x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dosar cu pete - Nastase, trimis in judecata

Dosar cu pete - Nastase, trimis in judecata

de Gabriela Antoniu    |    14 Noi 2006   •   00:00
Dosar cu pete - Nastase, trimis in judecata

Adrian Nastase a fost trimis in judecata, fiind acuzat de luare de mita si obtinerea de foloase necuvenite.

Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), alaturi de Adrian Nastase a fost trimisa in judecata si sotia acestuia, Dana Nastase, precum si Irina Jianu, fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), si Mihail Vasile, administrator la SC Eurografica SRL Bucuresti. Adrian Nastase este acuzat de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora fostul premier ar fi obtinut, in total, suma de 48.116.210.938 de lei. Astfel, fostul premier ar fi obtinut mita de la Irina Jianu in scopul de a o mentine in functia de inspector general de stat la ISC si de a o numi in aceasta functie dupa ce institutia a trecut in subordinea Guvernului.

Adrian Nastase mai este acuzat ca in perioada campaniei prezidentiale din 2004 ar fi obtinut finantarea ilegala a campaniei sale electorale, cu suma totala de 28.689.048.329 lei vechi. SC Vertcon SA ar fi achitat din patrimoniul sau suma de 365.597.020 lei vechi pentru campania electorala a lui Nastase, care candida la functia de presedinte. Totodata, din fondurile SC Eurografica SRL Bucuresti au fost remise lui Adrian Nastase 28.323.451.309 de lei vechi. Administratorul firmei, Vasile Mihail Cristian, a dispus achitarea catre furnizorii materialelor electorale a contravalorii acestora din fondurile societatii. Cheltuielile ar fi fost disimulate sub forma unor cheltuieli publicitare proprii ale firmei. Inalta Curte de Casatie si Justitie va incepe la 14 decembrie dezbaterile in procesul Nastase.

"O FACATURA". Adrian Nastase considera ca trimiterea sa in judecata reprezinta o "actiune politica ce a inceput dupa alegeri" si ca dosarul sau este o "facatura". Nastase a declarat ieri ca de doi ani este obiectul si tinta principala a DNA, pe bani publici cheltuiti "aiurea". El a spus ca nu si-a vazut rechizitoriul, intrucat DNA a anuntat intai presa, dar banuieste ca este vorba despre "Eurografica si afise".

VAMESII ARESTATI, SANTAJATI?
Anchetatorii au mai stabilit ca in perioada 2002-2004, sotii Nastase ar fi introdus in Romania ilegal prin intermediul societatii SC Vertcon SA din Bacau, 12 containere cu bunuri achizitionate din China pentru dotarea imobilelor situate in Bucuresti, Str. Muzeul Zambaccian nr. 16, Sector 1 si Str. Cristian Tell nr. 15, Sector 1, precum si imobilul din comuna Cornu, judetul Prahova. In septembrie, 30 de vamesi din Ploiesti si de la Aeroportul International Henri Coanda au fost retinuti pentru luare de mita si primire de foloase necuvenite. In acest context, Vasile Marica, presedintele Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici SED LEX, afirma ca, din datele care i-au parvenit, procurorii care se ocupa de cazul celor 30 de vamesi se ocupa si de dosarul Zambaccian. El isi exprima temerea sa nu se faca presiuni asupra vamesilor in acest caz pentru eventuala conexare a dosarului lor cu Zambaccian.

Un dosar cu multe nebuloase

Adrian Nastase, fost prim-ministru si presedinte al PSD, a fost trimis in judecata de DNA pentru o multime de posibile infractiuni: luare de mita, foloase necuvenite, santaj, totul ornamentat cu sume abracadabrante atat timp cat ele n-au fost stabilite in urma unor expertize stiintifice. A fost nevoie de mai bine de un an de asa-zise cercetari, cercetari care au implicat audierea a sute de soferi, a nici unui lucrator vamal, schimbari de depozitii, inregistrari ale unor conversatii, respingerea probelor solicitate de avocatii familiei Nastase, acces restrictionat si conditionat la dosarele intocmite de procurori. A fost nevoie de denunturi ale unor oameni cu probleme, de schimbarea incadrarii la alte persoane, din invinuiti in martori, altfel spus toate trucurile la care a recurs ani indelungati procuratura comunista.

ABIA INCEPE. O data cu trimiterea acestui dosar in justitie, lucrurile vor iesi la lumina, devin publice. Presa nu mai are nevoie de surse judiciare si nici nu va putea sa ignore problemele de procedura, probele indoielnice, unele prefabricate. Iata de ce cazul Adrian Nastase abia acum incepe. Si incepe din situatia in care in nici unul dintre cele 34 de volume nu exista o proba directa, care sa ateste intelegerea dintre Adrian Nastase si Irina Jianu, dintre familia Nastase si administratorii Eurografica. Ciudat, desi Irina Jianu a fost angajata de Miron Mitrea, desi acesta a beneficiat de lucrari la casa mamei sale, inclusiv termopane, DNA il acuza de luare de mita pe Adrian Nastase. Si mai ciudat, DNA merge in orb pe mana lui Ioan Paun, fost consul in China, care si-a schimbat spectaculos declaratiile. Iar dupa schimbarea declaratiilor a scapat si de acuzatii! Un personaj controversat, bun prieten cu Ioan Paun, cere la DNA tehnica necesara inregistrarii unei conversatii cu Adrian Nastase. Este vorba despre Octavian Cretu. DNA a facut o stenograma a convorbirii dupa cum a avut nevoie ca sa adauge si acuzatia de santaj. Cazul Nastase este un test pentru justitie in pragul intrarii Romaniei in UE. Este adevarat ca luna noiembrie a fost termenul la care s-au angajat Monica Macovei si Franco Fratini in fata Comisiei Europene sa-l trimita pe Nastase in judecata? Cat a trebuit sa fure Irina Jianu in functia ei publica ca sa-i dea lui Nastase un milion de euro? Cum se face ca nu exista nici o dovada ca Irina Jianu si-ar fi folosit functia ca sa faca avere, dar in schimb ii da lui Nastase lucruri in valoare de 1 milion de dolari?
×
Subiecte în articol: politic nastase judecata adrian irina jianu