x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea şi Băsescu şi-au etalat patriotismul la Ţebea

Dragnea şi Băsescu şi-au etalat patriotismul la Ţebea

de Georgiana Ionita    |    12 Sep 2016   •   12:10
Dragnea şi Băsescu şi-au etalat patriotismul la Ţebea

În prag de campanie electorală, politicienii s-au îmbrăcat de sărbătoare şi au făcut baie de mulțime ieri, la Serbările Naționale de la Țebea, dedicate memoriei lui Avram Iancu. Peste 3.000 de persoane s-au adunat cu prilejul împlinirii a 144 de ani de la moartea eroului din Ardeal, prilej pentru Traian Băsescu şi Liviu Dragnea să-şi etaleze patriotismul.

Festivitățile dedicate memoriei lui Avram Iancu au început dimineaţa la cimitirul din Țebea cu o slujbă de pomenire a legendarului conducător al moţilor.

Accesorizat cu o eşarfă tricoloră, la braț cu soția sa, fostul preşedinte Traian Băsescu nu a avut parte de o primire prea călduroasă din partra localnicilor, fiind huiduit de mulțimea prezentă.

„Jos Băsescu!”, „Hoțule!” şi „Demisia!” i-au strigat moţii adunaţi la Ţebea, însă apostrofările nu l-au descurajat pe liderul PMP, care a zâmbit formal pe toată durata evenimentului. Băsescu nu a uitat nici să ude simbolic gorunul plantat în urmă cu zece ani, pe vremea când era preşedinte.

„Gorunul pe care l-am plantat acum zece ani a crescut frumos, i-am turnat apă la rădăcină şi anul acesta”, a spus Băsescu. Copreşedinții PNL Vasile Blaga şi Alina Gorghiu n-au ratat nici ei evenimentul, şefa liberalilor apărând îmbrăcată într-o ie tradiţională românească.

Duhul lui Oprea printre moţi

Liderul PSD Liviu Dragnea a defilat şi el printre moţii care şi-au comemorat eroul la festivităţile de la Ţebea. La 144 de ani de la moartea lui Avram Iancu, şeful social-democraţilor şi-a amintit însă şi de ultima discuţie avută cu Victor Ponta, joi seară.

„Nu putem vorbi de împăcare, că nu ne-am certat. Din punctul meu de vedere discuţia a fost bună, corectă, a fost o discuţie relaxată, între doi prieteni, a venit la mine acasă. El trebuie să clarifice fără dubiu că nu susţine alt partid. Este un lucru cinstit, firesc pe care trebuie îl facă orice membru PSD care se implică în campania electorală. Nu am discutat despre funcţii. Nu am discutat nici despre funcţia în care mă văd eu, nici a lui”, a declarat preşedintele PSD.

Dragnea a mai anunţat că senatorii social-democraţi au mână liberă să voteze solicitarea DNA de urmărire penală pentru ucidere din culpă în cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea.

„Nu le-am dat indicaţii, nici aşa, nici aşa. Le-am spus, în schimb, să studieze cu foarte mare atenţie pentru că au fost foarte multe comentarii despre competenţe, despre atribuţii. Am zis să se uite cu mare atenţie şi să decidă fără nicio linie de la partid”, a explicat şeful PSD.

Klaus Iohannis a lipsit

Preşedintele Klaus Iohannis nu a participat la Serbările Naționale dedicate lui Avram Iancu. „Să nu te prind niciodată la Țebea”, i-a transmis poetul Laurian Stănchescu. Anul trecut, şeful statului a trimis la reexaminare un proiect de lege care îi conferea titlul de Erou Național lui Avram Iancu, susținând că actul normativ trebuie să respecte anumite criterii de natură procedurală şi legislativă. Senatul a respins cererea preşedintelui şi a votat recunoaşterea eroului din Ardeal.

×