x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Frunda se declară împotriva acordării cetăţeniei ungare maghiarilor din Ardeal

Frunda se declară împotriva acordării cetăţeniei ungare maghiarilor din Ardeal

25 Noi 2010   •   20:55

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat, joi, în faţa studenţilor Universităţii "Petru Maior" din Târgu Mureş, că este împotriva acordării cetăţeniei române pentru basarabeni, de către statul român, susţinând că majoritatea acestora vor pleca şi, de fapt, astfel se deromânizează Republica Moldova, transmite corespondentul Mediafax.

El a precizat că, de asemenea, este împotriva acordării cetăţeniei ungare, pe criterii etnice, maghiarilor din afara graniţelor ţării, inclusiv din Ardeal, pentru că efectul este că minoritatea pleacă în ţara care îi acordă cetăţenia.

"Nu sunt un susţinător al acestui lucru şi cred că acordarea dublei cetăţenii, la ora actuală, nu este nici necesară şi nici nu rezolvă problemele. În clipa în care toţi cetăţenii români putem să ne stabilim reşedinţa, domiciliul, în oricare dintre cele 26 de ţări cu care suntem parteneri în Uniunea Europeană, în clipa în care poţi să lucrezi în Ungaria oricând şi sunt mulţi români care locuiesc în Ungaria, eu cred că acordarea dublei cetăţenii este un semnal politic de încurajare a plecării ungurilor din Transilvania şi de stabilire a lor în Ungaria. Eu sunt de concepţia ca ungurii din România să rămână în Ardeal, să rămână acasă, să se îmbogăţească aici şi să trăiască bine aici", a spus Frunda.

Senatorul a afirmat, în acest context, că locul unui congres al unui partid maghiar din România este în Transilvania, nu la Budapesta, referindu-se la şedinţa Consiliului Naţional Secuiesc de săptămâna trecută, care s-a desfăşurat în Parlamentul de la Budapesta.

"Eu cred că locul unui congres al unui partid maghiar din România este în Transilvania, nu la Budapesta, dar fiecare îşi alege locul lui. Problema mea este că prin aceasta o parte a politicii ungureşti, a conducerii politice ungureşti de acum încurajează în mod direct CNS. După părerea mea, orice guvern al Ungariei trebuie să lase la latitudinea comunităţii ungare din România să hotărască cine ar vrea să fie conducătorul ei şi să încurajeze acel partid sau acea uniune. Tot aşa cum Guvernul român trebuie să lase românii din (Republica) Moldova să hotărască ei cine să îi conducă şi, oricine ar câştiga, să sprijine partidul respectiv", a spus senatorul.

Întrebat cum vede reacţia la şedinţa CNS - marşul Noii Drepte programat de Ziua Naţională la Târgu Mureş, declarat împotriva "presiunilor separatiste maghiare" - senatorul a subliniat că el este împotriva oricărei mişcări extremiste şi, chiar dacă acestea nu pot fi interzice prin lege, crede că este obligaţia statului să ia măsurile necesare pentru ca aceste manifestări să nu ducă la incidente.

Budapesta vrea să facă o prioritate din acordarea dublei cetăţenii etnicilor maghiari care trăiesc în ţările vecine, anunţa ministrul Afacerilor Externe, Janos Martonyi, riscând relansarea unor tensiuni, în special cu Slovacia, a relatat AFP.

Această măsură vizează aproximativ 3,5 milioane de persoane, din care majoritatea trăiesc în România şi în Slovacia. Etnici maghiari sunt, de asemenea, instalaţi în Serbia, Ucraina, Croaţia şi Austria.

×