x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Frunda: UDMR trebuie să iasă din coaliţie.

Frunda: UDMR trebuie să iasă din coaliţie.

de Aniela Nine    |    17 Mai 2011   •   09:00
Frunda: UDMR trebuie să iasă din coaliţie.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda sustine ca Uniunea trebuie sa iasa din coalitie, din cauza incapacitatii Guvernului de a adopta masuri de stimulare economica. Frunda sustine, de asemenea, ca UDMR trebuie sa poarte o discutie cu USL.

"Eu, personal, nu cred ca UDMR a inchis usa USL. Colegii mei care conduc in clipa aceasta UDMR au declarat ca, daca legea privind statutul minoritatilor nationale nu va fi adoptata pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare, atunci UDMR va iesi din aceasta coalitie guvernamentala. Eu sunt printre cei care sustin ca, pe langa acest fapt, ar trebui sa iesim din actuala coalitie guvernamentala datorita incapacitatii Guvernului de a adopta masuri de stimulare economica si relaxare financiara", a spus senatorul UDMR, potrivit mediafax.ro.

Gyorgy Frunda nu crede ca s-ar impune schimbarea premierului Emil Boc si ca un nou guvern ar pica testul din Parlament.

"Nu cred ca se impune acest lucru. De obicei, presedintele partidului care a castigat alegerile parlamentare este fie presedintele republicii, fie prim-ministru, astfel ca aceasta constructie este logica: are putere sa decida imediat, nu trebuie sa ceara aprobarea nimanui, nu are superiori in partid, poate lua oricand parerea corpurilor decizionale ale partidului. Problema e ca Partidul Democrat acum cateva luni a anuntat o decizie politica potrivit careia vrea ca presedintele partidului sa fie separat de persoana primului-ministru. Acest lucru, daca era luat in serios, trebuia sa se aplice inca inainte de alegeri. Din moment ce aceasta decizie a partidului nu a fost implementata pana la congres sau in timpul congresului, eu cred ca exista putine sanse ca premierul actual sa fie schimbat", spune Gyorgy Frunda.

"In mod pragmatic, cu atat mai putin cred ca exista sanse de a-l schimba pe domnul Boc pe de o parte datorita relatiei pe care o are fata de presedintele republicii, care nu cred ca ar putea gasi o persoana mai pe placul domniei sale in fruntea Guvernului tarii noastre. Pe de alta parte, ar exista pericole serioase in momentul in care Guvernul ar intra pentru o confirmare prin vot in Parlament. Ar exista sanse reale ca o noua constructie guvernamentala sa cada si sa mergem spre alegeri anticipate. Un asemenea vot ar fi foarte periculos pentru coalitia guvernamentala. Exista deputati si senatori din cadrul coalitiei care nu ar vota pentru un nou Guvern si astfel acesta ar pica la vot", afirma Frunda.

Senatorul considera ca "nu exista motive pentru un prim-ministru independent sau tehnocrat".

"Aceste solutii se adopta in general doar atunci cand persoana respectiva este numita in aceasta functie doar pe o perioada scurta, tranzitorie, in general pentru pregatirea alegerilor urmatoare, anticipate sau la termen. Cred ca un premier independent nu ar avea sanse nici macar teoretice sa-si impuna punctele de vedere in fata unei majoritati parlamentare subtiri, de multe ori macinate de dispute politice interne. Ar fi o greseala, nu are putere politica, nu are putere decizionala", a mai spus Frunda.

×