x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Funar vrea muzeu al Holocaustului

Funar vrea muzeu al Holocaustului

10 Feb 2004   •   00:00

Primarul municipiului Cluj-Napoca, peremistul Gheorghe Funar, vrea sa infiinteze un muzeu al Holocaustului din Ardeal, luandu-l drept model pe seful sau pe linie de partid, C.V. Tudor.

Funar a declarat ieri ca va face aceasta propunere Consiliului Local Cluj si ca muzeul va cuprinde documente, carti si fotografii despre evreii deportati in timpul celui de-al doilea razboi mondial. El nu i-a consultat insa pe reprezentantii Comunitatii Evreiesti din Cluj sau pe supravietuitorii lagarelor naziste in legatura cu acest proiect, spunand ca o va face dupa obtinerea votului Consiliului Local.

ISTORIE. Potrivit unui referat de insotire a proiectului de hotarare privind infiintarea muzeului, "cetateni de onoare ai municipiului Cluj-Napoca, precum Farcas Paneth, Oliver Lustig, George Legman sau regretatul Harry Maiorovici, au depus marturii cutremura toare despre tragedia evreilor din Ardealul de Nord-Vest". Funar spune ca "infiintarea muzeului s-ar constitui intr-o necesara lectie de istorie adresata tinerei generatii", se arata in documentul citat. Nici amplasamentul pentru viitorul muzeu nu a fost inca stabilit.
Presedintele Federatiei Comunitatii Evreiesti Cluj, Gavril Goldner, a declarat ca nu a fost consultat de Funar inainte de a face propunerea. "Depinde de conditii, daca suntem sau nu de acord cu infiintarea unui astfel de muzeu. Sa vedem exact ce se vrea, pentru ca s-ar putea sa fie altceva decat credem noi", a precizat Goldner.

×
Subiecte în articol: politic