x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoana, posibil viitor premier

Geoana, posibil viitor premier

21 Aug 2004   •   00:00

Desi nu crede in utilitatea unui tandem presedinte-premier pentru alegerile din toamna, liderul PSD Adrian Nastase a recunoscut ca va lua in calcul aceasta varianta si ca Mircea Geoana are "o sansa foarte buna" pentru a fi desemnat viitor prim-ministru.

MONICA IORDACHE

Premierul Adrian Nastase a declarat joi seara, in emisiunea "Marius Tuca Show", ca este posibila numirea lui Mircea Geoana ca premier, intr-un eventual Guvern PSD de dupa alegerile din toamna. Nastase a explicat ieri ca actualul ministru de Externe are "o sansa foarte buna" de a fi propus pentru aceasta functie, in cazul castigarii alegerilor din toamna de catre PSD. Desi nu este adeptul formulei de tandem presedinte-premier, care sa fie prezentata in alegeri, Nastase a spus ca PSD va lua in calcul si aceasta varianta. "Chiar daca nu exista un temei foarte puternic pentru a anunta o astfel de candidatura, vom lua in considerare la nivelul partidului un astfel de lucru. In ceea ce priveste candidatii posibili, eu v-as fi spus ca Mircea Geoana are o sansa foarte buna pentru a fi propus pentru o astfel de functie", a declarat Adrian Nastase.

El a spus insa ca sistemul politic romanesc nu favorizeaza ideea tandemului presedinte-premier in alegeri, pe de o parte pentru ca nu exista doar doua partide, astfel incat alternativa de guvernare sa fie foarte clar definita, iar, pe de alta parte, pentru ca nu are un fundament constitutional.

DUBLU STATUT. Premierul a mai spus ca desi in cazul sau lucrurile au mers foarte bine, atat ca premier, cat si ca presedinte de partid, nu este neaparat necesar ca primul-ministru sa fie si presedintele partidului de guvernamant. "Nu inseamna ca in orice etapa de acum incolo, aceeasi formula va fi aplicata. S-ar putea sa existe o situatie in care o alianta necesara de partide sa necesite un alt tip de prim-ministru. Dar in situatia in care noi vom castiga alegerile, in situatia in care domnul presedinte Ion Iliescu va reveni la partid, atunci echipa trebuie vazuta in ansamblul sau si nu in mod necesar ar trebui ca presedintele partidului sa fie si prim-ministru", a declarat Adrian Nastase. Seful Executivului a mai afirmat ca in politica lucrurile evolueaza uneori in directii diferite, amintind ca, in 1996, cand a fost propus de partid pentru functia de prim-ministru, il avea in vedere pentru postul de viceprim-ministru pe probleme economice chiar pe actualul sau contracandidat la Presedintia Romaniei, Theodor Stolojan.

NASTASE INTOARCE FOAIA

Premierul Adrian Nastase a declarat joi seara, in emisiunea "Marius Tuca Show", ca a hotarat sa adopte o strategie agresiva de campanie electorala, ca sa contracareze mai eficient mesajele opozitiei. "In timp ce noi am muncit enorm in acesti ani, opozitia nu a facut decat sa foloseasca o campanie murdara. Am tot stat sa primim pumni in barba. Nu au venit cu nici un proiect, au stigmatizat permanent PSD, Guvernul si administratia locala si au castigat pe un vot negativ", s-a plans Nastase. El s-a aratat deranjat si de faptul ca liderul PNL Theodor Stolojan a lansat sintagma "guvernul clientelar" si ca liberalii au atacat PSD pe tema baronilor locali.
×
Subiecte în articol: politic nastase