x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Elena Udrea, pe blog: "USL încearcă să creeze condiţii pentru o demitere cât mai uşoară a Preşedintelui"

Elena Udrea, pe blog: "USL încearcă să creeze condiţii pentru o demitere cât mai uşoară a Preşedintelui"

09 Iul 2012   •   06:21
Elena Udrea, pe blog: "USL încearcă să creeze condiţii pentru o demitere cât mai uşoară a Preşedintelui"

Fostul ministru Elena Udrea sustine, pe blog, ca "USL minte, incercand sa acopere abuzurile pe care le comite in aceste zile".

"Am auzit argumentul ridicol ca modificarile facute la Legea Referendumului de catre Guvernul Ponta prin Ordonanta de Urgenta sunt justificate pentru ca nu fac altceva decat sa intoarca o situatie valabila inainte ca PDL sa modifice aceeasi lege in aprilie, acest an! In realitate, lucrurile stau asa:

1. Legea Referendumului nr. 3/2000 prevedea initial ca orice referendum este valabil daca la vot se prezinta jumatate plus unu dintre cei inscrisi pe listele electorale (art. 5, alin. 2) si ca Presedintele este demis daca voteaza pentru demitere jumatate plus unu dintre cei care se prezinta la vot (art. 10).

2. Tariceanu a modificat aceasta lege in 2007 special pentru a usura demiterea Presedintelui, tot in cursul unei proceduri de suspendare, prevazand ca Presedintele sa poata fi demis cu jumatate plus unu dintre cei care vin la vot, dar indiferent cati se prezinta.

3. In aprilie 2012, la initiativa PDL, s-a aprobat in Parlament revenirea la forma initiala a legii (cea din 2000). Adica Presedintele este demis daca pentru demitere voteaza jumatate plus unu dintre cei care se prezinta la vot, DAR numarul acestora TREBUIE sa fie minimum jumatate plus unu dintre cei inscrisi pe listele electorale pentru ca Referendumul sa fie validat.

4. USL incearca acum sa aduca Legea la forma din timpul lui Tariceanu, pentru ca vrea acelasi lucru: sa creeze conditii pentru o demitere cat mai usoara a Presedintelui. Pentru asta a incalcat si Constitutia, legiferand prin Ordonanta de Urgenta intr-un domeniu interzis Guvernului si comite astfel un abuz, schimband regula in timp ce procesul de suspendare a inceput. Se creeaza o situatie discriminatorie pentru Presedinte, atat timp cat orice ales, spre exemplu un primar de comuna, poate fi demis la referendum doar cu jumatate plus unu din numarul celor inscrisi pe lista, iar Presedintele tarii, cel mai legitim ales, poate fi demis cu doar jumatate plus unu dintre cei care vin la vot! Adica daca vin 5 persoane si 3 voteaza pentru, Presedintele este demis", scrie Elena Udrea pe blog.

×