Preşedintele Traian Băsescu pleacă, duminică, în prima sa vizită oficială în Israel, în calitate de şef al statului.
O vizită care se va încheia marţi, cu un program aglomerat, care cuprinde întâlniri cu şeful statului, Shimon Peres şi premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, cu preşedintele Parlamentului (Knesset), Reuven Rivlin, cu ministrul de Externe, Avigdor Lieberman, cu evrei originari din România şi cu oameni de afaceri, care fusese antamată încă de anul trecut, din toamnă. Încă de miercuri, străzile principale din Ierusalim, cele care duc spre zona ministerelor, Knessetului, Preşedinţiei, au primit încă trei culori - roşu, galben şi albastru - de la drapelul României, în cinstea oaspetelui român.AŞTEPTARI
Vizita ar fi trebuit să se desfăşoare în prima parte a lunii februarie, dar, cum în Israel au avut loc alegeri exact în acea perioadă, vizita a fost programată pentru sfârşitul lunii mai. Aşteptările părţilor sunt, probabil, uşor diferite, Israelul fiind acum mai preocupat de chestiuni arzătoare legate de propria securitate, de ameninţarea iraniană, de politica noii Administraţii americane conduse de Barack Obama, de negocierile cu palestinienii şi chiar de linia politică a propriului Guvern, acesta având o configuraţie mai complicată.
Interesul celor două ţări este acela de a găsi domeniile în care s-ar putea extinde colaborarea bilaterală deja foarte bună, cu atât mai mult cu cât criza economică mondială provoacă statele lumii la descoperirea de alternative de ieşire din recesiune.
SIMBOLIC
În plan diplomatic, vizita lui Traian Băsescu în Israel reprezintă punctul culminant al evenimentelor solemne de marcare a 61 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Israel, care urmează să se încheie, simbolic, la câteva zile după vizita preşedintelui român (la 11 iunie se împlinesc exact 61 de ani de când s-au instituit relaţiile bilaterale - n.r), Israelul fiind unul dintre principalii parteneri ai României în zona Orientului Mijlociu.
DELICATE
Preşedintele are prevăzute în program şi o vizită la Muzeul Memorial al Martirilor şi Eroilor Holocaustului Yad Vashem, un pelerinaj la locurile sfinte din Oraşul Vechi - Biserica Sfântului Mormânt şi Zidul Plângerii (interesant, Băsescu tocmai a fost la Muntele Athos, iar acum merge la locurile sfinte din Israel, poate aşa, ca element de precampanie?), precum şi un dineu la reşedinţa omologului său israelian, la invitaţia căruia se şi află, de altfel, în vizita oficială în Israel.
Este de aşteptat ca în cursul vizitei să se abordeze chestiuni mai delicate, precum recrudescenţa antisemitismului în lume, chiar şi la noi în ţară, precum şi cea a vandalizării cimitirului evreiesc din Bucureşti.
FLACARA VEŞNICĂ
La Yad Vashem, unde preşedintele va fi întâmpinat de către ministrul Îmbunătăţirii Serviciilor Guvernamentale, Michael Eitan şi de către directorul Muzeului, Avner Shalev, preşedintele va participa la ceremonia de aprindere a "Flăcării Veşnice", va depune o coroană de flori la Sala Aducerii-Aminte şi va ţine un moment de reculegere în Sala Memorială, va vizita Memorialul Copiilor şi va semna în Cartea de Onoare.
Sunt elemente protocolare obligatorii ale unei vizite la Yad Vashem pe care o efectuează un demnitar străin, vizită care, de altfel, nu lipseşte din programul nici unui oficial invitat în Israel. Totodată, în programul preşedintelui figurează şi ceremonia plantării unui măslin şi dezvelirea plăcuţei cu numele şefului statului român, care va marca acest eveniment.
CONTROVERSATUL LIEBERMAN
Băsescu va avea o întrevedere şi cu ministrul de Externe israelian, Avigdor Lieberman, care este şi vicepremier. Interesant de văzut în ce limbă vor discuta cei doi, Lieberman, născut la Chişinău, fiind vorbitor de limbă română, el emigrând în Israel la vârsta de 20 de ani.
Controversatul ministru israelian, fondator şi lider al Partidului Israel Beiteinu, care a propus o lege care prevede ca palestinienii să jure loialitate Israelului, exclude revenirea Israelului la frontierele de dinaintea războiului israelo-arab din iunie 1967, susţinând că acest lucru nu ar pune capăt conflictului cu palestinienii şi nu ar garanta pacea, nici securitatea. În plus, nici în plan intern nu are parte de prea multă linişte.
Zilele acestea, el a fost interogat de poliţie pentru a cincea oară de la instalarea sa în fucţie, fiind bănuit de spălare de bani, fraudă şi abuz de încredere. După ancheta preliminară, poliţia apreciază că există elemente suficiente care pot servi ca bază pentru deschiderea unui proces la adresa ministrului de Externe.
OPORTUNITAŢI
Cu câteva zile în urmă, ambasadorul israelian la Bucureşti, Oren David declara într-un interviu acordat Agerpres că un domeniu în care s-ar putea dezvolta cooperarea bilaterală este cel al tehnologiei mediului - apa fiind un exemplu -, dar şi energia solară.
