x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Elevii îşi apără tatuajele în faţa parlamentarilor

Elevii îşi apără tatuajele în faţa parlamentarilor

22 Sep 2015   •   10:05
Elevii îşi apără tatuajele în faţa parlamentarilor

Consiliul Naţional al Elevilor a luat atitudine după ce parlamentarii au elaborat un proiect de lege care le interzice elevilor să-şi expună tatuajele sau piercing-urile în timpul cursurilor. Pedepsele la care s-au gândit iniţiatorii proiectului merg de la scăderea notei la purtare până la amendă şi chiar exmatriculare.

Conducerea Consiliului Elevilor consideră că propunerea parlamentarilor îngrădeşte drep-turile tinerilor şi le cer să renunţe la această iniţativă. „Ideea unui astfel de proiect este categoric în contradictoriu cu libertatea de exprimare o omului. Elevul ar trebui încurajat să se exprime liber, atâta timp cât aspectul său păstrează limita decenţei. Consider că aspectul fizic al unei persoane nu poate influenţa sau împiedica procesul tradiţional desfăşurat în timpul orelor de curs”, spune Eusebiu Tudoroiu, secretar executiv al Consiliului Naţional al Elevilor.

De aceeaşi parte a baricadei cu elevii se află şi artiştii de la saloanele de tatuaj. Silviu Creţu (NECE) de la Roxy tattoo design, cel mai vechi salon de tatuaje din Bucureşti, spune că, oricum, nu tatuează adolescenţi fără o hârtie prin care părinţii îşi dau acordul. Artiştii cred că numărul de clienţi nu le va scădea şi mizează pe faptul că, dacă interzici unui adolescent un lucru, cu siguranţă îl va face!

Ce spune legea în vigoare
Adolescenţii până la 18 ani îşi pot face tatuaj sau piercing doar cu acordul părinţilor. Tatu-ajele şi piercing-urile sunt pe locul trei în topul elementelor care stau la baza contractării unei boli infecţioase. De aceea, saloanele trebuie să respecte măsuri speciale de igienă. Astfel, pistolul utilizat în piercing trebuie sterilizat după fiecare utilizare, iar bijuteriile trebuie să fie însoţite de certifi¬cate de conformitate.

Protecţia trebuie privită şi din perspectiva ţinutelor extravagante şi a modelelor false pe care copiii tind să le copieze. E de datoria noastră să intervenim în ceea ce îi priveşte pe copii. Discuţia se duce între îngrădirea libertăţii de exprimare şi o decenţă în ţinută şi comportament prin măsuri de sancţionare care să-i oblige să se comporte ţinând cont de minime valori morale.
Gigi Chiru, senator liberal, iniţiator al proiectului

Proiectul legi antitatuaj se află în dezbatere publică şi ar urma să fie depus în aproximativ o lună. Luptând pe mai multe fronturi, senatorul Christian Gigi Chiru, iniţiator al proiectului, i-a cerut ieri ministrului Educaţiei să interzică prin regulamentul şcolar expunerea ostentativă a tatuajelor, piercing-urilor şi a vestimentaţiei care „excede limitele decenţei” .
 

×