x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Eugen Nicolaescu, cercetat de ANI pentru trecerea sub tăcere a unor donaţii electorale

Eugen Nicolaescu, cercetat de ANI pentru trecerea sub tăcere a unor donaţii electorale

26 Ian 2010   •   00:00
Eugen Nicolaescu, cercetat de ANI pentru trecerea sub tăcere a unor donaţii electorale

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat, astăzi, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să facă cercetări în cazul deputatul PNL Eugen Nicolăescu, pentru fals în declaraţiile de avere. Ancheta ANI se referă la unele donaţii pe care liberalul le-a primit şi folosit pentru plata unor materiale promoţionale în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din 2008, sume care nu s-au regăsit însă în declaraţia sa de avere de atunci.

Aflat la al treilea mandat succesiv de deputat, Eugen Nicolăescu este învinuit că a omis să treacă donaţii de aproape 175.000 de lei primite în campania electorală pentru Parlament din 2008.

ANI precizează că s-a sesizat din oficiu, în urma publicării, pe 15 aprilie 2009, de către Academia Caţavencu a articolului "Eugen Nicolăescu (deputat PNL): "Eu, personal, nu am luat nimic acasă", cu privire la posibila nerespectare de către deputatul PNL a dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere.

"Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, domnul Nicolăescu Gheorghe Eugen fiind informat, la data de 16.07.2009, despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare", scriu reprezentanţii ANI în documentul citat de antena3.ro.

În urma verificărilor efectuate de inspectori ANI şi a analizării informaţiilor şi documentelor primite de la instituţiile competente, pentru anii fiscali 2005 - 2008, a rezultat că Eugen Nicolăescu a deţinut, "în perioada de referinţă", conturi bancare
la BCR, Raiffeisen Bank şi Bancpost.

De asemenea, s-a constatat că, în urma rulajelor debitoare şi creditoare, în perioada 30 octombrie - 15 decembrie 2008, în contul deschis la BCR pe numele lui Eugen Nicolăescu a fost depusă suma totală de 174.200 de lei.

Conform extraselor de cont, s-a constatat faptul suma de 174.200 de lei a fost integral utilizată pentru "plata de bunuri promoţionale (pelerine, saci de rafie, pungi, servicii de publicitate în ziar, cărţi vizită, cărţi poştale, căciuli, fulare etc.)", mai arată ANI.

Potrivit ANI, în declaraţia de avere din 3 iunie 2009, Eugen Nicolăescu nu a menţionat sumele rulate prin contul bancar deschis pe numele său la BCR.

"Făcând uz de dreptul prevăzut de lege de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare, faţă de cele de mai sus, domnul Nicolăescu Gheorghe Eugen a declarat că sumele rulate prin contul bancar provin de la diverse persoane fizice şi constituie cotizaţii aferente campaniei electorale", precizează sursa citată.

Potrivit articolului 3 din Legea 344/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, sursele de finanţare ale unui partid politic sunt "cotizaţii ale membrilor de partid, donaţii, legate şi alte liberalităţi, venituri provenite din activităţi proprii, subvenţii de la bugetul de stat", iar "donaţiile şi legatele primite după deschiderea campaniilor electorale pot fi folosite pentru campania electorală numai după declararea lor la Autoritatea Electorală Permanentă", conform articolului 23, alineatul 1. Acelaşi act normativ prevede, la articolul 8, alineatul 2 faptul că "donaţiile de bunuri şi servicii prestate cu titlu gratuit vor fi reflectate în contabilitate ...", a menţionat ANI.

Nicolăescu: "Nu am fost informat oficial de demersul ANI"

Deputatul liberal Eugen Nicolăescu susţine că nu a fost informat oficial de ANI în legătură cu sesizarea Parchetului ICCJ, dar precizează că s-a aflat în contact cu un inspector al agenţiei în toamna lui 2009, "când se părea că nu exista niciun fel de problemă în ceea ce priveşte autosesizarea ANI".

"Nu calific în niciun fel acţiunea ANI şi consider că instituţiile statului trebuie lăsate să-şi facă datoria în conformitate cu prevederile legale, chiar şi atunci când acestea sunt interpretate eronat sau superficial", declară deputatul liberal, potrivit unui comunicat remis Mediafax.

Nicolăescu spune că nu a fost informat oficial de către ANI despre acest demers, precizând însă că a fost în contact cu un inspector de integritate în toamna anului 2009, "când se părea că nu exista niciun fel de problemă în ceea ce priveşte autosesizarea ANI în urma unui articol din revista Academia Caţavencu care se referea la cu totul altceva".

Fostul ministru al Sănătăţii spune că în discuţiile pe care le-a avut la ANI a informat că "sumele rulate prin contul de la BCR au fost încasate şi plătite prin intermediul mandatarului financiar pe perioada campaniei electorale, potrivit legii finanţării partidelor politice, bilanţul fiind vizat de Curtea de Conturi, dosarul predat la Autoritatea Electorală Permanentă şi mandatul de deputat fiind validat tocmai pentru că s-au îndeplinit cerinţele legale".

Deputatul susţine că nu a dispus personal de sume, iar contul era închis, cu sume zero, la 31 decembrie 2009, astfel încât patrimoniul său personal nu a fost afectat în nici un mod, iar declaraţia de avere se referă la sumele de la sfârşitul anului, ceea ce este corect reflectat.

"Partidul Naţional Liberal îşi exprimă speranţa că nu ne aflăm în faţa unui alt caz în care instituţii ale statului sunt folosite ca arme politice împotriva opozanţilor actualei puteri", se arată în încheierea comunicatului.


×
Subiecte în articol: politic