x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică “Dottore” Ponta, dat afară din avocatură?

“Dottore” Ponta, dat afară din avocatură?

de Marius Gîrlașiu    |    03 Aug 2016   •   16:04
“Dottore” Ponta, dat afară din avocatură?

Europarlamentarul Monica Macovei a cerut Baroului Bucureşti excluderea imediată din avocatură a fostului premier Victor Ponta, după ce ministrul Educaţiei i-a retras acestuia titlul de doctor obţinut prin plagiat. Decanul Ion Dragne a anunţat că Baroul va lua o decizie pe 23 august.

Liderul M10 vrea ca fostul premier să plătească scump după ce ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, l-a deposedat oficial de titlul de doctor în drept. “Vă solicit excluderea imediată din Baroul Bucureşti a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de doctor în drept. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educaţiei, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât domnul Ponta nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat”, susţine europarlamentarul Monica Macovei. Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, a anunţat că cererea de excludere se va afla pe ordinea de zi în şedinţa consiliului baroului din data de 23 august, iar solicitarea a fost depusă de Macovei în calitatea acesteia de avocat.

A făcut bani din avocatură

Doctoratul plagiat l-a ajutat pe Victor Ponta să devină avocat în ianuarie 2005. Legea de la acea vreme prevedea că orice doctor în drept poate deveni avocat doar pe baza diplomei, fără a mai susţine vreun examen scris pentru intrarea în Barou. Jurnalul Naţional a calculat luna trecută veniturile lui Victor Ponta din avocatură, menţionate în declaraţiile de avere de pe site-ul Camerei Deputaţilor. Ca avocat, fostul premier a încasat peste 1.500.000 de lei, iar în 2012, când şi-a lichidat cabinetul de avocatură, s-a ales de pe urma lui cu două apartamente în Capitală şi un autoturism marca Fiat. Ponta şi-a luat doctoratul în anul 2003 la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, cu teza intitulată “Curtea Penală Internaţională”, iar îndrumător ştiinţific i-a fost Adrian Năstase, premierul de la acea vreme.

Victor Ponta a predat timp de şapte ani la Universitatea Româno Americană din Bucureşti. A fost doi ani lector universitar şi alţi cinci ani conferenţiar la instituţia privată

 

×
Subiecte în articol: monica macovei victor ponta