x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Erodare puternica pentru Alianta D.A.

Erodare puternica pentru Alianta D.A.

30 Mai 2005   •   00:00

Cota de incredere a populatiei in presedintele Traian Basescu s-a diminuat, in ultimele cinci luni, cu 21 de procente. La fel, Alianta PNL-PD a scazut in preferintele electoratului cu peste 16%. Datele sunt relevate de Barometrul Opiniei Politice, realizat de IMAS. Un sondaj Gallup arata ca PNL-PD ar obtine 59% din voturi, iar Traian Basescu, 65%.

  • de MONICA IORDACHE
  • Intentia de vot pentru alegerile parlamentare
    Primele cinci luni de guvernare au adus pentru presedintele Traian Basescu si pentru Alianta PNL-PD o erodare puternica in preferintele electoratului. Sondajul IMAS releva ca, daca duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, 49,9% din romani ar vota Alianta D.A. Asta in conditiile in care in ianuarie 2005, la aceeasi intrebare, 66,2% din romani au declarat ca ar opta pentru aceasta formatiune. In schimb, pentru PSD, tendinta este opusa. Daca in ianuarie, 18,8% din repondenti declarau ca ar vota PSD, in mai procentul s-a ridicat la 28,4%. PPRM a crescut in intentia de vot de la 6,5%, in ianuarie, la 10,1%, in mai. La fel, UDMR a castigat 0,4%, desi se afla la guvernare, crescand de la 5% in ianuarie, la 5,4%, in mai. 6,1% au raspuns in mai ca prefera un alt partid decat cele nominalizate, in timp ce 20% s-au declarat indecisi.

    INCREDERE. Evolutia increderii in personalitati releva aceeasi tendinta. Numarul romanilor care au incredere in presedintele Traian Basescu a scazut de la 73%, in ianuarie, la 52%, in mai, iar in cazul premierului Calin Popescu Tariceanu, de la 64% la 40% in acelasi interval. Pe aceeasi perioada de cinci luni, presedintele interimar al PD, Emil Boc, a scazut de la 38% la 23%, presedintele UDMR, Marko Bela, de la 15% la 14%, iar presedintele PC, Dan Voiculescu, de la 9% la 8%. O scadere de un procent, in increderea romanilor, a inregistrat presedintele PSD, Mircea Geoana (de la 44% la 43%), in timp ce fostul presedinte Ion Iliescu a urcat de la 22% la 25%, iar presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, de la 27% la 29%. In acelasi interval, numarul celor care au declarat ca au incredere in liderul PPRM, Corneliu Vadim Tudor, a scazut de la 21% la 18%.

    MAI RAU. La intrebarea privind modul in care actualul Guvern conduce tara, 31% din intervievati au spus ca o conduce "mai rau", 33% "la fel", iar 29% "mai bine". In ianuarie 2005, 58% au raspuns "mai bine", 18% "la fel" si 9% "mai rau". In privinta directiei in care merge Romania, 42% au raspuns "in directie buna" si 51% "in directie gresita". In ianuarie 2005, 65% au fost de parere ca Romania merge in directia buna si numai 27% in directia gresita. Sondajul a fost realizat in perioada 11-18 mai, pe 1.245 de intervievati, si are o marja de eroare de 2,9%.

    GALLUP
    Alianta PNL-PD conduce in preferintele electoratului cu 59%, releva Barometrul de Opinie Publica, realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, in perioada 5-19 mai. Astfel, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri generale, Alianta ar obtine majoritatea parlamentara, fiind urmata de PSD, cu 24%, UDMR - 7%, PPRM - 7%, PC, PPCD si PNG, fiecare cu cate 1%. 29% din cei intervievati sunt nehotarati, 10% nu voteaza si 5% nu raspund. In ceea ce priveste votantii pe regiuni, sondajul arata ca, in majoritatea regiunilor tarii, PSD ar obtine un scor peste media de 23%, avand maximum 40% in Dobrogea si procente foarte mici in Transilvania si Crisana-Maramures. In schimb, Alianta PNL-PD s-ar bucura de aproape 2/3 din optiunile electoratului din Oltenia si de 75% din cele ale bucurestenilor. In ceea ce priveste preferintele pentru functia de sef al statului, Traian Basescu se bucura de 65% din intentiile de vot, fiind urmat de Adrian Nastase cu 15%, Mircea Geoana - 6%, Corneliu Vadim Tudor - 6%, Ion Iliescu - 3%, Theodor Stolojan - 2% si Marko Bela - 1%. 28% din repondenti sunt indecisi, 8% nu voteaza, iar 4% nu raspund. In topul increderii, pe primul loc se afla Traian Basescu, cu 56%, urmat de Calin Popescu Tariceanu - 34%, Theodor Stolojan - - 31%, Mircea Geoana - 31%, Adrian Nastase - 20%, Emil Boc - 20%, Ion Iliescu - 16%. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.800 de persoane care au raspuns unor intrebari deschise, datele fiind culese de Gallup Organisation Romania, iar marja de eroare este de +/-2,3%. (Lavinia Dimancea)

    CONFUZIE
    Sondajul Gallup arata ca un sfert dintre romani cred ca Romania este membra a UE, in timp ce doar 8% dintre cetatenii tarii noastre nu stiu ca suntem deja membri ai NATO. Cei 1.800 de subiecti ai sondajului au fost intrebati daca afirmatia "Romania este membra a UE" este adevarata sau falsa. Un sfert dintre acestia au considerat enuntul adevarat, in timp ce 59% l-au catalogat drept fals, restul declarand ca nu stiu sau neraspunzand. O intrebare similara a vizat NATO, in aceasta situatie doar 8% dintre intervievati declarand falsa afirmatia conform careia Romania este membra NATO, iar 79% spunand ca este adevarata. Acelasi tip de intrebare s-a pus si despre durata mandatului presedintelui, sondajul relevand ca 14% nu stiu ca mandatul acestuia este de 5 ani.
    ×
    Subiecte în articol: politic preşedintele ianuarie alianta