x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fost procuror DIICOT denunţă presiunile şefilor

Fost procuror DIICOT denunţă presiunile şefilor

de Violeta Fotache    |    10 Iul 2009   •   00:00

Fost şef-adjunct al DIICOT, Angela Ciurea, în prezent procuror la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, a cerut protecţie autorităţilor statului, în baza Legii avertizorului public, deoarece în cazul unor dosare "grele" i s-a cerut să se retragă ori să nu cerceteze unele persoane din mediul politic sau economic.



Potrivit revistei Qmagazine şi badin.ro, Angela Ciurea spune că a instrumentat dosare sensibile şi a "coordonat ancheta penală desfăşurată în dosare intens mediatizate, cu implicarea unor figuri marcante ale vieţii politice româneşti, toate aceste dosare interesând siguranţa naţională a României". Procuroarea enumeră dosarele: Fuga lui Hayssam; dosarul privind traficul de armament, disjuns din "fuga lui Hayssam"; dosarele Alro Slatina şi Nuclearelectrica şi toate cauzele disjunse din dosarul supranumit al "privatizărilor strategice".

"Ulterior desemnării, la scurt timp, în urma evoluţiei anchetelor, mi s-a cerut insistent de către şefii mei ierarhici de la acea dată să mă retrag din aceste dosare, ori să efectuez sau nu acte de urmărire penală asupra unor persoane din mediul politic sau economic, împotriva convingerii mele, şi nu am dat curs acestor presiuni, lucru care a dus la represalii împotriva mea", susţine Angela Ciurea în cererea de protecţie.

Angela Ciurea este cercetată disciplinar de CSM pentru "încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii şi exercitarea funcţiei cu rea-credinţă". "Nu pot să comentez, întrucât există o acţiune disciplinară în curs. Însă niciodată nici eu, ca procuror general, şi nimeni din conducerea Ministerului Public nu a făcut nici un fel de presiuni pe procurorii de caz. Iar atunci când au fost exercitate astfel de presiuni de către persoane din afara instituţiei, acestea au fost reclamate la CSM, conform legii.

Nu am nici un fel de informaţii potrivit cărora asupra acestei procuroare s-ar fi făcut presiuni. Iar dacă aceste afirmaţii ar fi fost reale, procuroarea avea posibilitatea să sesizeze CSM", ne-a declarat procurorul general al României Codruţa Kovesi, precizând că va comenta după finalizarea acţiunii disciplinare.

×
Subiecte în articol: politic