru angajarea de funcționari publici la minister.

Nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege şi nu trebuie să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a apăra pe cineva de răspundere. Ambasada SUA la Bucureşti

×
Subiecte în articol: rovana plumb