"Apa ar fi un exemplu, având în vedere lipsa de apă din Israel, astfel că au fost dezvoltate aici tehnologii de management al apei, de conservare a sa, pentru a putea folosi în cel mai înalt grad resursele pe care le avem, inclusiv prin intermediul unui sistem mai performant de conducte în scopul eliminării pierderilor. În acest domeniu, companiile israeliene se pot implica într-un grad mai mare în relaţii de cooperare. Un alt domeniu este cel al energiei solare pentru că, în Israel, deşi avem puţine surse de apă, soarele este singura noastră resursă naturală deosebit de abundentă. Am profitat de acest lucru şi am obţinut tehnologii performante în acest domeniu, de la încălzirea micilor unităţi de locuit până la fabrici, instituţii etc. Acest tip de tehnologie este foarte prietenos şi mai ales nu costă nimic, nu poluează, de aceea trebuie să profităm de acest tip de energie", spunea ambasadorul Oren David, care se va afla şi el la Ierusalim, cu ocazia vizitei preşedintelui român.
UDREA, ÎN DELEGAŢIE
Ministrul Turismului, Elena Udrea, se va afla, alături de ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, în delegaţia care-l va însoţi pe preşedinte, urmând ca luni să aibă întâlnire, la Tel-Aviv, cu investitorii şi reprezentanţi ai companiilor de turism din Israel.
"Este vorba de reprezentanţi ai unor hoteluri, companii de transport sau parteneri ai acestora, agenţii de turism şi turoperatori pe segmente diverse, de la turismul religios pânã la cel de aventurã, destinat în special tinerilor", se aratã într-un comunicat al Ministerului Turismului.
Udrea va participa şi la întâlnirile oficiale ale delegaţiei române cu şeful statului israelian, cu premierul şi cu preşedintele Knessetului, precum şi la întâlnirea pe care Băsescu o va avea cu reprezentanţi ai comunităţii evreilor originari din România.
LA CONCERT
În programul pregătit de gazde preşedintelui României figurează şi participarea, alături de omologul său israelian, la concertul în aer liber susţinut de Orchestra Filarmonică a Israelului. Acesta se va desfăşura la complexul Yad Vashem, "Piaţa Ghetoului de la Varşovia".
Cum la Ierusalim se află Aşezământul Bisericii Ortodoxe Române la Locurile Sfinte, din protocol nu putea lipsi o vizită la acesta, Băsescu urmând a fi întâmpinat aici de Arhimandritul Ieronim Creţu, reprezentantul BOR la Locurile Sfinte. Aşezământul, proprietate a Bisericii Ortodoxe Române din anul 1935, se află în inima unui cartier de evrei ultraortodocşi din Ierusalim, oraş, care, de altfel, se găseşte sub semnul celor trei religii monoteiste - creştină, mozaică şi musulmană, fiind, totodată, un manual viu şi animat de istorie.
RELAŢIILE ROMANIEI CU VECINII ISRAELULUI
Traian Băsescu se află la prima sa vizită în Israel, de când este preşedinte, dar a avut deja ocazia să viziteze ţări din regiune, precum Iordania, Siria sau Liban. Cu aceste ocazii, relaţiile cu ţările arabe, foarte bune în special în timpul regimului comunist din ţara noastră, au căpătat, cel puţin la nivel declarativ, un imbold, preşedintelui Băsescu fiindu-i cerut cu aceste ocazii ajutorul, în calitatea sa de lider european şi reprezentant al unei ţări cu tradiţie de prietenie în regiune, pentru soluţionarea conflictelor care macină regiunea.
Băsescu a declarat, la rândul său, că este sigur că soluţia la criza din Orientul Mijlociu se află în mâinile statelor din regiune. Mesajul transmis în ţările arabe vizitate a fost acela că România doreşte recucerirea pieţelor respective, "uitate" preţ de 20 de ani. Vizita sa în Siria a fost marcată de o controversă privind o declaraţie făcută la sosirea în ţară.
Atunci, preşedintele României s-a pierdut pe harta lumii, afirmând că Siria se învecinează cu Irakul, Libanul şi Palestina, o gafă care l-a costat pe preşedinte un val de critici în presa românească, dar şi un articol extrem de virulent la adresa sa şi a României, publicat în cotidianul israelian Haaretz, sub semnătura istoricului Cellu Rozenberg.
De data aceasta, preşedintele României va avea ocazia - din păcate, într-o vizită prea scurtă şi prea condensată - de a descoperi Israelul, un stat ale cărui baze au fost puse şi de evrei originari din România, care au constituit o comunitate importantă, de peste 500.000 de oameni, care a dat Israelului nu doar specialişti de renume în diverse domenii, ci şi oameni politici şi diplomaţi de carieră.
Printre aceştia se numără şi Colette Avital, diplomat şi politician, deputată în Knesset între 1999 şi 2009, dar şi Meir Rosenne, specialist în Drept, dar şi fost diplomat israelian, pe care preşedintele va avea probabil ocazia să-i întâlnească la Ierusalim.