x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană, confirmat în funcţie de baronii PSD

Geoană, confirmat în funcţie de baronii PSD

de Adriana Duţulescu    |    19 Dec 2009   •   00:00
Geoană, confirmat în funcţie de baronii PSD
Sursa foto: Dragoş Savu/JURNALUL NAŢIONAL

După o şedinţă de şapte ore, Comitetul Executiv al PSD a decis ieri să nu-l lase pe Marian Sârbu să intre în Guvernul Boc şi a dat un vot de încredere pentru Mircea Geoană şi echipa sa. Marian Oprişan ceruse demisia lui Geoană.



Mircea Geoană a obţinut ieri două victorii în cadrul Comitetului Executiv al PSD. Prima a fost aceea de a împiedica o tentativă a unei grupări din partid de a forţa un sprijin pentru Traian Băsescu prin cooptarea lui Marian Sârbu în Guvern ca ministru al Muncii. A doua victorie a fost obţinerea unui vot de încredere din partea preşedinţilor de organizaţii, astfel încât gruparea Mitrea-Oprişan să nu-i mai poată cere demisia din funcţia de preşedinţe. Atât Marian Sârbu, cât şi Oprişan veniseră la şedinţa Comitetului Executiv puşi pe harţă, solicitând ca PSD să acorde sprijin Guvernului Boc cel puţin pentru următoarele 6 luni. Marian Sârbu a declarat înaintea şedinţei că va propune PSD să susţină Guvernul Boc timp de şase luni, printr-un moratoriu, el declarându-se disponibil să preia Ministerul Muncii, însă doar sub condiţia susţinerii colegilor săi. "Cred că putem să ne asumăm Ministerul Muncii şi asta înseamnă că nu-i abandonăm pe pensionari, pe salariaţii bugetari, pentru că urmează măsuri grele şi cred că putem să ne asumăm această răspundere şi nu să rămânem spectatori. Dacă partidul decide altfel, atunci nu particip în Executiv. Cred că PSD are capacitatea eventual să susţină pe o perioadă limitată, şase luni de zile, un armistiţiu, un moratoriu prin care să încercăm să stabilizăm situaţia economică şi socială", a declarat Sârbu înaintea începerii şedinţei Comitetului Executiv al PSD. Întrebat ce părere are despre declaraţiile lui Marian Sârbu, care a cerut ca oferta primită din partea preşedintelui Băsescu, de a ocupa funcţia de ministru al Muncii, să fie discutată în cadrul Comitetului Executiv Naţional, Marian Oprişan a răspuns că "ar trebui ca pentru şase luni de zile să oferim, ca principal partid de opoziţie, un moratoriu Guvernului actual sau celui care se va instala în Parlament şi să ne dăm mâna toţi, preşedintele României, Parlament, administraţiile locale".

SĂRBU, PUS SĂ ALEAGĂ ÎNTRE PSD ŞI BOC

În cadrul şedinţei CEx, Sârbu a luat cuvântul prezentându-şi punctul de vedere cu privire la o eventuală acceptare a portofoliului Muncii, fiind susţinut de Oprişan. Ceilalţi lideri de organizaţii s-au exprimat împotriva unei participări la guvernare prin intermediul lui Sârbu, urmând ca acesta să ia o decizie personală în cazul în care doreşte să preia portofoliul Muncii, dar fără implicarea partidului, au precizat surse social-democrate. I s-a oferit astfel lui Sârbu posibilitatea de a pleca la Palatul Victoria alături de Emil Boc, dar cu condiţia să demisioneze din PSD. După şedinţă, preşedintele PSD, Mircea Geoană (foto), i-a anunţat că membrii Comitetului Executiv Naţional au respins oferta făcută de Băsescu şi Boc lui Marian Sârbu, implicit prin decizia Comitetului Executiv ca PSD să îşi asume statutul de partid de opoziţie. "În aceste condiţii, oferta devine caducă. Domnul Marian Sârbu a declinat această invitaţie pe baza deciziei partidului nostru de a merge în opoziţie", a adăugat el. Ulterior, la Realitatea TV, Marian Sârbu a declarat că a discutat cu Emil Boc, căruia i-a comunicat decizia PSD de a nu prelua portofoliul Muncii, liderul social-democrat precizând că îl va anunţa şi pe preşedintele Băsescu. Întrebat dacă în acest moment este exclusă total participarea sa în Guvernul viitor condus de Boc, Sârbu a răspuns: "Da, da. Am vorbit cu premierul Boc, i-am comunicat, i-am mulţumit pentru încredere. Voi face acelaşi lucru cu preşedintele Traian Băsescu".

