Politologul Cristian Pirvulescu sustine ca, pentru el, votul in favoarea motiunii de cenzura nu a fost o surpriza: 'Ma asteptam la acest rezultat. Informatiile din ultimele zile aratau ca s-a conturat o majoritate in favoarea motiunii. E adevarat, a fost suspans, intretinut de PDL, in special de unii lideri, inclusiv Emil Boc, care chiar parea ca sunt siguri ca vor scapa si de aceasta data. Oricum, este penibil sa acuzi, acum, Grupul minoritatilor nationale, care nu este un partid si nu poate fi constrans sa actioneze omogen. Cand depinde de votul minoritatilor nationale, un guvern nu are, de fapt, sprijin parlamentar', declara presedintele Pro Democratia, pentru Jurnalul National.
Decanul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti considera ca o coabitare intre Traian Basescu si USL este improbabila: 'Basescu nu este prea grabit sa-l numeasca pe Ponta premier, cata vreme invita partidele din USL separat la discutii. In plus, un guvern Ponta nu ar avea sustinere in Parlament. Una este un vot negativ, impotriva guvernului Ungureanu, alta este un vot de sustinere a unui guvern USL. Pe de alta parte, daca majoritatea parlamentara s-ar realiza, riscul pentru Traian Basescu sa se vada suspendat ar creste. Cheia ar putea fi in ceea ce a spus Kelemen Hunor, care a afirmat ca isi doreste alegeri generale cat mai grabnic. Si eu spun ca alegerile anticipate ar fi cea mai buna solutie, in acest moment. Nu stiu daca presedintele este dispus sa accepte o asemenea varianta. Cred ca va cauta sa traga de timp, fiindca nu are la indemana solutii convenabile'.
Se poate ajunge la alegeri anticipate, chiar daca presedintele s-ar opune? Cristian Pirvulescu sustine ca raspunsul este afirmativ: 'Solutia poate fi chiar in Parlament. Cu vointa majoritatii, Parlamentul se poate autodizolva. Nu exista o prevedere constitutionala in acest sens, dar nici nu cred ca o asemenea decizie ar fi declarata neconstitutionala. E criza. Trebuie sa asteptam sa treaca 60 de zile pentru alegeri in absolut orice situatie? Nu e obligatoriu sa interpretam prevederile constitutionale in aceasta cheie. Cand s-a gandit termenul de 60 de zile, acum 21 de ani, s-au avut in vedere riscurile de a nu se putea constitui o majoritate pentru formarea unui guvern'.
Dincolo de propria viziune, liderul Pro Democratie preconizeaza un guvern de tranzitie, cu o larga sustinere parlamentara, dar 'nu neaparat de tehnocrati'.