61 din cei 68 de angajaţi ai Corpului de Control al premierului Boc au primit ieri decizii individuale de concediere semnate de şeful SGG. Ei nu au primit încrederea lui Boc pentru a rămâne în funcţii, aşa cum cere OUG 3/2009, un act normativ prin care Corpul de Control ar putea deveni un instrument folosit împotriva adversarilor politici.
Concedierile s-au făcut cu precizarea că în urma reorganizării Corpului de Control cei vizaţi nu se încadrează în prevederile care permit menţinerea în funcţie în raport cu numărul de posturi şi de încrederea premierului. "Ordinele au fost puse în aplicare la decizia premierului, luată pe baza unei analize anterioare, dispuse după 6 ianuarie. Doar şapte din 68 de angajaţi au primit votul de încredere al primului-ministru, iar ordinele au fost puse în aplicare de Secretariatul General al Guvernului (SGG), în calitate de ordonator de credite", a declarat Mediafax secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.
Printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată săptămâna trecută de Executiv, Departamentul de Control al Guvernului a fost reorganizat în Corpul de Control al Guvernului, fără personalitate juridică, urmând să fie finanţat prin Secretariatul General al Guvernului şi condus de un secretar de stat. OUG 3/2009 de modificare a unor acte normative privind organizarea şi funcţionarea unor structuri din aparatul de lucru al Guvernului, publicată în Monitorul Oficial 84 din 11 februarie, consfinţeşte posibilitatea angajării funcţionarilor "numai pe baza încrederii acordate de premier", a "bunului renume" "şi cu condiţia semnării unui angajament de loialitate", chestiune fără precedent într-o instituţie guvernamentală. Decizia vine după ce, la finele săptămânii trecute, aproximativ 26 de angajaţi ai Corpului de Control au fost chemaţi la Guvern şi li s-a spus să "plece acasă". Potrivit unor surse guvernamentale, şeful Corpului de Control, Sorin Alăzăroaie, şi-a chemat subordonaţii într-o şedinţă chiar în ziua publicării în Monitorul Oficial a ordonanţei amintite. În acea şedinţă, Alăzăroaie a anunţat că peste 20 de persoane nu au primit încrederea premierului şi, ca atare, vor fi concediate. Persoanelor în cauză, spun sursele citate, li s-a cerut să predea lucrările, telefoanele şi laptopurile. Nu au fost cruţaţi nici angajaţii aflaţi în concediu medical, de odihnă sau pentru îngrijirea copilului. Întrebat ieri cu cine va continua acţiunea de control în cazul Sterling, deoarece membrii echipei care începuseră acest control au fost concediaţi, Sorin Alăzăroaie a răspuns că acest lucru urmează să fie decis şi că, deocamdată, este "o perioadă de tranziţie". Potrivit preşedintelui Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, concedierea angajaţilor din Corpul de Control al Guvernului este un abuz, pentru că în Codul Muncii nu se vorbeşte despre încredere. De altfel, spun sursele citate, angajaţii daţi afară vor
contesta demiterile în justiţie.
ARMĂ POLITICĂ ÎN AN ELECTORAL
Prin criteriile impuse pentru angajaţii Corpului de Control, premierul Boc poate fi suspectat de folosirea acestei instituţii ca armă în lupta cu adversarii politici, o armă ce i-ar servi şi PD-L şi preşedintelui Băsescu mai ales că anul acesta vor avea loc alegeri europarlamentare şi prezidenţiale.
De altfel, aflat săptămâna trecută la Cluj, premierul Boc declara, potrivit NewsIn, că are nevoie de oameni de încredere pentru a face parte din Corpul său de Control. "Cine crede că voi putea lucra în Corpul de Control al Guvernului cu oamenii vechiului Guvern se înşală. Nu o să pot trimite oamenii vechiului Guvern să îmi controleze afacerea Sterling Resources. Trebuie să fie un Corp de Control al primului-ministru care vine şi pleacă o dată cu el, în care să am încredere că cercetează şi se documentează în baza legilor în vigoare şi îmi prezintă cele mai bune concluzii", a declarat Boc. El a subliniat că noul Corp de Control al Executivului trebuie să fie format din specialişti, în care să aibă încredere.
• Citiţi aici Ordinul de încetare a raportului de muncă -pdf
Parlament: Contre Boc - Tăriceanu, la buget
Parlamentarii au început ieri dezbaterea bugetului de stat pe 2009, însă prima zi a fost marcată mai degrabă de schimbul de acuze între fostul premier Tăriceanu şi actualul prim-ministru, Emil Boc, decât de discutarea vreunui amendament din cele câteva mii.De altfel, liberalii au încercat să amâne cu trei zile discutarea bugetului pe motiv de încălcare a Regulamentului, însă solicitarea lor a fost respinsă rapid. Prezentarea bugetului a fost contextul în care s-a declanşat războiul declarativ între Boc şi Tăriceanu, care s-au acuzat reciproc de incompetenţă. "Bugetul pe 2009 se luptă cu criza şi elimină risipa şi nepăsarea guvernării anterioare, care a compromis modernizarea ţării. (...) A fost o guvernare iresponsabilă care a atârnat plumb în dezvoltarea economică a României", a comentat Boc. El a pus la zid fosta guvernare pentru deficitul bugetar exagerat înregistrat, de 5,3%, comentând că, pentru aceasta, Guvernul Tăriceanu ar trebui să ceară scuze românilor. "Din deficitul bugetar nu se moare, să ştiţi", a replicat punctual Tăriceanu. El a caracterizat bugetul ca fiind unul catastrofal, care garantează intrarea României în recesiune, iar un eventual acord cu FMI drept diplomă de incompetenţă a cabinetului Boc. Schimbul de replici dintre cei doi a atins şi subiectul Sterling şi concesiunile din Marea Neagră, Boc ironizându-l pe fostul premier: "Credeţi, domnule Tăriceanu, că mai este cineva dispus să vă încredinţeze spre păstrare şi administrare 1 leu sau 1 mp din teritoriul României, mai ales cel subteran? Am mari îndoieli!". Iritat, Tăriceanu i-a sugerat lui Boc, pentru lămurire, să desecretizeze contractele comerciale confidenţiale şi să nu mai arunce astfel de "fumigene" pentru a-şi ascunde incompetenţa. După mai bine de patru ore de dezbateri generale, parlamentarii au început dezbaterea proiectului, dar nu au reuşit să adopte vreun amendament "cu greutate", acestea fiind "rezervate" pentru azi.
- Aniela Nine
Citește pe Antena3.ro