x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Doi foști premieri îi vânează scaunul liderului PNL de la Palatul Victoria

Doi foști premieri îi vânează scaunul liderului PNL de la Palatul Victoria

de Ion Alexandru    |    02 Noi 2020   •   09:38
Doi foști premieri îi vânează scaunul liderului PNL de la Palatul Victoria

Formațiunea PLUS, parte a alianței cu USR în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, intenționează, potrivit unor surse, să îl arunce pe Dacian Cioloș în lupta pentru scaunul de prim-ministru. Asta, în ciuda planului ca USR-PLUS să intre la guvernare alături de PNL. De cealaltă parte a eșichierului politic, social-democrații merg, ca primă variantă de prim-ministru, cu fostul premier Sorin Grindeanu. Ludovic Orban, care este preferatul lui Klaus Iohannis pentru preluarea noului guvern post-alegeri, nu ar mai fi dorit de partenerii „de dreapta” de la USR.

 

Surse politice afirmă că bătălia pentru parlamentare are ca miză, printre altele, și funcția de prim-ministru, la care Alianța USR-PLUS ar râvni. Iar un nume vehiculat din această tabără politică este cel al eurodeputatului Dacian Cioloș, fost prim-ministru în perioada 2015-2016. Interesant este că Dacian Cioloș a condus guvernul tehnocrat, la propunerea și nominalizarea lui Klaus Iohannis, iar în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare care au avut loc la finalul anului 2016 a fost chiar în cărți pentru a rămâne la Palatul Victoria cu sprijinul Partidului Național Liberal.

Dacian Cioloș a precizat, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, că vede, de la anul, o guvernare PNL-USR-PLUS, însă, între timp, relația dintre USR și PNL a devenit destul de tulbure, progreștii menționând chiar că nu vor mai sprijini un guvern condus de Ludovic Orban.

 

Mingea e la Iohannis

 

De cealaltă parte, însă, fotoliul de premier este vânat și de social-democrați, care urmează ca, în săptămânile care vin, să dezvăluie oficial și varianta lor pentru șefia Guvernului. Cel mai vehiculat nume în acest sens este cel al urmașului lui Cioloș la Palatul Victoria, actualul prim-vicepreședinte PSD Sorin Grindeanu. Asta, în ciuda faptului că președintele României, Klaus Iohannis, a spus, cu subiect și predicat, că nu va face o nominalizare de premier de la PSD.

De altfel, Klaus Iohannis, întrebat fiind, în cadrul ultimelor conferințe de presă, cu privire la acest subiect, a precizat că principala sa opțiune, după 6 decembrie, este numele actualului premier, Ludovic Orban.

PSD urmează ca săptămâna aceasta să decidă data la care să îl convoace pe primul-ministru în Parlament, pentru a prezenta liniile generale ale bugetului de stat și ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021. Asta, deoarece există suspiciuni potrivit cărora Guvernul PNL ar intenționa să majoreze o serie de taxe, inclusiv TVA, să nu prevadă majorarea pensiilor sau a alocațiilor, așa cum prevăd două legi în vigoare.

Ludovic Orban a precizat, la sfârșitul săptămânii trecute, că bugetul de stat va fi prezentat Parlamentului până cel târziu pe data de 31 decembrie 2020, în condițiile în care alegerile parlamentare au loc pe data de 6 decembrie, iar actualul Legislativ își încheie mandatul pe data de 21 decembrie.

 

Funcția premierului PNL, râvnită de Dacian Cioloș și de Sorin Grindeanu

 

×