x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: Evaluarea Guvernului a ajuns la final, mâine finalizăm concluziile şi pachetul de propuneri

Dragnea: Evaluarea Guvernului a ajuns la final, mâine finalizăm concluziile şi pachetul de propuneri

12 Iun 2017   •   00:00
Dragnea: Evaluarea Guvernului a ajuns la final, mâine finalizăm concluziile şi pachetul de propuneri

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că evaluarea membrilor Guvernului s-a terminat şi că luni se vor finaliza concluziile şi pachetul de propuneri, însă nu a nominalizat miniştrii care ar putea fi remaniaţi.

"Evaluarea a ajuns la final, în noaptea asta o să lucrăm să o coordonăm, mâine cred că finalizăm concluziile şi pachetul de propuneri. Nu a fost o analiză uşoară, a fost o analiză grea, pentru că a trebuit să scanăm toate măsurile din programul de guvernare şi stadiul lor, îndeplinire sau neîndeplinire şi, de asemenea, să vedem care au fost cauzele care au dus aici. S-a discutat mult în ultima perioadă despre această evaluare, plecând de la anunţul meu privind evaluarea, care nu este nou şi nu a fost nou, am spus asta imediat după alegeri, imediat după ce s-a format guvernul. Este un program de guvernare complex, nu este simplu, cred că este destul de diferit de programele de guvernare care au fost până acum în România şi este realizat în aşa fel încât nu poţi accepta ca un procent sau o parte din el să nu fie îndeplinit, pentru că poate să pice, nu neapărat tot, dar... De aici am început discuţiile, eu nu am spus niciodată că vreau să fie remaniat unul sau altul, sau că vreau să fie schimbat premierul, pentru că poate părea ciudat, dar nu asta e miza principală şi e bine să ne învăţăm că nu acesta este subiectul principal", a declarat Liviu Dragnea, duminică seara, la România TV.

Potrivit acestuia, cel mai important lucru este ca măsurile prevăzute din programul de guvernare să fie aplicate în beneficiul românilor, astfel că persoanele care ocupă funcţii sunt mai puţin importante.

Liderul PSD a remarcat că "sunt câţiva colegi care s-au obişnuit că unul spune ceva şi celălalt dă replica şi invers".

"Alegerile nu se fac pentru un prim-ministru, am spus-o şi în campanie - când e pentru preşedinte e clar, este uninominal - dar când sunt alegeri parlamentare se fac pentru programe care să schimbe ţara în bine. Noi am avut un program, românii au ales un program. (...) Guvernul, indiferent care ar fi el, trebuie să pună în practică programul pe care l-a realizat partidul, pe care l-a prezentat românilor şi românii au spus: 'ăsta e programul'. Românii nu au votat un membru al Guvernului sau altul. Sigur că este foarte importantă componenţa Guvernului, dar nu asta este cel mai important lucru. (...) Unii se pot agăţa în mintea lor de funcţii, eu le-am pus mereu şi le spun prieteneşte să plece de la ideea că astea nu sunt funcţii pe viaţă, nimeni, cel puţin în democraţie, nu ocupă funcţii pe viaţă. Deci faci parte dintr-o echipă care trebuie să ducă la îndeplinire ceva, un program. Eu nu am spus că nu este vorba deloc despre persoane, dar nu este vorba în primul rând despre persoane", a afirmat Dragnea.

Preşedintele PSD a adăugat că dacă cauzele ar fi generate de persoane atunci lucrurile ar fi simple, însă trebuie văzut clar care sunt cauzele ce duc la întârzierea aplicării programului de guvernare.

"Am ajuns la această evaluare şi în noaptea asta şi mâine punem pe de o parte fotografia, cauzele şi propunerile. Dacă ar fi cauzele generate doar de persoane, ar fi foarte simplu. Dar trebuie să vedem dacă pe lângă persoane, eventual, membri ai Guvernului, sunt şi alte cauze la care trebuie să umblăm serios, pentru că dacă doar schimbăm câţiva oameni din Guvern nu am rezolvat nimic, pentru că şi cei care vin în locul lor se vor confrunta cu aceleaşi cauze şi rezultatul va fi acelaşi, România va pierde", a arătat liderul social-democraţilor.

Dragnea a precizat că evaluarea stadiului de implementare a programului de guvernare a făcut-o împreună "cu Darius Vâlcov, cu Cristi Socol şi cu alţi colegi" şi, de asemenea, a discutat, referitor la performanţa actualei formule de guvernare, cu partenerul de coaliţie, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Liderul PSD a subliniat că şi-ar fi dorit să fie implementat tot programul de guvernare, dar "din păcate, nu sunt puţine măsuri din program care nu au fost implementate" şi preocuparea sa este ca această evaluare să conducă la nişte măsuri care să ducă la aplicarea integrală a programului, nu doar parţială.

"E bine ca această evaluare să fie văzută în complexitatea ei, sunt câteva domenii unde există întârzieri şi să vedem: cauzele ţin de chestiuni de birocraţie, ţin de lipsa de implicare a unor miniştri, de capacitatea redusă de coordonare a premierului, capacitatea redusă de a-i forţa şi de a urmări dacă miniştrii urmăresc implementarea programului la zi, la săptămână, la lună, aşa cum s-a stabilitt, dacă este un blocaj generat de anumiţi funcţionari din ministere, dacă este un blocaj generat de birocraţie, de lentoare, de circuitul documentelor prin guvern. Nu e simplu", a mai spus Liviu Dragnea. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: liviu dragnea