x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică France Presse: Stânga e în frunte la alegerile din România, dar minoritară

France Presse: Stânga e în frunte la alegerile din România, dar minoritară

de Marina Constantinoiu    |    01 Dec 2008   •   00:00

Stânga social-democrată (PSD, partid de opoziţie) s-a situat în frunte, la legislativele de duminică din România, cu un avans de 5 puncte faţă de principalul său adversar, Partidul Democrat-Liberal (PDL, de opoziţie), potrivit sondajelor de la ieşirea de la urne, comentează agenţia franceză de presă France Presse.



PSD, aliat în aceste alegeri cu Partidul Conservator (PC) este creditat cu circa 36% dintre voturi, potrivit sondajelor efectuate de INSOMAR şi CCSB, înaintea PDL, din rândurile căruia este şi preşedintele Traian Băsescu, creditat cu circa 30,5% dintre voturi, subliniază AFP. Liberalii (PNL, la putere) premierului Călin Popescu Tăriceanu s-au situat pe locul trei, cu 20% dintre voturi, potrivit celor două sondaje.

Cu circa 7% dintre voturi, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR, aliat la guvernare) este singura formaţiune în afara celor trei mari care reuşeşte să intre în Parlament şi devine încă o dată un interlocutor important în negocierea unei coaliţii, apreciază France Presse.

Pe de altă parte, Partidul România Mare (PRM, extremă dreapta) devenit în 2000 a doua forţă politică a ţării, se află pentru prima oară în afara Parlamentului, subliniază AFP.

Proclamând "victoria” PSD, preşedintele partidului, Mircea Geoană a "invitat toate partidele politice şi pe preşedintele Traian Băsescu la un dialog deschis”, în vederea formării unei majorităţi. "Social-democraţii trebuie să conducă Guvernul. Nu există nici o scuză pentru a ignora voinţa electoratului, clar exprimată”, a dat asigurări Geoană, candidat declarat la postul de premier, citat de AFP.

Optimismul era temperat în tabăra PDL, exprimat de preşedintele partidului, Emil Boc, comentează AFP, care spune că în opinia acestuia "nici un partid nu a obţinut peste 50% dintre voturi pentru a putea pretinde să formeze de unul singur Guvernul”, aşa cum cere Constituţia. "Dacă a existat un câştigător, acesta e mai degrabă dreapta”, a adăugat acesta, sugerând o revenire a alianţei de centru-dreapta între partidul său şi PNL, venit la putere în 2004, înainte de a se despărţi, în 2007.

"Boc nu a făcut decât să repete poziţia şefului statului, care a afirmat că dreapta <> şi a insistat că alegerea viitorului premier, şi deci a partidului chemat să formeze majoritatea, îi aparţin”, remarcă AFP.

Şi France Presse remarcă faptul că primele rezultate parţiale ale acestor alegeri, organizate pentru prima oară potrivit sistemului uninominal şi marcate de o slabă participare, vor fi publicate luni de Biroul Electoral Central (BEC).

×
Subiecte în articol: politic