x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea blochează Codul Fiscal pentru noi discuţii cu Opoziţia

Dragnea blochează Codul Fiscal pentru noi discuţii cu Opoziţia

de Andreea Dumitrache    |    24 Aug 2015   •   23:09
Dragnea blochează Codul Fiscal pentru noi discuţii cu Opoziţia

Epopeea Codului Fiscal continuă. Deşi senatorii şi deputaţii au fost convocaţi în sesiune extraordi-nară de luni până miercuri, ca să adopte, urgent, Codul Fiscal, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a trimis acasă pe parlamentari. Codul Fiscal va fi dezbătut după 1 septembrie, după o nouă rundă de discuţii cu Opoziţia pe marginea relaxării fiscale pe care şi-o doreşte Guvernul lui Victor Ponta.

Proaspăt întors din vacanţa în Brazilia, Dragnea a sărit la gâtul ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, căruia i-a reproşat că a mers la negocierile tehnice fără să aibă un mandat de la conducerea PSD. Surse din Biroul Politic au declarat, pentru Jurnalul Naţional, că Dragnea l-a atacat, indirect, şi pe Victor Ponta, întrucât premierul l-a sprijinit pe ministrul de Finanţe.
Ședință cu scântei
Săptămâna trecută, după întâlnirea cu reprezentanţii tuturor partidelor, Teodorovici a anunţat că s-a ajuns la un acord pe Codul Fiscal şi s-a ales o vari¬antă de compromis, mai aproape şi de ce doreşte preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, TVA-ul ar fi fost redus în primă fază la 20%, iar acciza pe combustibili, menţinută încă un an. După şedinţa Biroului Naţional al PSD, Liviu Dragnea a anunţat altceva: rămâne forma iniţială, cu un TVA de 19% de la anul. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a certat public pe ministrul de Finanţe, spunând că acesta nu trebuia să-şi asume un consens după discuţiile de săptămâna trecută, pentru că avea mandat doar să asculte. „Domnul Teodo¬rovici a avut un singur mandat de la mine, să asculte şi să furni¬zeze toate datele tehnice. A greşit dacă a anunţat la sfârşitul întâl¬nirii că s-a convenit ceva, pentru că decizia se ia la nivel politic. Nu cred că domnul Teodorovici şi-a asumat. Eu l-am rugat pe domnul Teodorovici, după ce l-am consultat pe Victor Ponta, ca, în mod firesc, Ministerul Finanţelor să fie prezent la întâlnirea tehnică”, a explicat Dragnea. La finalul şedinţei, premierul Victor Ponta a declarat că nu-l deran¬jează amânarea dezba¬terii Codului Fiscal. „Eu nu mi-am schimbat deloc părerea legat de forma decisă de Guvern, cu TVA de 20% şi alte măsuri bune. Vreau să avem Cod Fiscal şi vreau să avem TVA de 20%. Celelalte chestiuni le stabilesc oamenii politici”, a declarat Victor Ponta. ¬

Miniștrii Teodorovici
și Plumb, puși la treabă
Î n plus, în şedinţa Biroului Politic al PSD, ministrului Teodorovici i s-au făcut reproşuri că nu a elaborat normele metodologice pentru acordarea majorărilor salariale ale funcţionarilor din administraţie, care nu şi-au primit din această cauză salariile promise. Şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, a fost luată la rost. „BPN a cerut celor doi miniştri, domnului Teodo-rovici (foto) şi doamnei Plumb, să prezinte stadiul legii salarizării. Vreau să avem o analiză serioasă prezentată de doamna Plumb şi de domnul Teodorovici pe legea salarizării, în ansamblu, inclu¬siv a funcţionarilor publci, inclusiv discuţia privind majorarea salariilor din Sănătate, pentru că toate tre-buie puse într-o acţiune coerentă”, a precizat Dragnea, după şedinţa conducerii PSD. Surse participante la şedinţa PSD au declarat că celor doi miniştri li s-au cerut estimările pentru bugetul de anul viitor şi dacă toate măsurile legii salarizării pot fi luate aşa încât să nu se depăşească un deficit bugetar de cel mult 3%.
 

×