x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fariseismul liberalilor şi baronii locali

Fariseismul liberalilor şi baronii locali

de Adrian Ilie    |    08 Sep 2015   •   19:02
Fariseismul liberalilor şi baronii locali
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Arestarea preventivă a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a determinat solicitări prompte din partea PNL ca acesta să-şi dea demisia din funcţie. Cererea liberalilor ar fi legitimă dacă nu ar fi aplicat, ca şi social-democraţii, un dublu standard de evaluare a situaţiei aleşilor locali ce au probleme cu justiţia. Unii dintre ei şi-au păstrat funcţiile politice.

„Demisia acestuia din funcţie este obligatorie (...) Din păcate pentru bucureş-teni, a doua funcţie ca im-portanţă electorală din România a fost compromisă”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, referindu-se la Sorin Opres- cu La rândul ei, co-preşedintele Alina Gorghiu s-a grăbit să ceară demisia primarului Bucureştilor. „După reţinerea lui Sorin Oprescu, soluţia potrivită azi – demisia. Iar soluţia potrivită în viitor – o administraţie nouă, integră, liberală”, a spus Gorghiu. Alăturarea cuvintelor „integru” şi „liberal” este cumva stridentă după o enumerare simplă a cazurilor de corupţie în care primari de oraşe mari şi preşedinţi de consilii judeţene liberali au fost implicaţi.



Influenţă intactă
În cazuri în care s-a lăsat tot cu cătuşe şi luni întregi de arest preventiv, baroni locali ai PNL au fost trataţi cu îngăduinţă. Dacă lui Oprescu sau baronilor PSD li se cere să-şi asume responsabilitatea politică a acţiunilor lor, liberalii invocă prevederile statutare pentru a fi trataţi cu îngă-duinţă. Astfel, excluderea din partid survine doar după o condamnare definitivă la închisoare cu executare. Statutul PNL prevede şi posibilitatea autosuspen-dării, dar fără a face trimitere la situaţiile legate de urmărire penală sau arestare. Primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a rămas membru PNL până la condamnarea sa definitivă la 4 ani de închisoare. Preşedintele CJ Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, este deja trimis în judecată pentru presiuni făcute împotriva primarilor să susţină campania lui Iohannis, dar nici măcar nu s-a autosuspendat, în aceeaşi situaţie fiind şi omologul său de la Iaşi, Cristian Adomniţei. Primarul din Bacău, Romeo Stavarache, s-a autosuspendat din partid, dar îşi exercită, cu acordul partidului, funcţia de edil. La Târgu Mureş, primarul Dorin Florea este urmărit penal pentru finanţarea ilegală a clubului de fotbal, dar nu a renunţat la nicio funcţie politică.

PSD, măsuri târzii de integritate
A fost nevoie de eşecul usturător de la prezidenţiale pentru ca social-democraţii să ia măsuri la nivel de partid împotriva baronilor căzuţi în plasa din ce în ce mai largă a DNA, însă credibilitatea lor este afectată de faptul că atât fostul preşedinte, Victor Ponta, cât şi Liviu Dragnea au procurorii pe urme.

Alina Gorghiu a cerut în repetate rânduri demisia premierului Victor Ponta. Odată cu izbucnirea scandalului de la Primăria Capitalei şi cererea de demisie adresată lui Oprescu, Ponta s-a folosit de prilej să-i plătească poliţa liberalei: „Nu vă aşteptaţi de la mine să mă adaug la corul de şacali şi hiene rârâite care sar acum pe Oprescu”.
 

×