x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică FACIAS câștigă în instanță: CFR Călători, obligată să dezvăluie câți bani dă pentru incompetență

FACIAS câștigă în instanță: CFR Călători, obligată să dezvăluie câți bani dă pentru incompetență

de Redacția Jurnalul    |    18 Dec 2023   •   12:45
FACIAS câștigă în instanță: CFR Călători, obligată să dezvăluie câți bani dă pentru incompetență
Sursa foto: Victor Stroe

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a obținut o victorie importantă în eforturile sale de a promova performanța în managementul companiilor de stat. CFR Călători, compania națională de transport feroviar, este obligată de instanță să dezvăluie către FACIAS informații despre remunerațiile acordate membrilor consiliului său de administrație.

Acțiunea FACIAS face parte din campania „Fără Incompetenți în Funcții Publice”, o inițiativă axată pe combaterea numirilor bazate pe criterii politice și promovarea competenței și performanței în sectorul public. Fundația susține că numirile politice în poziții cheie au avut un impact negativ asupra performanței companiilor de stat, inclusiv CFR Călători.

 

Pierderi mari, remunerații mari

Așa pare că stă situația în mediul public din România. Cercetările FACIAS evidențiază o tendință alarmantă: incompetența este adesea răsplătită cu salarii exorbitante, în timp ce companiile respective înregistrează pierderi financiare semnificative. În cazul CFR Călători, s-a raportat o pierdere de peste 600 de milioane de lei în perioada 2020-2021. Fundația a cerut inițial companiei să furnizeze informații despre costurile asociate cu aceste numiri, dar CFR Călători a refuzat. În urma procesului, instanța a decis în favoarea FACIAS, așa că acum compania de stat trebuie să furnizeze datele cerute pentru a vedea costul exact al incompetenței.

×
Subiecte în articol: CFR Călători facias