x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DNA: Ponta a luat bani de la Ghiţă să defileze cu Blair

DNA: Ponta a luat bani de la Ghiţă să defileze cu Blair

de Marius Gîrlașiu    |    07 Sep 2016   •   09:48
DNA: Ponta a luat bani de la Ghiţă să defileze cu Blair

Procurorii DNA Ploieşti l-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pe fostul premier Victor Ponta, acuzat că ar fi primit 220.000 de euro prin interpuşi de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în anul 2012. În schimbul banilor, Ponta şi-ar fi pus prietenul pe listele PSD pentru alegerile parlamentare din urmă cu patru ani. Noul dosar al cuplului Ponta-Ghiţă ar putea avea consecinţe catastrofale pentru planurile fostului prim-ministru.

Trimis în judecată alături de senatorul Dan Şova în cazul Rovinari-Turceni, Victor Ponta s-a mai ales cu un dosar. Fostul premier a fost citat ieri la DNA Ploieşti într-un dosar în care procurorii anticorupţie îl suspectează că ar fi primit 220.000 de euro pentru a organiza vizita lui Tony Blair la Bucureşti în 2012. Banii ar fi fost daţi prin interpuşi de către Sebastian Ghiţă, pentru a fi desemnat drept candidat din partea PSD la un post de deputat de Prahova. În schimb, Victor Ponta ar fi beneficiat de capital electoral în prag de alegeri, susţin procurorii. „Domnul Blair a fost invitat în România să țină un discurs despre viitorul Europei, la invitația fundației Multimedia pentru Democrație. Suma pe care a primit-o domnul Blair din partea fundației a fost donată integral pentru actele de caritate ale lui Tony Blair”, a transmis echipa de comunicare a lui Tony Blair contactată de Antena 3. „Din ce am înţeles eu este vorba de întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, domnul Tony Blair, domnul Mihai Răzvan Ungureanu şi de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Tony Blair”, a declarat deputatul Sebastian Ghiţă.

Primele zvonuri despre un posibil contract între Tony Blair şi Victor Ponta au apărut în decembrie 2013 după ce Daily Telegraph a scris că Blair i l-a prezentat pe premierul Victor Ponta lui Barack Obama la ceremonia dedicată lui Nelson Mandela la Johannesburg. Un purtător de cuvânt al fostului premier laburist declara la acea vreme că „Tony Blair nu are niciun contract cu Guvernul român şi dacă echipa sa ar fi lucrat vreodată acolo ar fi fără niciun cost din partea Guvernului român şi fără niciun profit personal pentru Tony Blair”.

Mai prinde loc pe listele din această iarnă?

Noul dosar ar putea avea efecte dramatice pentru viitorul politic al fostului lider PSD. Interdicţia de a discuta cu Sebastian Ghiţă ar putea stopa ascensiunea PRU, partid susţinut puternic de Victor Ponta. În pericol ar putea fi şi prezenţa lui Ponta pe listele PSD pentru alegerile parlamentare. Pe vremea când era şef al partidului, Ponta a impus un Cod de Etică care prevede că membrii PSD aflaţi sub control judiciar nu pot fi susţinuţi de partid pentru funcţii alese. Acuzaţiile aduse lui Ponta seamănă izbitor cu cele din dosarul Olguţei Vasilescu. Procurorii DNA susţin că şi edilul Craiovei a beneficiat de capital electoral după un concert al artistului Goran Bregovici organizat în 2012 pe banii unei firme interesate să obţină contracte cu Primăria Craiova.

×