x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea i-o întoarce lui Iohannis. Noul premier, abia după Crăciun?

Dragnea i-o întoarce lui Iohannis. Noul premier, abia după Crăciun?

de Marius Gîrlașiu    |    06 Dec 2016   •   09:02
Dragnea i-o întoarce lui Iohannis. Noul premier, abia după Crăciun?

După episodul legat de neinvitarea politicienilor cu probleme penale la parada de 1 Decembrie, un nou scandal între Liviu Dragnea şi preşedintele Klaus Iohannis este pe cale să izbucnească după alegerile de duminică. Liderul PSD susţine că nu va merge la consultările de la Cotroceni imediat după alegeri, ci abia după ce noul Parlament îşi va intra pe deplin în drepturi.

 

Liviu Dragnea îi plăteşte lui Klaus Iohannis cu aceeaşi monedă după ce şeful statului a tăiat politicienii “penali” de pe lista cu invitaţi pentru parada de 1 Decembrie şi recepţia aferentă. De data aceasta, liderul PSD promite că nu va călca pragul Palatului Cotroceni pentru consultările pe tema nominalizării premierului decât după ce noul Legislativ ales duminică îşi va începe oficial mandatul, iar majoritatea generată de rezultatul votului va fi deja constituită. O invitaţie din partea lui Klaus Iohannis înainte de acest moment ar fi “neserioasă”, susţine Dragnea.

“Nu avem ce căuta la Cotroceni până când actualul Parlament nu-şi termină mandatul. Mai întâi trebuie să se valideze mandatele noilor parlamentari, să se constituie birourile permanente, să se aleagă preşedinţii celor două Camere şi abia apoi putem merge la Cotroceni”, a explicat Dragnea într-o emisiune la Antena 3.

Cabinetul din prelungiri

În cazul în care consultările cu partidele vor urma agenda gândită de pesedişti, sunt toate şansele ca noul Cabinet să nu fie gata până de Crăciun. Asta pentru că mandatul actualului Parlament expiră pe 19 decembrie, la o săptămână după alegerile de duminică, ceea ce înseamnă că depunerea jurământului, alegerea preşedinţilor celor două Camere, constituirea comisiilor parlamentare şi a birourilor permanente ar putea începe, cel mai devreme, abia de pe data de 20 decembrie. În realitate, amânarea dorită de Dragnea ascunde dorinţa acestuia de a câştiga timp ca să poată negocia noua majoritate parlamentară şi funcţiile din viitorul Guvern cu liderii ALDE, Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu. În funcţie de rezultatul alegerilor, social-democraţii ar avea timp să pregătească mediatic şi lansarea lui Liviu Dragnea drept propunere oficială pentru Palatul Victoria sau să schimbe macazul în caz de urgenţă. “Cred că va fi un prim-ministru propus de PSD, evident, susținut de ALDE, sunt convins că va fi susținut și de PRU, dacă intră în Parlament. Un membru PSD care a candidat, care a lucrat la programul de guvernare, adică poate să fie Liviu Dragnea, poate să fie Rovana Plumb, poate să fie şi Eugen Teodorovici”, a afirmat Victor Ponta, în campanie la Tulcea. Fostul premier a lucrat şi el la programul de guvernare al PSD, pe partea de finanţe.

5 zile au mai rămas până la alegerile parlamentare de duminică

×