x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gafele lui Gheorghe Pogea

Gafele lui Gheorghe Pogea

21 Aug 2009   •   00:00

Ieşit ieri la declaraţii să lămurească, chipurile, misterul "scrisorii pierdute", ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, s-a com­portat ca şi cum fapta penală petrecută miercuri la Camera Deputaţilor nu s-ar fi întâmplat. El nu a vrut să spună cine este reprezentantul Ministerului Finanţelor care a sustras miercuri de la Camera Deputaţilor un document oficial transmis de res­pec­tivul minister Comisiei Udrea şi nici cine a dat ordinul de retragere a hârtiilor.

În schimb, conu Pogea i-a făcut pocinogul coanei Joiţica de la Turism a cărei onoare trebuia s-o repare. S-a apucat săracu' să spună că "Ministerului Finanţelor Publice a considerat necesar să revină cu precizări către Comisie" din propria-i iniţiativă, că "Direcţia de Specialitate de Programare Bugetară, văzând interpretarea eronată care s-a dat, a făcut de la sine o adresă pe care a dus-o la registratură şi a depus-o". Probabil că lui Pogea nu-i spusese nimeni că distinsa Joiţica mărturisise miercuri seară că Ministerul Turismului a cerut "clarificarea" care a transformat peste noapte cheltuielile instituţiei din ilegale în legale.

Gheorghe Pogea a încercat să explice iar de ce Comisia de anchetă a primit de la Ministerul Finanţelor, la interval de o zi, două puncte de vedere diametral opuse cu privire la legalitatea cheltuielilor efectuate de Ministerul Turismului. El a declarat că preşedintele comisiei de anchetă, Ludovic Orban, a cerut informaţii cu privire la bugetul Ministerului Turismului, precum şi clarificări privind clasificarea bugetară a unor cheltuieli, însă solicitarea era adresată unui director de direcţie din Ministerul Finanţelor Publice, Doina Ilie, nu către Ministerul Finan­ţelor Publice sau conducerii acestuia.

"Nu mi se pare corect să te adresezi unei doamne din instituţie, căreia îi cunoşti şi numele, şi să foloseşti răspunsul ca poziţia oficială a ministerului", a spus Pogea. El a adăugat că acest răspuns tehnic - care stipula că "clasificaţia bugetară aprobată prin acest ordin nu constituie temei legal pentru încasarea de venituri şi realizarea de cheltuieli" - a fost interpretat greşit: clasificarea bugetară a unor cheltuieli nu are legătură cu baza legală pentru efectuarea unor cheltuieli. De aceea Ministerul Finanţelor Publice s-a simţit obligat să vină cu o nouă adresă care cuprinde "de data aceasta poziţia oficială" a instituţiei, după cum a subliniat Pogea, şi în care se spune că cheltuielile de la Ministerul Turismului sunt legale. Însă şi punctul de vedere neoficial - via Doina Ilie - şi cel de­cla­rat de Pogea oficial sunt semnate de aceleaşi două persoane: Ana Radu şi Ioana Burlă, directori generali adjuncţi ai Direcţiei Generale de Programare Bugetară şi Direcţiei Generale de Sinteză a Politicilor Bugetare. Nici urmă de semnătura Doinei Ilie.

×
Subiecte în articol: politic