x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu a primit-o pe Evghenia Timoşenko, fiica fostului premier ucrainean: "Primiţi urările cele mai bune şi sprijinul meu total pentru Iulia"

Băsescu a primit-o pe Evghenia Timoşenko, fiica fostului premier ucrainean: "Primiţi urările cele mai bune şi sprijinul meu total pentru Iulia"

17 Oct 2012   •   14:50
Băsescu a primit-o pe Evghenia Timoşenko, fiica fostului premier ucrainean: "Primiţi urările cele mai bune şi sprijinul meu total pentru Iulia"
UPDATE 17:24 - Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat miercuri "suportul total" faţă de fostul prim-ministru al Ucrainei, Iulia Timoşenko, transmiţându-i sincera sa solidaritate, cu prilejul întrevederii pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu fiica acesteia, Evghenia.

"Urările mele cele mai bune pentru Iulia şi suportul meu total pentru Iulia, pentru dvs. şi pentru acest partid. Apreciem foarte mult lupta Iuliei pentru democraţie", a afirmat Băsescu, la începutul întrevederii cu Evghenia Timoşenko.

Băsescu a rugat-o pe Evghenia Timoşenko să-i transmită mamei sale "solidaritatea" sa "sinceră".

UPDATE 17:16 -
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, a salutat miercuri vizita Evgheniei Timoşenko la Bucureşti, asigurându-o că Occidentul nu va uita de mama ei, opozanta ucraineană Iulia Timoşenko, întemniţată de un an.

"Tenacitatea şi curajul dovedit merită aplauze. Nu o vom uita pe mama dumneavoastră, nici curajul dumneavoastră, vă mulţumesc mult, sunteţi genială. Aş vrea, de asemenea, să le mulţumesc prietenilor noştri români pentru primirea lor călduroasă. Ştiu că aţi pregătit acest congres cu multă atenţie", a spus Jean-Claude Mignon, prezent la Congresul Partidului Popular European care se desfăşoară la Bucureşti.

Evghenia Timoşenko, implicată activ în campania de eliberare a mamei sale, a fost primită miercuri de preşedintele Traian Băsescu.

Fosta şefă a Guvernului de la Kiev a fost condamnată în octombrie 2011 la şapte ani de închisoare după ce a fost acuzată de falsificarea de documente care i-ar fi permis să semneze cu Rusia, fără aprobarea Executivului său, un contract de gaze dezavantajos pentru Ucraina.

Timoşenko a denunţat întotdeauna aceste procese ca fiind o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, rivalul său ales în 2010, care neagă însă orice implicare.
----------------------------------------------

Fiica  fostului premier ucrainean Iulia Timosenko, Evghenia, se va afla astăzi într-o vizită la Bucureşti, unde va fi primită la Palatul Cotroceni de preşedintele Băsescu.

După încarcererea Iuliei Timoşenko în august 2011, Evghenia Timoşenko a întreprins o campanie în favoarea eliberării mamei sale, ea vizitând în ultimul an mai multe capitale importante, cum ar fi Berlin, Paris şi Washington, fiind prezentă inclusiv la Strasbourg, la CEDO, la audierile privind cazul fostului premier ucrainean.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în mai, că procesul Iuliei Timoşenko se prefigurează a fi unul politic, iar în aceste condiţii autorităţile ucrainene trebuie să găsească imediat o soluţie de reparare a situaţiei.

"Personal nu am decât abordarea pe care o au liderii UE că, dacă este un proces politic, aşa cum se prefigurează a fi prin motivaţie, statul ucrainean trebuie să găsească imediat o soluţie de reparare a angrenării unui lider al opoziţiei într-un proces politic", a spus Băsescu, întrebat ce i-a transmis pe acest subiect omologului de la Kiev, Viktor Ianukovici, în întâlnirea de la Chicago.

Băsescu s-a numărat printre liderii de state UE care au anunţat în aprilie că vor boicota summit-ul Europei Centrale şi de Răsărit pe care Ucraina trebuia să îl organizeze la Yalta. Băsescu declara că s-a raliat astfel poziţiei UE în privinţa procesului Timoşenko.

Iulia Timoşenko a fost condamnată, la 11 noiembrie 2011, la şapte ani de închisoare, pentru abuz de putere. Fiica sa, Evghenia Timosenko, s-a implicat activ într-o campanie de eliberare a mamei sale. La 12 mai, ea s-a adresat celor peste 2.000 de persoane care s-au adunat la Kiev pentru a cere eliberarea Iuliei Timosenko.


×