Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea a facut, la solicitarea CaleaEuropeana.ro, o analiza a avantajelor si dezavantajelor integrarii Romaniei in UE, la cinci ani de la acest eveniment, din perspectiva institutiei pe care o conduce.
Udrea spune ca dezavantajele constau in divergentele dintre prioritatile fiecarui stat al Uniunii, insa se axeaza mai mult pe avantaje.
"Banii. Nu pot sa nu va raspund la obiect si trebuie sa fiu sincera, chiar daca si pragmatica in acelasi timp: cel mai mare avantaj al Romaniei ca stat membru al Uniunii Europene sunt banii pe care Uniunea ii aloca tarii noastre. Bineinteles, exista si alte beneficii majore, libera circulatie a persoanelor, bunurilor si serviciilor, a capitalului, uniunea vamala si multe altele, dar cel mai mare avantaj raman fondurile europene. Romania nu are nicio sansa sa ajunga din urma tarile dezvoltate daca nu investeste masiv in infrastructura, iar singura nu are bani de investitii. Acesta este crezul meu din prima zi in care am pasit in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT)", a declarat Udrea pentru CaleaEuropeana.ro.
"Asa cum arata datele la jumatatea lunii decembrie, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in calitate de autoritate de management a Programului Operational Regional (POR), avea semnate aproape 2.400 de contracte de finantare, care inseamna proiecte de dezvoltare, cu o valoare totala de aproximativ 4,6 miliarde de euro, dintre care in jur de 18% sunt deja finalizate. Prin aceste contracte au fost alocate fonduri nerambursabile de 2,9 miliarde de euro. Ministerul pe care-l conduc este unul dintre principalele generatoare de locuri de munca, iar programele derulate prin POR reusesc sa netezeasca discrepantele din diversele zone ale tarii. Toate aceste sunt cifre seci, dar ele ascund o realitate greu de tagaduit: in Romania se investeste masiv in ultimii ani. Investeste statul, investesc beneficiarii proiectelor europene, dar, mai ales, investeste Uniunea Europeana – si acesta este avantajul despre care va vorbeam", a mai spus Udrea.
La capitolul dezavantaje, ministrul a vorbit de prioritatile diferite ale diferitelor state sau ministere, care uneori pot ingreuna indeplinirea obiectivelor fiecaruia.
"Conlucrarea stransa a statelor membre, atu major al tarilor din spatiul comunitar, poate avea, in acelasi timp, si unele eventuale impedimente in atingerea obiectivelor pe care statele membre si le asuma, atata timp cat fiecare are propriile prioritati. In aceeasi masura, obiectivele generale ale fiecarui minister, in domeniul sau specific de competenta, pot sa nu-si gaseasca in totalitate, ori la intreaga capacitate, expresia in politicile prioritare si obiectivele strategice definite in mod unitar pentru intreaga Uniune Europeana", a spus Elena Udrea. (D.R.)