x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Florin Roman (PNL) va depune un proiect de lege cu privire la calculul pensiilor pentru grupele de muncă

Florin Roman (PNL) va depune un proiect de lege cu privire la calculul pensiilor pentru grupele de muncă

de Redacția Jurnalul    |    10 Sep 2024   •   21:30
Florin Roman (PNL) va depune un proiect de lege cu privire la calculul pensiilor pentru grupele de muncă
Sursa foto: Antena 3 CNN

Deputatul PNL Florin Roman a declarat, marţi, că va depune un proiect de lege cu privire la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă.

"PSD a creat o imensă aşteptare în momentul în care, de la nivelul prim-ministrului şi al ministrului Muncii, s-a anunţat că toate pensiile vor creşte. Asta a fost prima comunicare a PSD. PNL spunea atunci că vor fi nişte probleme, pentru că era evident pentru toată lumea că dispărând excepţiile de la legea pensiilor, cum erau pensionarea anticipată cu 2 ani mai repede pentru cei aflaţi în zonele miniere, pensionarea anticipată în baza calculului pe grupele de muncă, vor apărea inechităţi. Am spus aceste lucruri şi atunci s-a modificat comunicarea de la nivelul PSD - au spus că 3.800.000 de pensii vor creşte. În momentul în care ne-am uitat pe lege, era evident că cei 18% vor fi nedreptăţiţi", a spus Roman la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că a avut în audienţă mai mulţi mineri, iar unul dintre ei a avut o scădere la pensie de 6.000 de lei în urma recalculării pensiilor, după ce a lucrat 23 de ani în subteran.

"Legea, la momentul respectiv, spunea că vă puteţi pensiona nu la 25 de ani, cum se calculează acum punctul de referinţă, ci la 15, 17, 19, 20 de ani. În condiţiile în care au avut salariile mai mari, ei au şi contribuit cu 30% mai mult. Propunerea noastră vine să rezolve această problemă, în sensul că atunci când calculezi punctul de referinţă, trebuie să o faci pentru acei oameni la condiţiile de atunci din lege, pentru că nu e vina lor că ulterior legile s-au tot schimbat. De aici le apare această scădere, întrucât punctul de referinţă nu era aşa - 25 de ani stagiul de cotizare - ci la 19 sau 20 de ani în condiţiile în care au contribuit mai mult. Propunerea noastră este ca punctul de referinţă să fie calculat la ceea ce spunea legea la momentul respectiv, să fie de 20 ani, dacă aşa s-a pensionat atunci, pentru că aşa i-a permis legea, pentru că era beneficiar de grupă de muncă", a afirmat acesta.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Florin Roman pnl proiect lege calcul pensii