x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Game of Thrones în PSD. Cine vrea capul boierului Dragnea?

Game of Thrones în PSD. Cine vrea capul boierului Dragnea?

de Marius Gîrlașiu    |    17 Iul 2017   •   08:47
Game of Thrones în PSD. Cine vrea capul boierului Dragnea?

Direcţia Naţională Anti­corupţie dă târcoale afacerii Tel Drum şi i-a pus sub urmărire penală pe apropia­ţii lui Liviu Dragnea într-un dosar separat de evaziune fiscală. La toate acestea se adaugă un iminent verdict pe fond în dosarul în care liderul PSD este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual la Instanţa supremă. În acest context, Jurnalul Naţional a încercat să desluşească harta de putere din interiorul PSD şi eventualele oaze de opozi­ţie la adresa conducătorului suprem.

După ce au început urmă­rirea penală pe numele lui Adrian Gâdea (urmaşul lui Liviu Dragnea la şefia CJ Teleorman) pentru abuz în serviciu în „afacerea lacul Belina” – locul preferat de pescuit al liderului PSD, DNA i-a pus sub acuzare şi pe alţi apropiaţi ai preşedintelui PSD. Omul de afaceri Marian Fişcuci (fost coleg de liceu al lui Liviu Dragnea şi primul patron al firmei Tel Drum), fostul deputat PSD Adrian Simionescu (fost lider al PSD Teleorman şi vicepreşedinte al CJ Teleorman) şi fiul acestuia, alături de Florinel Marinaş (fostul cumnat al lui Liviu Dragnea) sunt urmăriţi penal într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproape 5,7 milioane de lei. Oamenii lui Dragnea sunt acuzaţi că, pentru a nu plăti TVA, au folosit fictiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, controlată de Simi­onescu, pentru a livra în ţară utilaje agricole cumpărate de la firme din UE. Ultimele acţiuni ale procurorilor, care se apropie tot mai mult de „cercul zero” din PSD, l-au făcut pe Liviu Dragnea să aibă o nouă răbuf­nire la adresa şefei DNA.„Ştiţi ceva, mă aştept să fiu audiat de doamna Kovesi pentru orice se întâmplă în ţara asta. Şi dacă plouă. Nu cred că mai e vreun secret pentru cineva că sunt ţinta acestei doamne de foarte mult timp. N-am nicio legătură cu Tel Drum”, s-a apărat liderul PSD. Întrebat cu ce arme luptă în acest război, Dragnea a spus că el nu are „decât partidul şi Parlamentul, atât”. Peste toate acestea apare ca iminentă prima sentinţă a judecătorilor în dosarul în care Liviu Dragnea este judecat la ÎCCJ pentru instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual în legătură cu menţinerea în funcţie a două angajate ale DGASPC Teleorman care lucrau, în realitate, la sediul judeţean al PSD. Ultimele termene din acest proces sunt programate în toamnă, iar o nouă condamnare a liderului PSD i-ar putea şubrezi auto­ritatea în partid. În tot acest context, JN a încercat să deslu­şească harta centrilor de putere din interiorul PSD, în ideea de a identifica o alternativă viabilă pentru succesiunea la tron. De o ipotetică prăbuşire a actualului lider ar putea profita mai mulţi actori din interiorul PSD.

