x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dosarul Zambaccian 1: Cererea lui Kovesi, respinsă de Comisia pentru Regulament

Dosarul Zambaccian 1: Cererea lui Kovesi, respinsă de Comisia pentru Regulament

25 Mai 2009   •   00:00

Comisia pentru Regulament a Camerei Deputaţilor a decis, luni, că este inadmisibilă solicitarea procurorului general Laura Codruţa Kovesi de a se relua votul dat asupra cererii de începere a urmăririi penale a deputatului PSD Adrian Năstase în dosarul Zambaccian 1.



În favoarea acestei decizii au votat cei patru reprezentanţi ai PSD, UDMR, PNL şi minorităţi în comisie, respectiv Bogdan Niculescu Duvăz, Mate Andras Levente, Ciprian Dobre şi Liana Dumitrescu, iar împotrivă a fost doar reprezentantul PD-L, preşedintele comisiei Iustin Cionca-Arghir.

Bogdan Niculescu Duvăz a arătat că membrii Comisiei pentru Regulament trebuie să elaboreze un punct de vedere, la sesizarea Biroului Permanent, privind scrisoarea lui Kovesi, în sensul că Parlamentul s-a mai pronunţat odată asupra începerii urmăririi penale a lui Năstase, iar votul nu poate fi reluat. El a apreciat că solicitarea procurorului general este "nepotrivită"", deoarece deciziile Curţii Constituţionale sunt pentru viitor şi nu se aplică retroactiv.

În replică, pedelistul Iustin Cionca-Arghir a spus că Regulamentul Camerei Deputaţilor nu face precizări în legătură cu reluarea unui vot şi, dacă nu există articole care să interzică acest lucru, se poate permite reluarea votului în cazul Năstase. "Regulamentul ar putea permite reluarea votului dacă se vrea, o lege, dacă nu interzice, poate permite", a explicat Arghir.

El a fost de părere că solicitarea procurorului general trebuia trimisă de Biroul Permanent Comisiei juridice şi nu Comisiei pentru Regulament. El a propus amânarea luării unei decizii în legătură cu acest caz în Comisia de Regulament, pe motiv că este nevoie de mai mult timp pentru clarificări, fiind vorba despre o situaţie atipică. Această propunere a fost însă respinsă prin votul deputaţilor PSD, UDMR şi PNL, Duvăz motivând că problema trebuie tranşată rapid deoarece orice amânare "inflamează" discuţiile.

×
Subiecte în articol: politic