x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România: "Orice revendicare de ordin privat nu are temei”

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România: "Orice revendicare de ordin privat nu are temei”

10 Sep 2009   •   00:00

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer respinge acuzaţiile rabinului Eliahu Caufman la adresa organizaţiei pe care o conduce. Vă prezentăm integral punctul de vedere al deputatul Aurel Vainer, primit la redacţie.



"Răsfoind paginile Jurnalului Nţaional, din 05.09.2009, spre surprinderea mea, am avut prilejul să reîntâlnesc un intetrviu al redactorului dvs. Gabi Golea cu cetăţeanul Eliahu Caufman din Israel, în care abundă acuzaţiile neîntemeiate şi epitete grave la adresa Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Deşi noi v-am transmis un "Drept la Replică" în legătură cu declaraţiile sale lipsite de temei, care nu a fost publicat, constatăm că după o scurtă pauză, Eliahu Caufman a revenit în Ziarul dumneavoastră, cu acuzaţiile pe care le-a formulat anterior şi în publicaţiile sale preferate, "Tricolorul" şi "România Mare".

În mod cert, sunt un adept al libertăţii de expresie, al exprimării libere a unor opinii diverse, dar am nedumerirea determinată de faptul că nu aţi solicitat, cum era fiesc, înaintea publicării, punctul de vedere al "celeilalte părţi", - Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. În astfel de condiţii, poate că cele exprimate de E. Caufman ar fi fost mai aproape de adevăr. Dorim să vă amintim, că potrivit legislaţiei româneşti în vigoare (Legea  nr. 598/2002), sinagogile, cimitirele evreieşti şi băile rituale aparţin de drept Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Aceste bunuri sacre au fost realizate cu resursele financiare ale populaţiei evreieşti din România, trăitoare de secole pe meleagurile româneşti. În aceste condiţii, conform legii, orice revendicare de ordin privat nu are temei. Ca menţiune specială, se impune precizarea că şi regimurile totalitare din România au recunoscut, la timpul lor, acest drept al comunităţii evreieşti faţă de patrimoniul lor sacru.

Fără a dori să intrăm în polemică, considerăm că lansarea unor epitete ca "proprie feudă" sau "agent imobiliar" nu au nici un temei conceptual sau practic.

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, în virtutea dreptului său de proprietate, dispunând de resurse financiare foarte limitate, în raport cu necesităţile, desfăşoară în Bucureşti şi în comunităile locale activităţi de prezervare a patrimoniului sacru evreiesc.

Este nedrept şi imoral să pretinzi, la modul absolut, numărului mic de evrei trăitori în România de astăzi, cu o structură socio-demografică nici pe departe încurajantă, să vegheze şi să asigure un mod impecabil de întreţinere şi funcţionare a patrimoniului sacru evreiesc.
Cu stimă şi consideraţie, preşedinte Dr. Aurel Vainer, deputat"

×
Subiecte în articol: politic