x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Exclusiv. Stelian Tănase: „Ideal ar fi un guvern de tehnocraţi, care să pregătească alegerile”

Exclusiv. Stelian Tănase: „Ideal ar fi un guvern de tehnocraţi, care să pregătească alegerile”

de Robert Veress    |    27 Apr 2012   •   13:38
Exclusiv. Stelian Tănase: „Ideal ar fi un guvern de tehnocraţi, care să pregătească alegerile”

Analistul politic Stelian Tanase spune ca succesul motiunii de cenzura l-a surprins: 'Am fost la curent cu negocierile de culise din ultimele zile, iar in dimineata aceasta inca lipseau 4-6 voturi pentru ca motiunea sa treaca. Asta inseamna ca Opozitia a reusit chiar in timpul discursurilor parlamentare sa mai atraga persoane care, foarte probabil, si-au asigurat, astfel, locuri eligibile pe liste la viitoarele alegeri. Oricum, totul a pornit de la plecarea lui Sorin Frunzaverde. Regimul actual a devenit insuportabil, partidele din Opozitie au simtit ca au sprijin public si au presat. Niciodata nu a mai fost urmarita o motiune de cenzura cu sufletul la gura, ca acum', a declarat Tanase, pentru Jurnalul National.

Profesorul de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti considera ca ar fi o greseala ca USL si Victor Ponta sa isi asume, acum, responsabilitatea guvernarii. 'Este foarte interesant de vazut ce va face Traian Basescu. E posibil sa joace cartea numirii lui Victor Ponta. Cum va primi opinia publica o asemenea veste? Mai sunt sase luni pana la alegeri, timp suficient pentru ca un eventual guvern USL sa se erodeze si sa se produca surprize in privinta preferintelor electoratului. Un Guvern Ponta ar fi prizonierul constrangerilor bugetare actuale. Avem un buget pe 2012 si avem un acord cu FMI in vigoare, asa ca nu sunt posibile miracolele pe care le asteapta populatia. Eu cred ca USL are capacitatea de a face lucruri bune, dar din 2013, cu un alt buget'.

Atunci, care ar fi solutia optima pentru situatia actuala? Raspunsul, in viziunea lui Stelian Tanase, este guvernul de tehnocrati. 'Nu cred ca presedintele este interesat de alegerile anticipate, ceea ce ar insemna sa il re-nominalizeze pe Ungureanu de doua ori. Si atunci, solutia de compromis ar putea fi un guvern de tehnocrati, cu larga sustinere in Parlament, care sa pregateasca alegeri corecte. Eventual, un guvern condus de Klaus Iohannis, primarul Sibiului. Problema este ca PDL ar fi foarte greu lovit de alegeri corecte'.

×
Subiecte în articol: stelian tanase guvern tehnocrati