x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Factori de risc ai Romaniei

Factori de risc ai Romaniei

29 Apr 2004   •   00:00

Guvernul a inaintat Parlamentului „Carta Alba a securitatii si apararii nationale". Documentul prezinta politicile in domeniu, institutiile de profil, cadrul legislativ si perspectivele de reforma si sunt enumerati factorii de risc la adresa securitatii Romăniei.

OANA STANCU, CAMELIA IONESCU
Reforma in justitie, lupta anticoruptie, reforma in administratie si existenta unor disparitati la nivel local sunt vulnerabilitatile Romaniei generate de procesul de tranzitie structurala interna. Avertismentul este inclus intr-un raport al serviciilor secrete care a fost depus ieri la Biroul Permanent al Senatului, intr-un gest fara precedent. Documentul, intitulat „Cartea Alba a Securitatii si Sigurantei Nationale", i-a surprins si pe membrii conducerii Senatului cu atat mai mult cu cat era insotit de o scrisoare a premierului Nastase prin care Parlamentului i se solicita si votul pe acest raport, pentru ca asa ar fi solicitat NATO.

Cine a facut raportul

Autorii raportului sunt MApN, SRI, SIE, SCS, SIPA si SPP care fac o radiografie a dotarilor si bugetelor pe care le detin, dar enunta si pericolele cu care se confrunta Romania, enumerate in primul paragraf. In privinta „disparitatilor la nivel local" se afirma in raport ca in anumite circumstante pot „contribui la cresterea impactului de risc asupra securitatii nationale". Nu se precizeaza care sunt aceste „disparitati" daca este vorba de exemplu despre diferentele economice dintre judetele din Ardeal si cele din Moldova care pot incuraja dorinta de autonomie a Transilvaniei sau daca este vorba despre acapararea economiei locale de catre baronii din fiecare judet.

Explicatia pentru aceasta „neclaritate" poate sta in faptul ca raportul a fost initial unul secretizat, purtand stampilele care atesta acest lucru, dupa care a fost prezentat in varianta declasificata. Cert este ca el a fost aprobat de CSAT pe 22 februarie, a fost trimis in Parlament pe 3 martie, dar inregistrat la Biroul Permanent abia pe 27 aprilie. Pe langa „vulnerabilitatile interne" raportul mai mentioneaza ca factori de risc atacurile teroriste, proliferarea armelor de distrugere in masa, cresterea fluxului de emigranti din tarile subdezvoltate si in curs de dezvoltare si limitarea accesului Romaniei la unele resurse vitale pentru realizarea interesului national.

Cu ce intram in NATO

Fortele terestre ale Armatei Romane vor intra in NATO cu 1.252 tancuri, 1.773 TAB-uri, opt avioane fara pilot si 657 tunuri. Cat priveste fortele aeriene, in raport se arata ca cele 136 de avioane de lupta, din care 96 sunt MIG-uri si cele sase elicoptere sunt „uzate fizic si moral, au performnate reduse si dupa 2005 trebuie inlocuite cu tehnica performanta". La capitolul forte navale, Romania are vase care, in proportie de 90% au implinit deja 15-20 de ani.

×
Subiecte în articol: politic