x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gabriel Oprea pleacă, năravurile sale rămân în Parlament

Gabriel Oprea pleacă, năravurile sale rămân în Parlament

de Adrian Ilie    |    10 Noi 2015   •   08:25
Gabriel Oprea pleacă, năravurile sale rămân în Parlament
Sursa foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Gabriel Oprea şi-a dat demisia din funcţiile de vicepremier şi ministru de Interne. Demisia îl scapă de moţiunea simplă a PNL de la Senat şi de chemarea sa la Camera Deputaţilor pentru a da explicaţii privind modul în care a utilizat coloana oficială. Oricum, explicaţiile le-ar fi dat în faţa unor critici ce au avut şi ei probleme de conduită în trafic, cum ar fi Puiu Haşotti.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul de eliberare din funcţie a lui Gabriel Oprea. Demisia aces-tuia este datată din 6 noiembrie şi survine după ce prezenţa sa de-a dreapta premierului inte-rimar Sorin Câmpeanu, la prima şedinţă de Guvern prezi-dată de acesta, a generat co- mentarii nefavorabile. Plecarea lui Oprea a dat peste cap programul Parlamentului. El trebuia să apară la „Ora Guvernului” de la Camera Deputaţilor, unde, la cererea grupului PNL, Oprea trebuia să prezinte o informare privind modul în care demnitarii utilizează coloanele oficiale. Informarea trebuia făcută încă de săptămâna trecută, însă doliul naţional de după tragedia din Colectiv a făcut ca Oprea să mai câştige o săptămână înainte să dea ochii cu contestatarii din Parlament. La Senat, Biroul Permanent a scos de pe ordinea de zi a plenului moţi-unea simplă depusă de către PNL, intitulată „Gabriel Oprea trebuie să plece! Fără coloană oficială”.

Haşotti, lupul moralist
Ideea unei moţiuni împotriva lui Gabriel Oprea a venit imediat după ce au venit detalii legate de circumstanţele morţii poliţistului Bogdan Gigină. Liberalii au speculat imediat situaţia, unul dintre cei mai vocali critici ai ministrului fiind senatorul Puiu Haşotti. „Avem de-a face cu decesul unui polițist care se afla în misiune, ordonată de vicepremierul Gabriel Oprea, şi într-o misiune în care nu ar fi trebuit să fie pentru că era ploaie şi, atunci când este ploaie, convoiul respectiv nu trebuie însoțit de motociclişti (...) De unde până unde dl Gabriel Oprea circulă cu o caravană întreagă după domnia sa?”, spunea Haşotti pe 27 octombrie. Î n septembrie 2008, liberalul a fost protagonistul unui scandal în care a fost vorba tocmai de modul în care demnitarii se deplasează cu maşinile. Un poliţist a oprit maşina senatorului pentru că şoferul lui Haşotti folosea girofarul şi nu a semnalizat la schimbarea benzii de circulaţie. Aflat pe bancheta din spate, Haşotti a început să se certe cu poliţistul pe care l-ar fi numit „miliţian împuţit”. Scandalul a făcut vâlvă în presă timp de câteva zile, după care a căzut în uitare, cu toate că incidentul a fost confirmat chiar de către şoferul senatorului.

Puiu Haşotti a generat controverse şi în aprilie 2013 când a spus „eu nu am absolut nimic să le reproşez homosexualilor, îi consider doar nişte oameni bolnavi”. Ca ministru al Culturii a blocat prelevarea de ADN de la osemintele domnitorilor Basarabi pentru a li se stabili originea etnică invocând respectul care trebuie să li se arate acestora.

Atribuţiile lui Gabriel Oprea ca vicepremier şi ministru de Interne au fost preluate de către secretarul de stat Ilie Botoş, prin dispoziţia premierului interimar Sorin Câmpeanu

În 2006, Puiu Haşotti a folosit cel mai mult maşina pusă la dispoziţie de Senat, cu o medie de 380 de kilometri pentru fiecare zi calendaristică. La acea vreme, benzina consumată de Haşotti era decontată integral.
 

×