x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea şi Grindeanu, la mâna trădătorilor

Dragnea şi Grindeanu, la mâna trădătorilor

de Marius Gîrlașiu    |    21 Iun 2017   •   08:10
Dragnea şi Grindeanu, la mâna trădătorilor
Sursa foto: DIANA OROS

UDMR a decis să nu participe astăzi la votul pe moţiunea de cenzură depusă de coaliţia PSD-ALDE împotriva premierului Sorin Grindeanu. Hotărârea Uniunii a fost luată după ce negocierile cu PSD au eşuat, ieri, din cauza pretenţiilor exagerate ale liderilor maghiari. Retragerea parlamentarilor UDMR din ecuaţia moţiunii lasă deschisă orice variantă pentru deznodământul răfuielii dintre tabăra lui Liviu Dragnea şi grupul Victor Ponta-Sorin Grindeanu.

Luni seară, soarta premierul Sorin Grindeanu părea pecetluită după ce Liviu Dragnea acceptase aproape integral pretenţiile UDMR în schimbul celor 30 de voturi ale parlamentarilor maghiari pentru susţinerea moţiunii. Inflamarea orgoliilor naţionaliste şi revolta unor parlamentari PSD din Ardeal l-au făcut pe liderul social-democrat să bată în retragere. Ieri-dimineaţă, după negocieri la sânge cu maghiarii, PSD a decis să retragă de pe ordinea de zi a plenului Senatului toate promisiunile făcute anterior liderilor UDMR. Confruntat cu reacţiile virulente ale social-democraţilor din Transilvania şi cu iminenţa declanşării unor noi proteste, Dragnea a contramandat în ultima clipă şi şedinţa comisiilor parlamentare care urma să dea un raport pentru modificarea Legii administraţiei publice locale cerută de şefii UDMR. Rămaşi cu dorinţele neîmplinite, liderii Uniunii au decis ulterior, într-o şedinţă a partidului, să boicoteze votul de astăzi din plenul reunit. „În unanimitate colegii mei au decis să nu participăm la votarea moţiunii de cenzură. Nu vom fi în sală. Nu ne-a convins nicio tabără fiindcă nu ne aşezăm nici pe partea unuia, nici pe partea celuilalt. N-am avut negocieri cu nimeni. Am avut discuţii. E o diferenţă uriaşă”, a anunţat Kelemen Hunor după reuniunea parlamentarilor UDMR. Retragerea maghiarilor din ecuaţie înseamnă că soarta moţiunii de cenzură va fi o afacere de familie între PSD şi ALDE. Mai precis, viitorul premierului Grindeanu şi deznodământul răfuielii interne dintre clanurile pesediste vor depinde în primul rând de eventualele trădări care vor apărea în cele două tabere. Parlamentarii USR, PMP şi UDMR nu vor fi prezenţi în sală în momentul votului, iar liberalii susţin că, deşi se vor afla în bănci, nu vor vota moțiunea.

Fără voturile UDMR e clar că moţiunea va fi respinsă. Eu sunt convins că 13 voturi, cu siguranţă, nu vor fi. Nu poţi să îşi dai jos propriul Guvern negociind la bucată. Victor Ponta, secretar general al Guvernului

Negocieri intense în culise

În cursul zilei de ieri, oamenii lui Liviu Dragnea au dat asigurări că moţiunea va trece şi fără sprijinul parlamentarilor UDMR. Teoretic, PSD şi ALDE au împreună 245 de senatori şi deputaţi, cu 12 peste cele 233 de voturi necesare pentru debarcarea lui Sorin Grindeanu. La zestrea coaliţiei ar putea contribui şi cei 17 aleşi ai minorităţilor, care au anunţat oficial că vor vota conform propriei conştiinţe. C.P. Tăriceanu susţine că PSD şi ALDE au împreună voturile necesare pentru a trece moţiunea, însă preşedintele Senatului a admis că vor exista şi trădători. „Îi ştim pe cei care vor vota împotriva moţiunii de cenzură. Sunt cu aproximaţie 16 sau 17, dar nu sunt numai din coaliţie din aproximările pe care le am. Sunt, de exemplu, cei cinci parlamentari care au plecat de la noi şi care nu fac parte din coaliţie”, a admis Tăriceanu. Cei cinci foşti parlamentari ALDE care îl susţin pe Grindeanu sunt Daniel Constantin, Mircea Banias, Damian Florea, Eugen Durbacă şi Sorin Cîmpeanu, dar împotriva moţiunii s-a pronunţat recent şi senatorul Scarlat Iriza. De asemenea, cinci din cei şase parlamentari PSD Timiş şi deputatul de Gorj Alin Văcaru ar susţine tabăra Ponta-Grindeanu.