I. Premierul Mihai Tudose

„Domnul Dragnea este într-o situaţie mai puţin stabilă decât alţi şefi de partid pentru că se află la guvernare, dar în acelaşi timp el nu are frâiele guvernării la modul real. Chiar dacă el conduce din umbră, controlează miniştri, totuşi este evident că nu poate să aibă 100% controlul aşa cum şi l-ar dori”, a explicat sociologul Alfred Bulai pentru Jurnalul Naţional. Conf. univ. dr. şi prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, acesta consideră că există anumite grupuri politice sau de altă natură interesate de înlocuirea lui Liviu Dragnea, iar premierul ar putea face parte, la o adică, dintr-o astfel de structură. „Mai ales că, atenţie, domnul Dragnea nu mai poate merge cu cartea Grindeanu. Vă daţi seama ce stupid ar fi să mai propună o moţiune de cenzură şi împotriva lui Tudose. E clar că e o aberaţie, nu poate”, a comentat sociologul. „În acelaşi timp depinde ce îşi propune premierul. Premierul îşi propune să rămână premier cât mai mult timp. Pe de altă parte, în momentul în care eşti premier într-un partid te curtează foarte mulţi din partid care nu vor neapărat să ştie şeful cel mare şi sigur că încerci să te gândeşti - tocmai datorită poziţiei, toată lumea cu săru’ mâna, toată lumea te roagă – începi să te gandeşti că ai o putere chiar mai mare decât o ai. Te îmbeți un pic de putere, vrei să controlezi partidul inclusiv tu”, a explicat Bulai. Pe acest scenariu miza şi sociologul Alin Teodorescu, la începutul lunii. Fostul deputat PSD a explicat că „Mihai Tudose e mult mai puţin maleabil decât a fost Grindeanu”, iar dacă nu va reuşi să rezolve problemele penale ale şefului de partid „pe o cale legală și care să nu îl compromită, atunci va încerca să-l schimbe pe Liviu Dragnea, ceea ce va duce la tulburări în partid”. Teodorescu a mai precizat că Tudose ar avea sprijin în PSD pentru o astfel de manevră, întrucât „oamenii din ce în ce mai mult consideră că Dragnea e toxic pentru partid”.

II. Tabăra baronilor locali

Printre cei care râvnesc în tăcere la „decapitarea” lui Liviu Dragnea se numără şi liderii baronilor locali din PSD. Moţiunea de cenzură care a provocat debarcarea lui Sorin Grindeanu şi a dus la învestirea Guvernului Tudose a generat anumite frustrări în partid. La acea vreme, liderul PSD Vrancea Marian Oprişan s-a rugat public „să nu dea Dumnezeu să fie ziua trădării PSD”, în vreme ce baronul de Giurgiu, Nicolae Bădălău, a spus iniţial că Tudose „nu are anver­gura de a conduce un guvern”. „Puterea baronilor este foarte mare. Ei s-au speriat mai mult de DNA şi de Parchete decât de Liviu Dragnea şi oarecum sunt într-o zonă în care nu încearcă să fie mai spectaculoşi decât pot. Dar, atenţie: ei au o putere reală în partid, în primul rând prin faptul că la urma-urmei ei aduc voturile. De aceea nu e bine ca şef de partid să te cerţi cu ei”, consideră Alfred Bulai. Deşi se poziţionează mai mereu în funcţie de propriile interese, încercând să rămână racordaţi la conducta resurselor guver­namentale pentru a-şi perpetua hegemonia, aşa-numiţii baroni ai PSD au o lungă tradiţie a trădărilor în partid. Totuşi, soci­ologul nu se aşteaptă la un puci anti-Dragnea din această zonă. „Baronii au şansa să te facă preşedinte şi să te dea jos, dar nu au curajul să dea jos pe cineva dacă nu au altă variantă. Adică nu se joacă, sunt oameni care au unii şi 25 de ani în politică, nu-s chiar copii”, susţine Bulai.

 

III. Facțiunea Ponta se refugiază în alt partid

După ce au pierdut partida anti-Dragnea la moţiunea de cenzură, Victor Ponta şi Sorin Grindeanu par ieşiţi din calcule în interiorul PSD. Cel puţin pentru moment. „Scopul a fost acela de a eroda PSD-ul şi pe Liviu Dragnea, ceea ce s-a şi întâmplat. E greu în interiorul PSD pentru că ei sunt în afara PSD şi cumva ar trebui ca în interiorul PSD să existe mai întâi o schimbare care să le permită să intre ei în partid. E complicat”, susţine Alfred Bulai. Sociologul consideră că tabăra din jurul lui Ponta se află deocamdată într-o perioadă de refacere pe scena politică. „Încearcă să îşi creeze o structură de partid (ProRo­mânia, alături de Daniel Constantin – n.r.), care să înghită şi formaţi­unea lui Ghiţă probabil (PRU – n.r.) şi care în toamnă să vadă, cu mâna de parlamentari pe care o au în Parlament, dacă pot juca şi ei în meciul moţiunilor care o să înceapă cu siguranţă, în toamnă mai mult ca sigur o să fie”, a conchis Bulai.

×
Subiecte în articol: liviu dragnea tel drum mihai tudose