x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Extremiştii maghiari se întâlnesc la Tîrgu-Mureş

Extremiştii maghiari se întâlnesc la Tîrgu-Mureş

de Raluca Cret    |    10 Mar 2011   •   15:44

Liderii grupării extremiste şi-au fixat o întâlnire la Tîrgu-Mureş cu câteva zile înainte de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, moment de tensiune în special pentru românii din Ardeal. Reuniunea va fi prezidată chiar de preşedintele Jobbik, Vona Gabor, şi vor participa parlamentari şi membri ai conducerii partidului.

Reprezentanţii societăţii civile sunt însă îngrijoraţi de extinderea activităţii Jobbik în România. Asociaţia pentru Drepturile Omului Lider cere autorităţilor să ia măsuri pentru ca întâlnirea să nu aibă loc. Motivul invocat este faptul că ideile formaţiunii contravin atât legislaţiei româneşti cât şi celei europene şi aduc atingere demnităţii persoanei.

“În condiţiile în care scopurile publice declarate ale acestei formaţiuni politice, reflectate atât in platforma politică a acestei formaţiuni politice, susţinute permanent în mijloacele de informare în masă, inclusiv în mass-media românească, referitoare atât la populaţii minoritare ale spaţiului european, sau la cetăţeni europeni consideraţi de către liderii acestei formaţiuni politice “populaţii inferioare”, precum şi la mesajele politice publice ale liderilor acestei formaţiuni politice referitoare la susţinerile de autonomie teritorială ale unor teritorii vecine Ungariei, fie acestea parte componentă a României sau ale altor state in care se află populaţie de etnie maghiară, solicităm public autorităţilor Statului român ca, de urgenţă să ia toate măsurile ce se impun pentru ca o astfel de întâlnire să nu aibă loc la Tîrgu-Mureş sau in oricare altă localitate a României”, a precizat Cornel Brişcaru, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Drepturilor Omului Lider.

Şi Liga Pro Europa a criticat virulent activitatea Jobbik. “În preajma sărbătoririi zilei de 15 martie, o altă formaţiune de extremă dreaptă, Jobbik, din păcate prezentă în Parlamentul Ungariei şi în Parlamentul European în ciuda discursului său public antisemit, antirom şi antidemocratic, se pregăteşte să-şi ţină la Târgu-Mureş la 11 martie întrunirea Prezidiului. LPE a protestat la momentul cuvenit împotriva deschiderii la Târgu Mureş a biroului unui europarlamentar Jobbik, dar organele abilitate nu au luat nicio măsură. LPE atrage atenţia autorităţilor competente că, deşi Partidul Jobbik este înregistrat în Ungaria, pe teritoriul României acesta trebuie să se supună legislaţiei locale”, a declarat Smaranda Enache, preşedintele Ligii Pro Europa.

În replică, reprezentanţii Jobbik ţin să-şi liniştească criticii şi spun că la Tîrgu-Mureş va fi o simplă şedinţă a partidului.

“Va fi o şedinţă al cărei simbol ar fi ca oamenii de aici, maghiarii de aici din Ardeal şi nu numai maghiarii, să simtă că există şi altfel de politică, noi aducem politica mai aproape de oameni. Noi nu milităm contra legilor României. Iar cei care ne aduc acuze, e dreptul lor să se exprime liber. Dar să fie mai atenţi la discursul preşedintelui Jobbik, Vona Gabor, când a vorbit despre nevoia reconcilierii româno-maghiare, despre soarta noastră comună. Nu cred că cineva poate spune că biroul europarlamentarului Szegedi Csanad din Tîrgu-Mureş sau cercul Jobbik a făcut ceva contra legislaţiei statului român şi nici nu avem de gând să schimbăm această atitudine”, a declarat Vitus Ors, preşedintele Cercului de prieteni Jobbik.

Încet-încet, Jobbik rămâne fără sprijin la Tîrgu-Mureş. Iniţial, conferinţa de presă a preşedintelui era programată într-o sală a bisericii romano-catolice. Între timp, la presiunea societăţii civile, biserica şi-a retras sprijinul, motiv pentru care conferinţa se va desfăşura la biroul europarlamentarului Szegedi Csanad, într-un spaţiu de doar câţiva metri pătraţi.

×