x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR: Problema drogurilor la tineri nu se rezolvă prin testarea în masă, ci prin combaterea traficului

USR: Problema drogurilor la tineri nu se rezolvă prin testarea în masă, ci prin combaterea traficului

de Redacția Jurnalul    |    07 Sep 2023   •   19:45
USR: Problema drogurilor la tineri nu se rezolvă prin testarea în masă, ci prin combaterea traficului

USR condamnă ideea guvernului PSD-PNL de a testa tinerii la școală pentru droguri și propune în schimb adoptarea modelului islandez pentru a combate consumul de droguri în rândul adolescenților, potrivit unui comunicat de presă.

„Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ar trebui să se ocupe să prindă traficanții din cauza cărora drogurile ajung în mâinile minorilor, nu să propună testarea elevilor în școli. În paralel cu activitatea de combatere a traficului de droguri, statul ar trebui să investească masiv în programe educaționale, de consiliere psihologică și în activități de recreere, așa cum au făcut alte țări și unde rezultatele sunt încurajatoare. Islanda a investit masiv, ani la rând, în programe sportive, în cluburi de muzică, dans și arte pentru a le oferi copiilor alternative la droguri. În plus, fiecare școală a înființat o asociație de părinți care să fie în permanentă legătură cu școala și să propună activități pentru părinți și elevi”, potrivit unui comunicat de presă.

USR arată că în ultimii 20 de ani, Islanda a reușit să scadă consumul de alcool de la 42% la 5% printre adolescenții de 15 și 16 ani, numărul celor care fumează zilnic a coborât de la 23% la 3%, în timp ce proporția tinerilor care au încercat vreodată canabis s-a diminuat de la 17% la 7%.

„În loc să aruncăm cu pietre în copiii și adolescenții care se confruntă cu probleme complexe, trebuie să venim cu soluții pentru ei care au dat rezultate concrete în alte țări. Trebuie oferim alternative sănătoase și interesante pentru copii, să venim cu consiliere psihologică pentru cei care au nevoie și creăm un spațiu de siguranță în jurul copilului: familie, școală, autorități etc. Iar aceasta este o acțiune care cere ani de zile de investiții, nu o măsură heirupistă, de azi pe mâine”, concluzionează senatorul USR Ștefan Pălărie.

(sursa: Mediafax)

×