x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Epurarea prefecturilor

Epurarea prefecturilor

de Monica Iordache Apostol    |    02 Aug 2007   •   00:00
Epurarea prefecturilor
Sursa foto: Marin Raica/

Premierul Tăriceanu a reuşit să scape de o parte a prefecţilor care erau membri PD la momentul preluării funcţiei. Şase prefecţi, din care cinci foşti democraţi, au fost ieri schimbaţi din funcţie sub pretextul "eficientizării activităţii".

Premierul Tăriceanu a reuşit să scape de o parte a prefecţilor care erau membri PD la momentul preluării funcţiei. Şase prefecţi, din care cinci foşti democraţi, au fost ieri schimbaţi din funcţie sub pretextul "eficientizării activităţii".

Guvernul a schimbat ieri din funcţie o tranşă de şase prefecţi, dintre care cinci foşti membri PD. La propunerea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Guvernul a luat această decizie sub pretextul "eficientizării activităţii". Au fost inlocuiţi prefecţii din judeţele Dolj (Nicolae Giugea), Ialomiţa (Marinică Cazacu), Teleorman (Ionel Izină), Argeş (Ion Cărstoiu), Hunedoara (Cristan Marius Vladu) şi Braşov (Aurelian Leonard Danu). Cum aceştia sunt inalţi funcţionari publici şi nu mai au subordonare politică, Guvernul a fost nevoit să recurgă la subterfugii pentru a scăpa de foştii reprezentanţi ai PD din fruntea prefecturilor. Guvernul şi-a pregătit din timp mutarea, emiţănd, in luna mai, o hotărăre care prevede principiul "mobilităţii" funcţionarilor publici, adică mutarea lor pe alte funcţii pentru "eficientizarea activităţii". Astfel, toţi cei şase au fost mutaţi pe funcţii inferioare. Prefecţii de Hunedoara, Argeş şi Braşov au fost făcuţi subprefecţi, iar cei din Dolj, Ialomiţa şi Teleorman inspectori guvernamentali. "Sunt tot inalţi funcţionari publici, dar este adevărat că e o diferenţă de salarizare şi de funcţie", a explicat secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan.

VIPURI PD. Printre cei schimbaţi sunt nume sonore care au făcut parte din Partidul Democrat, precum Ion Cărstoiu, prefect de Argeş, cumătru al preşedintelui Băsescu, şeful statului cununăndu-l pe fiul acestuia. Ion Cărstoiu a fost trecut şi el in categoria inspectorilor guvernamentali, cel mai mic grad din categoria inalţilor funcţionari publici. Celor cinci foşti democraţi li s-a semnat "execuţia" incă din perioada referendumului, cănd au fost acuzaţi de liberali că l-au sprijinit pe Traian Băsescu şi Partidul Democrat in campania electorală. Singurul prefect cu origine liberală dintre cei schimbaţi este Ionel Izină de la Teleorman. Toate cele şase prefecturi vor fi ocupate de foşti membri ai PNL, la Hunedoara, Argeş şi Braşov, pe funcţiile vacante fiind avansaţi subprefecţii. S-a mai decis şi numirea ca prefect de Bihor, loc vacant, a liberalului Teodor Mircea Ghiţea.

Cercetat

Prefectul judeţului Hunedoara, Cristian Vladu, a anunţat că va ataca in contencios administrativ decizia Guvernului. Cel care i-a preluat funcţia, subprefectul Dan Aurel Pricăjan, este fost membru PNL. In primăvară, Dan Pricăjan a fost audiat de DIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara, in legătură cu afacerile pe care le-a derulat prin societăţile sale cu unele dintre firmele lui Doru Depcea. Anchetatorii au stabilit atunci că Pricăjan nu a incălcat legea cumpărănd o autoutilitară şi nişte materiale de construcţii de la unele societăţi comerciale controlate de Depcea. (Monalise Hihn)

×
Subiecte în articol: politic