x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Foştii parlamentari încep traiul cu pensiile speciale

Foştii parlamentari încep traiul cu pensiile speciale

de Andreea Dumitrache    |    28 Iul 2016   •   09:40
Foştii parlamentari încep traiul cu pensiile speciale

Legea pensiilor speciale pentru foştii senatori şi deputaţi a intrat în vigoare în decembrie anul trecut. Pentru că în bugetul Parlamentului nu a fost prevăzută suma necesară, aleşii n-au încasat niciodată banii. De l august, însă, 445 de foşti deputaţi şi aproape 150 de foşti senatori vor încasa lunar indemnizaţia pentru limită de vârstă.

Indemnizaţia fiecăruia va fi calculată în funcţie de numărul de mandate. Cei cu un singur mandat vor primi 2.000 de lei, cei cu două mandate - 4.000 de lei, iar cei care au fost senatori sau deputaţi vreme de 12 ani vor lua de la stat în jur de 6.000 de lei în fiecare lună. Calculele administratorilor din Senat şi Camera Deputaţilor arată că ar avea nevoie în jur de 250 de mii de euro în fiecare lună, doar pentru pensiile foştilor aleşi. Ceea ce ar însemna peste 1 milion şi jumătate de euro până la finalul anului. Iniţial, parlamentarii au cerut banii de la Guvern în urma rectificării bugetare, însă reprezentanţii Ministerului de Finanţe le-au transmis aleşilor că nu au de unde să le dea niciun ban în plus la rectificarea din august.

Au făcut rost din propriul buget

Presaţi de parlamentarii care nu se vor mai regăsi pe liste şi în viitorul Legislativ şi care îşi cer banii, social-democraţii din conducerea Camerei Deputaţilor au găsit surse de finanţare. S-au uitat mai atent în propriul buget şi au văzut că au de unde face economii. În jur de 80 de senatori şi deputaţi au fost aleşi în funcţii locale, aşa că renunţă la manadatele de parlamentar. Asta înseamnă o economie de cel puţin 100 de mii de euro pe lună. Mai mult, deputaţilor le-au rămas în jur de 200 de mii de euro şi în urma Congresului Românilor de Pretutindeni, care a fost un eşec. În loc de 300 de participanţi, au venit doar 80, aşa că nu au fost cheltuiţi toţi banii din buget. „Nu cerem niciun ban de la Guvern la rectificarea bugetară, avem noi bani şi pentru indemnizaţiile pentru limită de vârstă. Ne-au rămas bani necheltuiţi. Guvernul trebuie să modifice legea la rectificare, aşa încât să ne dea voie să transferăm banii de la un capitol la altul”, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din biroul permanent al Camerei Deputaţilor.

Printre parlamentarii care vor primi indemnizaţii speciale după ce îşi vor termina actualul mandat se numără social-democraţii Bogdan Niculesu-Duvăz, Anghel Stanciu şi Petre Daea. Au mai solicitat pensiile speciale şi foştii deputaţi ai Partidului România Mare: Irina Loghin, Gheorghe Funar şi Tudor Marcu, fratele lui Corneliu Vadim Tudor. Fost deputat PRM, israelianul Nati Meir a cerut şi el pensie specială, deşi se află în prezent în închisoare. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, şi-a depus şi el dosarul pentru a încasa pensia specială. Zegrean a fost senator FSN şi deputat al Partidului Democrat până în 2007. În schimb, Liviu Dragnea a promis că va demisiona din Camera Deputaţilor cu o zi înainte de finalul mandatului pentru a nu beneficia de pensia specială, însă rămâne de văzut dacă se va ţine de cuvânt. „Eu vreau să-mi dau demisia înainte de finalizarea mandatului, pentru că nu vreau să beneficiez de prevederile acelor pensii speciale. Nu cred că e corect, până în momentul în care pensiile mici nu sunt ridicate, un parlamentar să beneficieze de pensie specială", declara liderul PSD în urmă cu două luni.

 

6.000 de lei va încasa un parlamentar care a fost în funcţie timp de trei mandate

×