x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoană este "consternat". Comisia de integritate a votat pentru excluderea lui din partid

Geoană este "consternat". Comisia de integritate a votat pentru excluderea lui din partid

13 Noi 2011   •   11:37
Geoană este "consternat". Comisia de integritate a votat pentru excluderea lui din partid

UPDATE 14:15 - Comisia de integritate a PSD a decis ca Mircea Geoana sa fie exclus din partid. 43 de membri ai comisiei au votat pentru excludere. Doar cinci membri au votat in favoarea lui Mircea Geoana. Decizia finala privind ecluderea va fi luata de comitetul executiv al PSD.

Presedintele Senatului s-a declarat consternat, dupa ce Comisia de Arbitraj si Integritate Morala a PSD a decis sa propuna excluderea sa din partid. "Sunt absolut consternat de ceea ce se intampla. Am fost invitat la ora 14:15 si am constatat ca sedinta Comisiei deja se incheiase, pe un ton foarte vehement. Este regretabil. Mi-am oferit disponibilitatea sa colaboram in continuare, dar recuzatul domn Sova mi-a comunicat ca nu se mai poate schimba nimic", a declarat Mircea Geoana, la cateva minute dupa decizia luata in PSD.

Presedintele Comisiei de integritate a PSD, Dan Sova, a declarat ca s-a produs o neintelegere si de aceea Mircea Geoana nu a mai fost audiat. Sova a spus ca Mircea Geoana nu a remis niciun comunicat cu privire la participarea sa la sedinta comisiei de integritate.


Mariana Negoita, membra a comisiei de Integritate a PSD a reclamat faptul ca, in mod nestatutar, Comisia a adoptat propunerea de excludere a lui Mircea Geoana din partid si a acuzat "mascarada" organizata de Victor Ponta si Dan Sova. "Tot ce s-a intamplat e o mascarada pusa la punct de Ponta cu Sova, s-au incalcat prevederile statutului in modul cel mai grosolan, s-a propus excluderea lui Geoana din partid. S-a incheiat sedinta comisiei cu propunerea sa fie exclus. S-a si votat, totul era foarte bine pregatit", a acuzat Mariana Negoita.

Statutul PSD prevede la articolul 12 ca sanctiunile, inclusiv excluderea din partid, “se hotarasc de organele de conducere ale organizatiei din care face parte membrul de partid respectiv, cu votul majoritatii membrilor acestuia si vor fi confirmate de organul ierarhic superior. Procedura de sanctionare se declanseaza din oficiu sau la cererea organelor ierarhic superioare'. Totodata, articolul 13 prevede ca “ hotararea de sanctionare poate fi contestata in termen de 15 zile de la comunicare la

Comisia Judeteana de Arbitraj si Integritate Morala sau a municipiului Bucuresti ori, dupa caz, la Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala a Partidului Social Democrat, in raport cu functia detinuta de cel in cauza la nivel teritorial sau central, ori cu organul care a aplicat sanctiunea. (2) Hotararea de excludere din partid a unui membru al Consiliului National se poate ataca numai la Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala a Partidului Social Democrat, in termen de 15 zile de la data comunicarii hotararii de sanctionare.

Fostul presedinte al Partidului Social Democrat va fi supus, astazi, "judecatii" Comisiei de Arbitraj si Integritate a partidului, pentru faptul ca nu accepta sa fie schimbat de la presedintia Senatului, asa cum a decis Biroul Permanent National al PSD.

Grupul senatorial al PSD a consfintit decizia BPN referitoare la "rocada" dintre Geoana si Corlatean, dar Mircea Geoana nu a fost de acord, ceea ce a determinat, ulterior, convocarea Comisiei de Integritate a PSD, for abilitat sa dea sanctiuni care pot merge pana la excluderea din partid.

Totul a inceput de la ultima vizita efectuata de Mircea Geoana, in calitate de presedinte al Senatului, in Statele Unite ale Americii, eveniment care a creat o serie de controverse in interiorul PSD. In timp ce conducerea social-democrata a anuntat ca vizita nu este mandatata de PSD, fiind facuta in nume personal, un comunicat al Senatului a sustinut contrariul.

"Presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, efectueaza, in perioada 31 octombrie - 4 noiembrie, o vizita de lucru in Statele Unite ale Americii. In acest sens, in Monitorul Oficial nr. 763/28.10.2011, s-a publicat decizia prin care in perioada 31 octombrie - 4 noiembrie conducerea Senatului va fi asigurata de domnul senator Ioan Chelaru, vicepresedinte al Senatului. Astfel, membrii Biroului Permanent si liderii grupurilor parlamentare au fost informati cu privire la aceasta decizie", s-a precizat, intre altele, in comunicatul Senatului, citat de Agerpres.

Un alt motiv care a parut ca irita conducerea PSD s-a referit la declaratiile lui Mircea Geoana facute la un post de televiziune, conform carora el ar mai vrea sa candideze la viitoarele prezidentiale, Geoana invocand in sprijinul afirmatiilor sale protocolul USL conform caruia "candidatul aliantei pentru functia de presedinte al Romaniei va fi persoana cea mai bine plasata intr-un sondaj de opinie la nivel national".

Pe 7 noiembrie, Biroul Permanent National al PSD a decis sa-l propuna pentru functia de presedinte al Senatului pe Titus Corlatean, dupa cum a anuntat atunci presedintele partidului, Victor Ponta. El a precizat ca functia din care urmeaza sa fie inlocuit Mircea Geoana apartine partidului.

"Decizia e clara: functia de presedinte al Senatului, obtinuta de PSD prin voturile cetatenilor, trebuie sa fie ocupata de un senator al opozitiei, conform deciziei BPN si grupului senatorial. Decizia de azi este ca pentru aceasta functie sa-l propunem pe dl senator Titus Corlatean", a anuntat Ponta, care a adaugat ca si functia de presedinte al Comisiei de politica externa, detinuta de Corlatean, apartine tot PSD.

Mircea Geoana a anuntat ca nu renunta la sefia Senatului, sustinand ca decizia privind inlocuirea sa din functie este luata de conducerea PSD fara a i se aduce vreun repros si face rau partidului.

"Sa ma bata Dumnezeu daca inteleg care este calculul din spatele acestei decizii. Pur si simplu nu am primit niciun repros efectiv, am senzatia ca vizita mea in America e ceva neobisnuit pentru cineva", a fost prima reactie a lui Mircea Geoana.

Ulterior, Ion Iliescu si Adrian Nastase au nuantat decizia BPN, precizand ca nu este vorba despre revocarea lui Mircea Geoana de la presedintia Senatului, respectiv ca aceasta functie "sa fie facuta cadou puterii", ci numai de inlocuirea sa cu un coleg de partid.

Potrivit presedintelui Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, Mircea Geoana "actioneaza pe cont propriu si creeaza un centru de putere paralel". El a argumentat ca decizia luata de conducerea PSD referitoare la schimbarea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului se datoreaza "unei mase critice de nemultumire" in urma comportamentului lui Geoana, care a creat un "comportament paralel fata de PSD", dar care a incercat "sa obtina si un fel de acceptare din partea PDL".

Pe 9 noiembrie, Mircea Geoana le-a solicitat colegilor de partid, printr-o scrisoare, convocarea Comitetului Executiv National pentru transarea situatiei legate de inlocuirea sa din aceasta functie. In aceeasi zi, Victor Ponta, citat de presa centrala, a declarat ca, daca Geoana nu va fi sanctionat, nu exclude convocarea Congresului extraordinar al PSD si, totodata, sa demisioneze din functia de presedinte al partidului.

Pe 11 noiembrie, Mircea Geoana a transmis o scrisoare membrilor Biroului Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala a PSD in care solicita revocarea lui Dan Sova din calitatea de presedinte al comisiei pentru reuniunea din 13 noiembrie. In motivarea sa, social-democratul spune ca Sova s-a antepronuntat in mai multe randuri si se afla in conflict de interese in legatura cu acest caz, el fiind cel care a indus "in eroare" Biroul Permanent National al PSD prin "pseudo-solutia juridica" propusa - cea a "rocadei": "Domnul Dan Sova s-a antepronuntat in legatura cu speta in cauza in mai multe randuri".

×