x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dosarul "Zambaccian 1" a rămas blocat în plen

Dosarul "Zambaccian 1" a rămas blocat în plen

de Dana Piciu    |    16 Iun 2009   •   00:00

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de ieri în care s-a discutat pe marginea cererii procurorului general, Codruţa Kovesi, ca votul pe dosarul "Zambaccian 1" al deputatului PSD Adrian Năstase să fie reluat, a fost suspendată înainte de a se ajunge la un rezultat.



Dezbaterea a durat două ore şi jumătate, timp în care deputaţii PSD şi cei ai PD-L s-au contrazis neputând să cadă de acord asupra a ce aveau de votat. Social-democraţii au considerat că plenul trebuie să discute şi să voteze punctul de vedere al Comisiei de regulament care s-a pronunţat pe cererea procurorului general considerând-o inadmisibilă.

La polul opus, deputaţii PD-L au ţinut neapărat ca votul pe dosarul amintit să se reia, aşa cum cerea Kovesi, deşi anul trecut, acelaşi plen a respins cererea de începere a urmăririi penale, pe acelaşi dosar. Motivul invocat de PD-L: între timp Curtea Constituţională a hotărât că pentru începerea urmăririi penale în cazul unui demnitar nu mai este nevoie de votul a trei sferturi din totalul deputaţilor (aşa cum s-a votat pe "Zambaccian 1" iniţial), ci cu jumătate plus unu din votul celor prezenţi.

Cei de la PSD au explicat însă că deciziile Curţii Constituţionale nu pot fi aplicate retroactiv iar votul care s-a dat deja pe dosar rămâne valabil şi nu există motiv să fie reluat. "Prin reluarea votului intrăm într-un precedent periculos şi ca să-mi dovediţi că reluarea unui vot se poate, vă solicit reluarea votului pentru alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor. De ce acest lucru? Pentru că asemenea haloimăs nu am avut nici pe vremea lui Ion Diaconescu, care măcar asculta ce-i spuneau secretarii", a comentat deputatul PSD Eugen Nicolicea adresându-se preşedintelui Camerei Roberta Anastase.

Când au văzut că nu au succes în demersul lor, pedeliştii au încercat să impună plenului trimiterea cererii procurorului general la Comisia juridică pentru a se face raport, deşi comisia juridică a făcut acest lucuru atunci când cererea de începere a urmăririi penale a fost respinsă. În mod regulat, printre vorbitorii de la PSD şi PD-L intervenea şi deputatul UDMR Marton Arpad care întreba despre ce discută şi ce urmează să voteze. El a precizat că luni, în Biroul Permanent al Camerei, nu s-a votat ca plenul să reia votul pe dosarul Zambaccian 1, aşa cum încercau să impună cei de la PD-L.

Acelaşi lucru l-au susţinut doi membri ai Biroului Permanent, Kelemen Hunor (UDMR) şi Adrian Năstase (PSD). Năstase a arătat că procurorul general nu trebuia să ceară reluarea votului în cazul său invocând o decizie a Curţii Constituţionale care nu se poate aplica decât pentru viitor. "Nu cred că procurorul general cu de la sine putere a făcut acest lucru" a adăugat Năstase sugerând că a fost sfătuită "de la Cotroceni". El a mai menţionat că un "ministru de Justiţie serios" ar fi trebuit să ceară demiterea Laurei Kovesi pentru acest gest. "Sunt jenat că sunt folosit ca pretext pentru acest gen de acţiuni", le-a spus Năstase colegilor deputaţi.

Când brambureala devenise totală reprezentanţii PSD, UDMR şi PNL au spus că se retrag din sală acuzând-o pe Anastase că încalcă toate cutumele şi regulamentul Camerei, iar ei nu vor să fie părtaşi la asta. Şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum făcând imposibile atât votarea moţiunii simple iniţiată de PNL ce fusese dezbătută cu o zi înainte dar şi votul final pe proiectele de lege adoptate cu puţin înainte pe articole.

×
Subiecte în articol: politic