Orban ameninţă cu excluderi

Eventuali trădători ar putea apărea şi printre liberali. Deşi partidul a decis să nu voteze moţiunea, cei 98 de parlamentari ai PNL se vor afla în plen şi există semnale că unii ar urma să voteze pentru debarcarea lui Grindeanu în ciuda hotărârii luate în Modrogan. Liderul PNL Ludovic Orban a recunoscut că mai mulţi liberali au fost contactaţi de PSD şi ademeniţi cu diferite favoruri în schimbul votului, ameninţându-i cu excluderea pe eventualii dezertori. Presa locală din Arad a scris ieri că deputatul liberal Eusebiu Pistru ar urma să treacă în tabăra PSD din cauza neînţelegerilor cu Gheorghe Falcă. De cealaltă parte, Victor Ponta a negociat ieri cu mai mulţi pesedişti în speranţa că va mai „pescui” câteva voturi antiDragnea. „Speriat că nu are voturile colegilor săi ca să treacă moţiunea PSD contra PSD, Liviu Dragnea s-a hotărât să folosească voturile UDMR ca «glonţ de argint»! Azi şi-a tras «glonţul de argint» fix în propriul picior! Şi în picioarele PSD!”, a reacţionat Ponta. Sprijin pentru premier ar putea exista şi printre parlamentarii din Iaşi şi Caraş-Severin.

Eu am avut o listă cu şase parlamentari pe care îi aveau ca ţintă (cei de la PSD -n.r.). Astăzi lista s-a mărit la 12 şi niciunul nu a fost de acord cu târgul propus de PSD. Nu le-am promis nimic să stea. Eu nu am ce să le promit. Traian Băsescu, preşedinte PMP

Ce pretenții avea UDMR pentru a vota moțiunea

■scăderea la 10% a procentului aparţinând minorităţilor naţionale, din totalul populaţiei unei localităţi, de la care statul să fie obligat să asigure folosirea limbii materne în administraţie ■ instituirea zilei de 15 martie drept Ziua Maghiarilor din România ■ arborarea steagului secuiesc şi a altor „simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală şi economică a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale” ■ interzicerea redesenării limitelor teritoriale ale judeţelor, oraşelor şi satelor dacă astfel se diminuează ponderea cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale. ■ votarea legii privind statutul minorităţilor, un proiect vechi din 2005 care ar aduce posibilitatea autonomiei culturale pentru minoritatea maghiară. ■ examen de Capacitate şi Bacalaureat diferenţiate pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale. ■ finanţarea de către stat a învăţământului superior confesional la universităţile private ■ înfiinţarea de către Guvern, prin încălcarea autonomiei universitare, a unei secţii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ■ Înfiinţarea de institute pedagogice pentru minorităţi

„Transilvanie frumoasă” a răsunat în Parlament

Melodia „Trasilvanie frumoasă” a răsunat, ieri-dimineaţă, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, acolo unde deputaţii din trei comisii parlamentare au aşteaptat aproape o oră începerea şedinţei în care urma să se dea un raport pentru proiectul de lege care vizează scăderea la 10% a pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie. Deputatul PNL Florin Roman a pus melodia să cânte pe telefon, după care a aşezat telefonul lângă difuzor să se audă în toată sala. „Ţara asta nu se vinde pentru nişte voturi la moţiune, să le fie ruşine”, a spus Roman. După aproape o oră de aşteptare, Eugen Nicolicea (PSD) i-a anunţat pe deputaţi că şedinţa nu se mai ţine. Tot ieri, deputaţii PMP au legat banderole tricolore de uşile cabinetului preşedintelui Camerei, Liviu Dragnea.

×
Subiecte în articol: dragnea grindeanu moţiune