x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dricarul Sănătăţii, demisie fără lacrimi

Dricarul Sănătăţii, demisie fără lacrimi

de Magda Marincovici    |    Aniela Nine    |    04 Aug 2011   •   12:11
Dricarul Sănătăţii, demisie fără lacrimi

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-a anuntat ieri demisia din functie, invocand faptul ca la rectificarea bugetara aprobata miercuri de Gu­vern bugetul ministerului nu s-a ales "cu nimic" si el a fost ultimul care a aflat ce suma i-a fost repartizata. "Bugetul Ministerului Sanatatii nu este rectificat, bugetul CNAS a fost rec­tificat cu anumite sume, dar des­pre destinatia banilor trebuie consul­tat Ministerul de Finante, Ministerul Sa­natatii nu a fost consultat. O con­sul­­tare cu ministrul Sanatatii pe par­tea de rectificare bugetara nu a fost fa­cu­ta. Ne-am trezit cu textul ordo­nan­tei. O asemenea atitudine nu poate fi tolerata", si-a explicat ministrul udemerist decizia. Inca din 13 iulie, Cseke spunea ca bugetul sanatatii are nevoie la rectificare de patru mi­liarde de lei, majoritatea problemelor financiare fiind la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Nu numai ca nu a fost consultat la rectificare, dar la rectificare, Ministerul Sanatatii a primit doar 341,2 milioane de lei.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu spune insa ca discutii pe tema rectificarii a avut vineri de doua ori, atat cu Cseke cat si cu Duta.

Portofoliul sanatatii va fi gestio­nat in continuare timp de doua sap­ta­mani maximum de Cseke, urmand ca in acest interval UDMR sa desemneze un alt candidat.

Citeste si Kelemen Hunor: UDMR va numi un nou ministru al Sanatatii in urmatoarele 15 zile

Decizia lui Attila Cseke a venit dupa mai multe discutii pe tema bu­ge­tului insuficient al ministerului. In urma cu o luna, surse parlamentare relatau pentru Jurnalul National ca, in sedinta grupurilor parlamen­ta­re, ministrul Cseke s-ar fi plans ca fondurile ministerului nu mai ajungeau pana in septembrie si ar fi avertizat ca, daca nu se rezolva problema, nu mai poate continua. Mai mult, Cseke a invocat neintelegeri cu seful PDL al CNAS, Lucian Duta. Apoi, in pre­ga­ti­rea proiectului rectificarii bugetare, dis­­cu­tiile s-au mutat in coalitie, in chiar se­dinta de la inceputul acestei sap­ta­mani Cseke reluand temele ne­mul­tu­mi­rii sale si amenintand din noucu demisia. "Am discutat cateva zile despre aceste lucruri, am incercat sa-l conving sa ramana", a spus ieri presedintele UDMR, Kelemen Hunor. Presedintele UDMR a sus­ti­nut ca aceasta de­mi­sie nu va afecta coa­litia de gu­ver­na­re. "Vom gasi o so­lutie pana la sfar­si­tul lunii august si in ceea ce priveste re­latia dintre casa si mi-nis­ter, casa sa re­vina la mi­nis­ter si sa fie subordona­ta ministrului", a suge­rat Kelemen Hu­nor con­di­tia UDMR de a gestiona in conti­nuare portofo­liul si a pastra coalitia de guvernare. Kelemen Hu­nor a mai spus ca, ina­in­te de demisie, Cseke a avut o discutie privata si cu premierul Boc. Surse guvernametale citate de Mediafax spun ca premierul Boc i-ar fi promis lui Cseke fonduri mai consistente la urma­toa­rea rectificare bugetara daca renunta la de­mi­sie. Cseke a reclamat insa atat faptul ca nu a fost consultat la elaborarea proiectului de rectificare, dar mai ales "favorizarea" CNAS. Practic, Cse­ke a aratat ca pre­se­dintele CNAS, membru PDL, a fost consultat in privinta rectificarii, in timp ce el, ca ministru, a avut acces la date foarte tarziu.

Pe tema scandalului Cseke-Duta insa, renuntarea ministrului UDMR al Sanatatii la mandat a fost "sugera­ta" in urma cu numai o saptamana de la Palatul Cotroceni. Intr-un interviu acordat postului public de tele­vi­zi­­une, presedintele Traian Basescu a vorbit despre situatia tensionata existenta intre ministrul UDMR al Sa­na­tatii si seful PDL al CNAS, Lu­ci­an Duta. Abordarea subiectului a fost facuta pornind de la problema sistemului de achizitie de medicamente si a pierderilor inregistrate de sistemul sanitar care "inghitea" banii publici destinati in fapt investitiilor. "Sunt doi oameni responsabili: mi­nistrul Sanatatii si seful Casei au puncte de vedere diferite. Unul vrea control, altul nu vrea control, altul vrea medicamentele cele mai scum­pe, altul medicamente generice, aici va trebui Guvernul sa ia o decizie sa le spuna: asta faceti. Vor sa faca, bine, nu, usa Guvernului, usa Casei de Sa­na­tate sunt deschise. Nu sunt acolo pro­prietarii postului. Ori pun ordine in cheltuieli, ori isi vad de drum, plea­ca de la cele doua institutii", a comunicat Basescu. Cand se pune problema in termenii "ori, ori" si cand intr-o parte este UDMR cu Cseke Attila, ministrul Sanatatii, si in cea­lalta parte PDL cu Lucian Duta, pre­se­dintele CNAS, este evident cine castiga.

Intre tentative si cereri de renuntare
In timpul mandatul lui Cseke Attila la Ministerul Sanatatii, cuvantul demisie a fost pronuntat in mai multe randuri. Fie Cseke Attila a fost tentat sa-si dea demisia in urma nenorocirii de la Maternitatea Giulesti. "M-am gandit la posibilitatea de a-mi da demisia. M-am gandit. Intre a gandi si a actiona exista o diferenta", declara Cseke in august anul trecut. Fie pacienti mutati pe targa dintr-un spital in altul si numeroase comunitati locale nemutumite ca li se desfiinteaza spitalele fara nici un criteriu obiectiv i-au strigat "demisia". Per total, din cele aproximativ 520 de unitati cu paturi din sistemul public au mai ramas dupa "reforma" Cseke: aproximativ 340. Ministrul a rezistat insa chiar si in fata farmacistilor si distribuitorilor de medicamente care sunt amenintati cu falimentul din cauza intarzierilor in achitarea facturilor, motive serioase ca multe companii farmaceutice sa se orienteze spre alte piete, in timp ce viata bolnavilor cronici este amenintata din lipsa tratamentelor. De altfel, daca ar fi ramas la minister, Cseke s-ar fi pomenit si fara bani, pentru ca ei sunt dirijati la CNAS, si pe deasupra si cu o noua lege a sanatatii deja "conceputa" de specialistii de la Palatul Cotroceni si care urmeaza sa fie trimisa Ministerului Sanatatii doar pentru a lua act de ea si a o promova prin initiativa legislativa.

×