x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea şi Grindeanu trec Oceanul pentru Trump

Dragnea şi Grindeanu trec Oceanul pentru Trump

de Marius Gîrlașiu    |    17 Ian 2017   •   09:10
Dragnea şi Grindeanu trec Oceanul pentru Trump
Sursa foto: davidevison/Getty Images/iStockphoto

Liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu au fost invitaţi oficial la ceremonia de învestire în funcţie a celui de-al 45-lea preşedinte american, Donald Trump, care va avea loc pe 20 ianuarie la Casa Albă. Invitația a fost trimisă de Elliott Broidy, vicepreședintele comisiei prezidențiale de inaugurare.

 

Administraţia republicană a lui Donald Trump nu a ţinut cont de condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare dictată împotriva lui Liviu Dragnea în dosarul Referendumul şi l-a invitat pe liderul PSD la ceremonia oficială de instalare în funcţie a preşedintelui american. Alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, la ceremonia care va avea loc vineri la Casa Albă a fost invitat şi premierul Sorin Grindeanu. Liderii PSD se vor întâlni peste Ocean cu generalul Thomas Flynn, viitorul consilier pentru securitatea naţională în Statele Unite şi vor avea o scurtă întrevedere cu vicepreşedintele american Mike Pence.

 

Iohannis nu merge

Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat în unanimitate deplasarea lui Liviu Dragnea la Washington, secretarul Marcel Ciolacu precizând că liderul PSD "o să meargă cu certitudine" la eveniment. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis nu va fi prezent la eveniment, el fiind reprezentat, potrivit cutumei, de ambasadorul României în SUA, George Maior. “Conform practicii Statelor Unite ale Americii privind ceremoniile de inaugurare a noilor președinți, șefii misiunilor diplomatice acreditați la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe șefii de stat și guvernele lor la evenimentele de învestitură. Nicio delegație străină, cu atât mai puțin șefi de stat sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitată oficial cu această ocazie", a fost reacţia Administraţiei Prezidenţiale.

 

Ambasada, mesaj subtil

Săptămâna trecută, Ambasada SUA din România a felicitat noua putere de la Bucureşti, îndemnând Guvernul şi Parlamentul controlate de PSD să continue lupta împotriva corupţiei.

“Parteneriatul nostru se bazează şi pe angajamentul faţă de buna guvernare şi de consolidarea statului de drept. Statele Unite susţin ferm eforturile preşedintelui Klaus Iohannis şi ale instituţiilor judiciare şi de aplicare a legii în aceste privinţe. Îi îndemnăm pe toţi reprezentanţii ramurilor executivă, legislativă şi judiciară din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea conducerii şi instituţiilor României”, a fost mesajul transmis de diplomaţia americană.

 

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Primesc ameninţări. Ultimele zvonuri care au ajuns la mine spun că voi fi trimis la închisoare în aprilie-mai. Cine să ia decizia? Cine poate decide în acest stat. Poate sunt prostii. Este suficient timp până atunci.

×