POLITIC
COMPARATIE - Presedintele executiv nu exista la alti confrati
Viitoarea formula de conducere a PSD si crearea functiei de presedinte executiv constituie unul dintre subiectele cele mai controversate care vor fi luate in discutie astazi la Biroul Executiv Central al partidului.
LAVINIA DIMANCEA
COLEGI DE DOCTRINA. Si Adrian Nastase (stanga), si Tony Blair conduc cate un partid social-democrat. Diferenta este ca laburistii premierului britanic nu au functia de presedinte executiv
|
Chiar Ion Iliescu s-a ferit sa mai sustina ferm crearea acestei functii, dupa ce initial a dat de inteles ca sustine formula presedinte-presedinte executiv-secretar general. Nastase, care a spus mereu ca nu va candida impotriva lui Iliescu, a ajuns in cele din urma sa nu mai nege o eventuala candidatura a sa la sefia partidului in cazul in care functia de presedinte executiv nu va primi OK-ul din partea BEx.
FORMULE EUROPENE. Primele reactii de contestare a postului de presedinte executiv au aparut imediat dupa anuntul lui Nastase de la Biroul Executiv trecut, cand voci din partid au sustinut ca o astfel de functie nu exista la nici un partid social-democrat european. O comparatie cu structura de conducere a partidelor din Internationala Socialista si Partidul Socialistilor Europeni, in care PSD este membru cu drepturi depline si, respectiv, asociat, arata ca functia de presedinte executiv lipseste cu desavarsire. Astfel, la Partidul Socialist Belgian regasim formula presedinte, trei vicepresedinti si un secretar general, iar la Partidul Social Democrat Finlandez - presedinte, secretar general si doi vicepresedinti. Partidul Socialist Francez are un Birou National, condus de primul-secretar si format din 54 membri, in timp ce social-democratii germani de la SPD au o conducere formata dintr-un presedinte, cinci vicepresedinti, secretar general si un trezorier. Laburistii britanici nu se incurca nici ei cu structuri prea complicate. Forul executiv al Partidului Laburist este Comitetul National Executiv, in care se regasesc un lider, in prezent premierul britanic Tony Blair, un vicelider, secretarul general si un trezorier. In Portugalia, conducerea la varf a Partidului Socialist este asigurata de un secretar general, presedinte, doi vicepresedinti, aici existand si pozitia de presedinte de onoare. Partidul Social-Democrat Ceh are un presedinte, un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti, iar Partidul Socialist Muncitoresc din Luxemburg, o structura in componenta careia intra presedintele, doi vicepresedinti, secretarul general si trezorierul general. Social-democratii norvegieni nu agreeaza nici ei o conducere stufoasa: liderul partidului, viceliderul si secretarul general sunt cei trei poli de putere ai Partidului Laburist Norvegian. In Suedia, conducerea Partidului Social- Democratic este asigurata de un lider, un secretar general si un Comitet executiv, in timp ce Partidul Socialist Elvetian merge pe formula presedinte, doi vicepresedinti, secretar general.
"DATORIA PSD ESTE SA IL AJUTE PE NASTASE"
|
Ion Iliescu a lasat ieri sa se inteleaga ca va sustine azi, in cadrul sedintei BEx al PSD, formula de conducere care include si functia de presedinte executiv al partidului. Intrebat pe ce pozitie se va situa in cadrul sedintei de azi, Iliescu a declarat ca a convenit respectiva formula cu Adrian Nastase in urma cu trei saptamani, dar s-a ferit sa dea un raspuns transant in privinta optiunilor sale. Fostul presedinte a sustinut ca Nastase este cel mai "abilitat" pentru aceasta functie, ca fost premier, intrucat va coordona activitatea executiva a partidului. In plus, Iliescu este de parere ca este datoria PSD sa il ajute pe Nastase, spre care s-au canalizat pana acum toate nemultumirile din partid. "A participat la alegerile prezidentiale si le-a pierdut. Si pentru el este un sentiment de pierdere. Datoria partidului este sa il ajute", a indemnat Iliescu. Adrian Nastase a declarat si el luni ca misiunea sa nu este sa se bata cu Iliescu, ci sa incerce sa creeze atmosfera care sa duca la incheierea "jihadului intern". (Monica Iordache)
|
Citește pe Antena3.ro