x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Florin Iordache a rupt “lanțul de iubire” dintre USR și PNL

Florin Iordache a rupt “lanțul de iubire” dintre USR și PNL

de Ion Alexandru    |    22 Oct 2020   •   10:30
Florin Iordache a rupt “lanțul de iubire” dintre USR și PNL

Liderii PNL acuză USR că a sprijinit, marți, la vot, PSD, pentru alegerea deputatului Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ, în timp ce candidatul susținut de liberali, fostul șef al CCR, Augustin Zegrean, a pierdut cu 187 de voturi împotrivă. USR, pe de altă parte, arată că PNL este cel care a sprijinit alegerea lui Florin Iordache și îl acuză pe Ludovic Orban de reacții mizerabile. Dan Barna îl numește pe premier „disperat” și îi atrage atenția că „nu-i ies calculele pentru viitoarea guvernare”. Atât PNL, cât și USR au decis să atace la Curtea Constituțională numirea lui Florin Iordache, pe motiv de nerealizare a cvorumului.

 

Scandalul a pornit, ieri dimineață, după ce Ludovic Orban i-a acuzat deschis pe cei din USR că au votat alături de PSD pentru numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ. „PNL a avut candidat pe domnul Zegrean și toate voturile obținute de candidatul nostru au fost din partea parlamentarilor PNL. După cum arată rezultatele, nu există altă variantă, dacă ne uităm la voturile obținute de Iordache și de candidatul USR, altă concluzie nu se poate trage, decât aceea că au votat împreună PSD și USR. Noi am avut un candidat serios, un candidat care a condus CCR, un candidat cu experiența necesară pentru a conduce o instituție precum Consiliul Legislativ.”, a spus Ludovic Orban.

 

Barna: „Cât de disperat ești, Ludovic?”

Imediat, printr-o postare pe Twitter, liderul USR, Dan Barna, l-a atacat pe Orban. „Cât de disperat ești, Ludovic? Nu iese guvernarea doar cu PMP și UDMR? Atât de prost arată  sondajele încât să ajungi la minciuni atât de ordinare despre USR?”, scrie acesta. Ulterior, într-o declarație de presă, liderul USR l-a acuzat pe Ludovic Orban că încearcă să-i prostească pe români.

„Domnul Iordache a câștigat cu o majoritate foarte largă. Voturile USR nu sunt acolo și nici nu aveau de ce să fie. Orice afirmaţie sau sugestie că ar fi fost vorba despre un blat o resping categoric și este absurd. (…) Eu înţeleg disperarea PNL să sugereze că ei sunt – vezi Doamne – singurii care luptă pentru România. O parte dintre cei din PNL au votat cu Iordache, pentru că altfel nu aveau cum să iasă cifrele. Hai să nu ne mai ascundem după deget”, a mai afirmat Barna.

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a fost votat, marți, să fie președintele Consiliului Legislativ. Iordache a obținut mai multe voturi decât fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, și decât candidatul propus de USR, Ionuț Duli Mazâlu. Iordache, susținut de PSD, a avut 185 de voturi, față de 41 de voturi Augustin Zegrean, propus de PNL, și două voturi pentru Mazâlu, propus de USR.

 

Campionat de „contestat-viteză” la CCR

Uniunea a decis, ieri, să atace acest vot la CCR, întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege. Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea președintelui și a președinților de secții se face cu votul majorității deputaților și senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul tuturor parlamentarilor, nu doar al celor prezenți, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi cel puțin. După acest anunț, și PNL a anunțat că va ataca numirile la CCR, însă cei de la USR le-au replicat că nu au nevoie de sprijinuil liberalilor, deoarece procedura de contestare este deja suficientă.

 

×