VOT DE ÎNCREDERE PENTRU GEOANĂ

În cadrul reuniunii, Mircea Geoană a luat cuvântul pentru a solicita un vot de încredere  pentru actuala echipă de conducere, deoarece Marian Oprişan îi ceruse înainte de şedinţă, în faţa presei şi în cadrul CEX, să-şi depună mandatul şi partidul să aibă o conducere interimară până la Congres. "Domnul Geoană, şi spun foarte clar, pentru că în acest moment eu nu îl sfătuiesc să-şi depună sau să nu-şi depună mandatul, pentru că va veni un moment în care va trebui să şi-l depună fără ca să îi mai ceară cineva acest lucru. Un lucru este foarte clar: dacă dânsul a câştigat alegerile, să meargă la Cotroceni, dar, dacă le-a pierdut, ca în orice ţară civilizată, trebuie să îşi depună mandatul", a declarat Oprişan, care a adăugat că momentul în care Geoană ar trebui să-şi depună mandatul poate fi inclusiv "momentul actual". "În luna ianuarie sau februarie se impune o analiză internă, dar până atunci domnia-sa (Mircea Geoană - n.r.) trebuie să-şi depună mandatul, să se prezinte la Congres cu demisia din funcţia de preşedinte. Dacă congresul partidului îl reinvesteşte cu funcţia de preşedinte al PSD, OK, dacă nu, există şi alte variante", a încheiat Oprişan. Liderii organizaţiilor judeţene nu au fost însă de acord cu Oprişan şi au dat votul de încredere pentru Mircea Geoană. Oprişan a fost singurul care a votat împotrivă. Mircea Geoană a precizat că, la votul de încredere, Marian Oprişan a votat împotrivă, nuanţând că acesta a apreciat că o formă de validare a conducerii partidului ar trebui să aibă loc într-un congres. "M-a rugat să vă transmit că poziţia pe care a exprimat-o ar fi fost în condiţiile în care nu ar fi existat un dubiu atât de mare cu privire la alegerile prezidenţiale. Deci, în condiţiile în care pierzi alegerile, este natural să îţi pui demisia, în condiţiile în care le câştigi şi ele sunt fraudate, este altă situaţie", a afirmat Geoană. El a anunţat că la sfârşitul lui ianuarie va avea loc Consiliul Naţional, care va lua în discuţie evaluarea alegerilor prezidenţiale, programul politic şi va convoca Congresul statutar. "Le-am spus colegilor mei astăzi că intenţionez să îmi prezint candidatura pentru un nou mandat de preşedinte PSD", a adăugat Geoană.

ÎMPOTRIVA GUVERNULUI BOC 4
Liderul PSD anunţat totodată că membrii Comitetului Executiv Naţional au votat pentru asumarea statutului de partid de opoziţie şi a precizat că parlamentarii social-democraţi vor vota împotriva Guvernului Emil Boc în Parlament. Geoană a spus că parlamentarii social-democraţi vor vota şi împotriva miniştrilor propuşi de premierul desemnat, Emil Boc. "PSD nu va susţine sub nici o formă regimul Băsescu-Boc şi va vota împotriva Guvernului Boc, al cărui singur fundament este capriciul domnului Băsescu şi intenţia de a perpetua pe scena politică românească figuri de politicieni care sunt deja extrem de compromişi", a afirmat el. Geoană a precizat că PSD va amenda proiectul de buget de stat pe 2010 astfel încât resursele bugetare să fie alocate transparent. El a afirmat că CEx al PSD a luat decizia de a reconfirma colaborarea PSD-PNL în teritoriu şi de a menţine majorităţile formate de cele două partide în cadrul Consiliilor Judeţene. Geoană a mai spus că parlamentarii PSD se vor opune iniţiativelor guvernului sau ale PD-L care riscă să provoace adâncirea crizei economice.

×
Subiecte în articol: politic