x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dosarul Patriciu - Conturi la control

Dosarul Patriciu - Conturi la control

de Gabriela Antoniu    |    02 Noi 2005   •   00:00
Dosarul Patriciu - Conturi la control

Premierul Tariceanu si alti liberali vizati transmit procurorilor ca nu au nimic de ascuns in dosarul Dinu Patriciu.

Potrivit unui articol aparut ieri in presa centrala, in urma cu cateva zile, in dosarul 111/D/P/2004, in care este cercetat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, procurorii au inceput verificarea conturilor bancare ale catorva zeci de persoane din spectrul politic si economic. Dinu Patriciu si Phil Stephenson, vicepresedinte Rompetrol, sunt cercetati in acest dosar pentru infractiuni la Legea societatilor comerciale si "manipularea bursei de capital". Conform unor surse judiciare, citate de cotidianul Adevarul, printre cei carora li se verifica toate conturile deschise incepand cu 1 ianuarie 2001 se numara premierul Calin Popescu Tariceanu si sotia sa, Ioana, senatorul UDMR Verestoy Attila, senatorul liberal Teodor Melescanu, liderul PNL Bucuresti Ludovic Orban, liberalul Radu Boroianu, dar si fostul sef SIE Catalin Harnagea, Sorin Marin - fost actionar Rompetrol, Dinu Patriciu si sotia, Phil Stephenson, John Works - fost director executiv al aceleiasi companii, Nicolae Ratiu, Camelia Voiculescu, Mircea Toma, Sorin Rosca Stanescu, Liviu Mihaiu, Ioan T. Morar si Sorin Vulpe.

"MA BUCUR". Premierul Tariceanu, care a fost acuzat ca si-a vandut actiunile la Rompetrol la scurt timp dupa ce le-a cumparat, a declarat ieri ca nu detine informatii privind verificarea conturilor sale. "Conturile mele sunt la vedere, chiar ma bucur daca vor fi cercetate", a spus Tariceanu. El a mentionat ca, daca autoritatile responsabile in acest domeniu considera ca trebuie verificate anumite conturi, atunci ele au libertatea de a face acest lucru. Potrivit declaratiei de avere, Tariceanu are patru conturi bancare insumand 450.000 de euro, 4,7 miliarde lei si 43.700 USD.

ACUZATII. "Conturile mele nu trebuie cercetate, pentru ca sunt pe site-ul Primariei Capitalei, in declaratia de avere. Aceste conturi sunt publice pentru oricine", a declarat ieri liberalul Ludovic Orban, viceprimar al Capitalei. El considera insa ca informatiile din presa privind verificarea conturilor unor politicieni au aparut cu acordul procurorului general, Ilie Botos, si ca atare ar fi un motiv in plus sa ceara demiterea lui. "Botos face campanie contra PNL de doi ani. Solicit numirea unui procuror general pentru cercetarea tuturor afacerilor de coruptie care au iesit la lumina presei in guvernarea PSD", a mai spus Orban. Potrivit declaratiei de avere, Orban are un cont in valoare de 14.500 USD.

INUTIL. Coleg de partid al lui Orban, senatorul PNL Teodor Melescanu a afirmat ca pe el nu l-a intrebat nimeni nimic despre conturi si ca a aflat din presa despre acest subiect. "Daca se va confirma, mi se pare ca este o masura inutila, avand in vedere ca, in calitate de senator, sunt obligat la declararea averilor, inclusiv a conturilor personale", a completat liderul PNL. Potrivit declaratiei de avere, Melescanu are conturi in tara si in strainatate de 650 milioane lei, 10.000 de euro si 5.000 franti elvetieni.

"PARCHETUL A GRESIT". Nici senatorul UDMR Attila Verestoy nu are nimic impotriva verificarii conturilor sale care sunt publice. El a spus insa ca nu stie daca informatiile aparute in presa pe tema conturilor unor politicieni sunt adevarate: "Oricum, Parchetul a gresit. Trebuia sa procedeze conform legilor, pentru ca sunt vizati unii demnitari pe acea lista. Informatia trebuie verificata". Potrivit declaratiei de avere, Verestoy are conturi in tara si in strainatate insumand 4,6 milioane euro, 24,6 miliarde lei si 44 milioane forinti.

Grupul Rompetrol a transmis la randul sau ca deocamdata nu a fost instiintat oficial de Parchetul General si nici nu i-au fost cerute oficial date cu privire la activitatea bancara a companiei ori a altor companii din grup. Daca informatiile din presa se vor dovedi adevarate, grupul Rompetrol va furniza Parchetului General, in cadrul procesual legal, datele solicitate. Grupul anunta totodata ca a intrat in posesia unor indicii concrete pe care le va face publice in zilele urmatoare despre cauzele care au determinat verificarea conturilor.

BOTOS AVERTIZEAZA ASUPRA RISCULUI INTOXICARII PRESEI
Procurorul general al Parchetului ICCJ, Ilie Botos (foto), nu a confirmat, dar nici nu a infirmat explicit informatiile privind verificarea conturilor bancare ale mai multor persoane publice care au tranzactionat actiuni Rompetrol. El a lansat ieri un apel catre mass-media, avertizand ca vor fi furnizate tot felul de informatii pe piata, cu scopul de a intoxica opinia publica. Botos a subliniat ca informatiile privind verificarea conturilor lui Tariceanu "nu au plecat din Ministerul Public". Ilie Botos a subliniat ca nu cunoaste date din dosarul respectiv, intrucat legea ii interzice amestecul, si a adaugat ca un asemenea lucru ar fi interpretat ca "imixtiune", procurorul de caz fiind singurul care cunoaste detaliile dosarului. In plus, "urmarirea penala este confidentiala", a mai spus procurorul general. In 9 iunie, Patriciu declara ca procurorii au formulat la adresa sa noi acuzatii privind manipularea pietei bursiere, actiune in urma careia ar fi fost create prejudicii estimate la aproximativ sase milioane de euro. (Violeta Fotache)

×
Subiecte în articol: politic rompetrol conturi conturilor