x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

de Ion Alexandru    |    22 Oct 2020   •   08:39
Fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța și, până ieri, candidat pentru alegerile parlamentare din partea PSD, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, într-un dosar în care este inculpat și Radu Mazăre, având legătură cu autorizarea construcției unui imobil de lux din Constanța. Este, practic, al doilea politician scos din cursa pentru Parlament, în doar două zile, de către DNA, după ce, marți, procurorii au cerut Camerei Deputaților încuviințarea urmăririi penale a fostului ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Făgădău a fost cercetat în acest dosar în calitatea sa, de la vremea comiterii presupuselor fapte, de viceprimar al Constanței, el fiind coinculpat cu fosta șefă a Serviciului autorizații de construcții, Nicoleta Constantin, de directorul executiv al Primăriei Constanța, Antonela Dinescu, de fostul architect șef al orașului, Elena Tănase, de Radu Mazăre și de inspectorul Mariana Munteanu.

Cei șase sunt acuzați că, în cursul anului 2013, ar fi reautorizat, în mod nelegal, construirea unui imobil de lux deja ridicat în proporție de 95% pe plaja din Mamaia, pentru care, anterior, autorizația de construire inițială fusese anulată definitiv și irevocabil de instanța civilă. „În anul 2016, prin sentința civilă nr.745/2016, Tribunalul Constanța a dispus anularea autorizației de construire emisă la data de 03 septembrie 2013 de Primăria Municipiului Constanța, întrucât pe terenul pentru care s-a emis autorizația era deja construită o clădire (imobilul rezidențial ce fusese construit în proporție de 95% în baza autorizației anulate), prin urmare autorizația din anul 2013 a fost emisă nelegal. Decizia a fost anulată ulterior, ca urmare a faptului că părțile au ajuns la o înțelegere amiabilă”, se arată în rechizitoriu.

 

A demisionat din PSD

Decebal Făgădău a fost propus, de Organizația Constanța, pe listele parlamentare ale PSD, pentru alegerile din 6 decembrie. Ieri, președintele social-democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat că Făgădău a renunțat la candidatură, după ce, în prealabil, fostul primar al Constanței a precizat, pe o rețea de socializare, că a aflat din presă de trimiterea sa în judecată de către DNA.

„Am primit vestea în timp ce îmi completam dosarul de candidat pentru un loc eligibil în Parlamentul României. Am fost, sunt și voi fi un om corect și demn, indiferent de circumstanțe. Și nu voi accepta să le fac rău celor din jurul meu sau să ies cu capul plecat. Demisionez din Partidul Social Democrat”, a scris Decebal Făgădău. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut, ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizată după încheierea Comitetului Politic Național, că, pe listele partidului, la alegerile din 6 decembrie, nu se va regăsi nicio persoană care să fie trimisă în judecată.

„Aceasta a fost decizia pe care am luat-o și voi cere organizațiilor județene să reverifice atent toate listele de candidați, pentru respectarea acestui principiu”, a adăugat Ciolacu.

 

Camera Deputaților se pregătește să-i ridice imunitatea lui Bănicioiu

Trimiterea în judecată a lui Decebal Făgădău reprezintă a doua acțiune a DNA în această săptămână, prin care este scos din cursa electorală un candidat la parlamentare. Marți, Nicolae Bănicioiu a anunțat că nu va mai candida din parea Pro România, după ce procurorii au solicitat încuviințarea urmăririi penale a sa pentru luare de mită și trafic de influență. Solicitarea a ajuns la Biroul Permanent al Camerei Deputaților, ea fiind transmisă, în cursul zilei de ieri, către Comisia Juridică. Votul în plena ar urma să fie dat în maximum două zile, potrivit unor surse, iar Bănicioiu nu va beneficia de protecția colegilor săi.

 

Fostul primar al Constanței: „Am primit vestea în timp ce îmi completam dosarul de candidat pentru un loc eligibil în Parlamentul României”

×
Subiecte în articol: decebal fagadau